Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΑΪΛΙΝ

02.06.2017
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΑΪΛΙΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Ottessa Moshfegh
Μετάφραση
Αργυρώ Μαντόγλου
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-2009-7
Σελίδες
328
Με μια εντυπωσιακή είσοδο για πρώτο μυθιστόρημα, που έχει κερδίσει το βραβείο PEN/Hemingway και συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο Man Booker 2016, η Οτέσα Μόσφεγκ παραδίδει ένα ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου, χιτσκοκικής κοπής και ατμόσφαιρας, που διαβάζεται απνευστί λόγω εξαιρετικής, ρέουσας γραφής και σασπένς. Ταυτόχρονα, εκπλήσσει με το πόση, σχεδόν ωμή, αλήθεια (ψυχολογικά, συναισθηματικά, κοινωνικά) περιλαμβάνει για τη γυναικεία ψυχοσύνθεση, και όχι μόνο.

Βρισκόμαστε στα 1964, σε μια αμερικανική κωμόπολη την οποία η βασική ηρωίδα και αφηγήτρια (εκ των υστέρων) επιλέγει να αφήσει ανώνυμη, και παρακολουθούμε όπως μαθαίνουμε τη ζωή της τότε, ως νεαρής κοπέλας, λίγο καιρό πριν εξαφανιστεί. Κοινωνικά απομονωμένη, άχαρη, συναισθηματικά παγωμένη, η Αϊλίν ζει με τον αλκοολικό πρώην αστυνομικό πατέρα της, σε ένα σπίτι αφρόντιστο και αναγάπητο όπως η ίδια. Παρακολουθούμε εκ των έσω κάθε λεπτομέρεια, κάθε σκέψη, κάθε στιγμή της καθημερινότητας που βυθίζει την ηρωίδα όλο και πιο βαθιά στο ψυχολογικό τέλμα. Ώσπου, στο χώρο της εργασίας της, ένα σωφρονιστικό ίδρυμα ανηλίκων, θα εμφανιστεί η Ρεμπέκα, το ακριβώς αντίθετο της ηρωίδας: εντυπωσιακής εμφάνισης και τολμηρότητας χαρακτήρα, ζωντανή με κάθε έννοια της λέξης, πλούσια και με υψηλή μόρφωση. Και παραδόξως, επιδιώκει τη φιλία της Αϊλίν, η οποία γοητευμένη, σχεδόν ερωτευμένη μαζί της, θα την ακολουθήσει σε οτιδήποτε εκείνη της ζητήσει. Τα όσα θα συμβούν στη συνέχεια θα οδηγήσουν, με μια ανατροπή, στην εξαφάνιση της ηρωίδας, και το πώς το μαθαίνουμε από την ίδια.

Η Οτέσα Μόσφεγκ επιλέγει ευφυώς τη δομή του ψυχολογικού θρίλερ, με ένα «βουβό» αστυνομικό μυστήριο στην πλοκή του, για να μιλήσει από καρδιάς και κυρίως χωρίς να μασάει τα λόγια της, για πολλά δύσκολα θέματα: για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, για τον αγώνα που δίνει κάθε γυναίκα σε κάθε εποχή για τη χειραφέτησή της, για τη μοναξιά και την απώλεια, για τις επώδυνες σχέσεις γονιών-παιδιών και τον αγώνα που επίσης δίνουν τα παιδιά αυτά, ως ενήλικες πλέον, για να τις ξεπεράσουν και να σταθούν στα πόδια τους. Η διάδραση ανάμεσα στους δύο βασικούς χαρακτήρες, την Αϊλίν και τη Ρεμπέκα, είναι ο μοχλός που θέτει σε κίνηση τη δράση του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα καθρεφτίζει και τις σχέσεις μεταξύ των γυναικών, σε μεγάλο βαθμό, τονίζοντας το ταξικό στοιχείο (γεγονός που προσωπικά θεωρώ μεγάλο ατού του κειμένου, διότι συμβάλλει στην αλήθεια του). Αλλά κατά την εκτίμησή μου, η καρδιά του κειμένου και το καλύτερο κομμάτι του, είναι η σχέση της ηρωίδας με τον πατέρα της με τον οποίο αναγκαστικά συγκατοικεί πριν την εξαφάνισή της: η σχέση μιας γυναίκας με τον πατέρα της επηρεάζει καθοριστικά τη μετέπειτα ζωή της και η συγγραφέας εδώ κάνει αριστουργηματική δουλειά στην απόδοσή της, με ειλικρίνεια και βαθύ συναίσθημα.

Το βιβλίο το διάβασα σε δύο βράδια και εντυπωσιάστηκα από τη δύναμη και τη διαύγεια της γραφής της Οτέσα Μόσφεγκ. Πολλά θα περιμένουμε στο μέλλον από εκείνη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ