Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΟΫΤΣΕΡ

03.06.2017
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΟΫΤΣΕΡ
Εκδοτικός Οίκος
ΡΟΕΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ολέγ Τσυμπένκο
Κατηγορία
ISBN
978-960-283-444-2
Σελίδες
217
                                                             Δοκιμιακός μονόλογος

Δεν είναι λίγες οι φορές που στα έργα κλασικών συγγραφέων διαφαίνεται ένα πέπλο δοκιμιακού χαρακτήρα, καθώς ο συγγραφέας αντλεί υλικό από την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και το κοινωνικό σύνολο σε όλες τις εκφάνσεις του. Στη νουβέλα «Η σονάτα του Κρόυτσερ» ο Λέων Τολστόι δημιουργεί έναν μονόλογο ουσιαστικά για να εκφράσει τα κακώς, κατά την άποψή του, τεκταινόμενα στην ανθρώπινη υπόσταση, εν συνόλω ή κατά μόνας.

Τον τίτλο της νουβέλας ο Τολστόι τον υιοθέτησε από το ομώνυμο μουσικό έργο του Μπετόβεν. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τρένο ένας άντρας συνταξιδεύει μ’ έναν αλλοπρόσαλλο και ιδιόρρυθμο μεγαλύτερο ηλικιακά άντρα. Όταν έπειτα από μερικές στάσεις απομένουν οι δυο τους, ο ιδιόρρυθμος άντρας αρχίζει να αφηγείται κομμάτια της ζωής του με επίκεντρο τον γάμο του και το πώς έφτασε να σκοτώσει τη γυναίκα του. Παράλληλα με την ιστορία της έγγαμης ζωής του, ο άντρας ξεδιπλώνει τις απόψεις του για τη δομή και τη μορφή της ανθρώπινης κοινωνίας. Η κακή πορεία του προσωπικού του βίου έχει κάνει τον άντρα εχθρό των κοινωνικών πλαισίων, όπως έχουν διαμορφωθεί, των επιβεβλημένων ηθικοπλαστικών επιταγών, των σαθρών θεμελίων του καταρρέοντος συνόλου.

Στη νουβέλα ο Τολστόι μέσα από τον μονόλογο του πρωταγωνιστή υφαίνει ένα δοκίμιο για τα δύο φύλα, τον ψυχισμό της ανθρώπινης οντότητας, τη συναισθηματική απομάγευση. Η πλοκή υποχωρεί σε δεύτερο επίπεδο, καθώς τα δοκιμιακά τμήματα του κειμένου υπερτερούν σε ποσότητα και έκταση. Στο τέλος του βιβλίου ο Τολστόι αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει το συγκεκριμένο έργο, στηλιτεύοντας την έκλυτη ζωή, τη νοσηρή διαπαιδαγώγηση, την ανήθικη σαρκική ηδονή, τη λοξοδρόμηση της πορείας του ανθρώπου, τη διαστρέβλωση της θρησκευτικής διδασκαλίας, την υποδούλωση της γυναίκας σε οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.

Πολλές από τις αναφορές του Τολστόι έχουν απήχηση ακόμα και στη σημερινή εποχή, πόσο λυπηρό ότι ορισμένες νοοτροπίες δεν έχουν αλλάξει ύστερα από τόσες δεκαετίες. Ξεχωριστή μνεία για τη μετάφραση του Ολέγ Τσυμπένκο και το επίμετρο της Βιργινίας Γαλανοπούλου, που προσδίδουν την πινελιά της αρτιότητας στη συγκεκριμένη έκδοση. Μια ακόμα εξαιρετική παραγωγή από τις εκδόσεις Ροές.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ