Έχουμε διαβάσει 2872 βιβλία

ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΥΛΗ

06.05.2017
email
ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΥΛΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Blake Crouch
Μετάφραση
Δημήτρης Αλεξίου
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-184-5
Σελίδες
384
O Blake Crouch είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς που συνδυάζει το θρίλερ με την επιστημονική φαντασία αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ. Κάποια από τα καταιγιστικά έργα του με τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, με γνωστότερο ίσως την «Πόλη» – οι τρεις τόμοι του οποίου κυκλοφορούν ήδη στα ελληνικά.

Στη «Σκοτεινή Ύλη» βρίσκουμε ξανά τα αγαπημένα του θέματα –ένας άντρας ξυπνά μπερδεμένος σε ένα ξένο περιβάλλον, η αινιγματική πραγματικότητα αποκαλύπτει σταδιακά τα στοιχεία της, διαφορετικά απ' όσα φαίνονταν εξαρχής– με μεγαλύτερη έμφαση αυτή τη φορά στις υπαρξιακές διαστάσεις και στους βαθύτερους προβληματισμούς που ανακινούνται από την πλοκή του έργου.

Ο Τζέισον Ντέσεν είναι ένας συνηθισμένος καθηγητής Φυσικής σε κάποιο κολέγιο, παντρεμένος με τον μεγάλο νεανικό του έρωτα, την Ντανιέλα, και πατέρας ενός μικρού αγοριού. Ήταν η αιφνιδιαστική εγκυμοσύνη που οδήγησε και τους δύο να αφήσουν τα όνειρα που είχαν για την καριέρα τους –ο Τζέισον ήταν πυρηνικός φυσικός, με πρωτοποριακό έργο στον τομέα της κβαντικής υπέρθεσης, και η Ντανιέλα μια πολλά υποσχόμενη ζωγράφος– και να φτιάξουν μια όμορφη, ευτυχισμένη οικογένεια. Μία Παρασκευή βράδυ ο Τζέισον θα αφήσει την οικογενειακή εστία για να συγχαρεί τον παλιό του συμφοιτητή Ράιαν Χόλντερ για τη βράβευσή του με το βραβείο Πάβια, η έξοδός του όμως αυτή θα διακόψει απρόσμενα το νήμα της μέχρι τότε ζωής του.

Ένας άντρας θα βγει μέσα από τις σκιές, θα τον απαγάγει, θα τον μεταφέρει σε ένα εγκαταλειμμένο κτήριο και, αφού τον ρωτήσει αν είναι ευτυχισμένος με τη ζωή του, θα τον ναρκώσει. Την επόμενη στιγμή ο Τζέισον θα ξυπνήσει σε ένα κτήριο απόρρητων επιστημονικών ερευνών, να περιβάλλεται από ανθρώπους που τον θεωρούν συνάδελφό τους, χωρίς όμως ο ίδιος να τους αναγνωρίζει. Σταδιακά ο Τζέισον θα ανακαλύψει πως βρίσκεται σε μια άλλη εναλλακτική πραγματικότητα, όπου δεν παντρεύτηκε ποτέ την Ντανιέλα αλλά συνέχισε την ερευνητική του εργασία, πετυχαίνοντας για πρώτη φορά στον μακρόκοσμο αυτό που ισχύει στην κβαντική φυσική των μικροσωματιδίων: η κυματοσυνάρτησή τους μπορεί να εκδηλωθεί σε ένα αποτέλεσμα μέσα από ένα σύνολο πιθανοτήτων, δημιουργώντας πολλαπλές εκδοχές.

Όμως, αν ο Τζέισον έχει μια άλλη ζωή σε αυτή τη διαφορετική πραγματικότητα, πού βρίσκεται τώρα η Ντανιέλα και τι έχει συμβεί με τον γιο τους; Και τι γίνεται με εκείνους που άφησε πίσω του, τη σύζυγο και το παιδί του, ποιος μπορεί να είναι τώρα μαζί τους; Καθώς όσα γνώριζε μέχρι τότε ανατρέπονται, προσπαθώντας να εξοικειωθεί με τα νέα δεδομένα και τους άλλους εαυτούς των γνωστών του προσώπων, ο Τζέισον θα εμπλακεί σε μια μεγάλη περιπέτεια για να ξανακερδίσει την πραγματική ζωή του και τους ανθρώπους που αγαπά.

Η «Σκοτεινή Ύλη» είναι από τα μυθιστορήματα που σε κάνει να θέλεις να προχωρήσεις στην επόμενη σελίδα, να μάθεις τι θα συμβεί στη συνέχεια, να δεις πώς θα τελειώσει τελικά η δοκιμασία του κεντρικού ήρωα. Σε αυτό βοηθά η ομαλή, καλογραμμένη αφήγηση, με την κινηματογραφική σχεδόν εξέλιξη της πλοκής, η πειστική σκιαγράφηση των χαρακτήρων, και οι απαραίτητοι φιλοσοφικοί στοχασμοί όπου χρειάζεται. Η βασική ιδέα του Crouch στηρίζεται στο αναπάντητο υπαρξιακό ερώτημα του τι θα είχε συμβεί αν οι επιλογές μας ήταν διαφορετικές, αν είχαμε πάρει τελικά εκείνο το άλλο μονοπάτι στη ζωή μας, και εξετάζοντας τις πολλαπλές εκδοχές ενός οικείου κόσμου, μας δίνει τελικά ένα συναρπαστικό, δελεαστικό μυθιστόρημα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/15/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νάγια Δαλακούρα

Η Νάγια Δαλακούρα, με αφορμή το βιβλίο της «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
12.05.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ