Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΕΙΣΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ, ΕΣΥ

26.05.2017
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΕΙΣΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ, ΕΣΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΛΕΥΘΟΣ
Συγγραφέας
Erri De-Luca
Μετάφραση
Άννα Παπασταύρου
Κατηγορία
ISBN
978-618-82913-0-0
Σελίδες
200
Ο συγγραφέας, μεταφραστής, ποιητής, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός Έρι ντε Λούκα γεννήθηκε στη Νάπολη το 1950. Συνιδρυτής της ακροαριστερής πολιτικής οργάνωσης Λότα Κοντίνουα (Συνεχής Αγώνας), βιοπορίστηκε κάνοντας διάφορα επαγγέλματα: οδηγός φορτηγού, εργάτης στη Φίατ, οικοδόμος κ.ά. Έχει εκδώσει πάνω από 60 βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα έργα του: «Τρία άλογα» (εκδ. Αλεξάνδρεια), «Το βάρος της πεταλούδας» και «Τα ψάρια δεν κλείνουν τα μάτια» (Κέλευθος), καθώς και κείμενά του στον συλλογικό τόμο «Θέατρο του χρόνου» (Apeiron Photos). Το 2013 του απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Δεκαετία του 1950. Ένας δεκαεξάχρονος περνά το καλοκαίρι του, όπως κάθε χρόνο, σε ένα νησί με την οικογένειά του. Η καθημερινότητά του περιλαμβάνει πρωινό ψάρεμα με τον Νικόλα και τον θείο του, μπάνιο στη θάλασσα και βόλτες με την παρέα του μεγαλύτερου κατά τέσσερα χρόνια ξαδέλφου του, Ντανιέλε. Ο νεαρός θέλει να μάθει για την πρόσφατη ιστορία της πατρίδας του, για την οποία οι μεγάλοι αποφεύγουν να μιλήσουν. Μόνο ο Νικόλα, που είναι ψαράς και δουλεύει όλο τον χρόνο με τη βάρκα του θείου του, μπορεί να του πει για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου υπηρέτησε ως στρατιώτης στη Γιουγκοσλαβία και σώθηκε χάρη σε μια οικογένεια από το Σαράγεβο που τον έκρυψε και στην οποία χρωστά αιώνια ευγνωμοσύνη. Απ’ αυτόν θα μάθει για το πραγματικό όνομα της Κάια, μιας κοπέλας από την παρέα του Ντανιέλε, την οποία έχει ερωτευθεί. Αν και μεγαλύτερή του, η κοπέλα θα μοιραστεί μαζί του ένα μυστικό και θα βρει στη συνεσταλμένη αλλά και αυθόρμητη συμπεριφορά του έναν τρόπο να επικοινωνήσει με τον νεκρό πατέρα της. Το καλοκαίρι θα περάσει, το αγόρι θα ανδρωθεί μέσα από τη συναναστροφή με τον Νικόλα, την εμπειρία μιας καταιγίδας στη θάλασσα και την επαφή με την Κάια και θα οδηγηθεί σε μια αμφιλεγόμενη πράξη εκδίκησης εναντίον μιας παρέας Γερμανών που παραθερίζουν ως τουρίστες στο νησί.

Ο τόνος του ντε Λούκα είναι λυρικός, χωρίς υπερβολές, όταν αναφέρεται στις σκέψεις και στα συναισθήματα του νεαρού ήρωά του: πρώιμα ώριμος, όσον αφορά την επιθυμία του να μάθει για την Ιστορία και τον ρόλο των δικών του ανθρώπων και των συμπατριωτών του, αλλά και παιδί ακόμη, που το σώμα του δεν έχει «ξυπνήσει» καλά καλά, βλέπει στην Κάια ένα πρόσωπο που ανταποκρίνεται στον ρομαντισμό του και είναι έτοιμος να «θυσιαστεί» γι΄αυτήν∙ γνωρίζοντας, με τη σοφία ενός γέρου, ότι δεν πρόκειται να την ξαναδεί. Οι συμβουλές ή παραινέσεις των μεγαλύτερων δεν μπορούν να τον εκτρέψουν από τον σκοπό του: είναι ηρωικός με τον τρόπο των νιάτων, δεν μπορεί να φανταστεί τις συνέπειες της πράξης του, δεν μπορεί να καταλάβει πώς καταλάγιασε το μίσος, πως συγχωνεύτηκε μες στη ζωή. Δεν μπορεί να συγχωρήσει τη συνενοχή της γενιάς πριν από τη δική του.

Όσο στέρεη είναι η απόφαση του ήρωά του τόσο στέρεο είναι και το κείμενο του Ιταλού συγγραφέα. Αγκιστρωμένο στη γνώση της θάλασσας και των ψαράδων, του ίδιου του τόπου, μας δίνει μια ιστορία ενηλικίωσης που θα μπορούσε να είναι και σύγχρονη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ