Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Η ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΗΣ ΤΖΑΜΑΪΚΑΣ

23.04.2017
email
Η ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΗΣ ΤΖΑΜΑΪΚΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Άννα Παπασταύρου
Κατηγορία
ISBN
978-960-569-555-2
Σελίδες
352
«H Ταβέρνα της Τζαμάικας» είναι το τέταρτο μυθιστόρημα της Δάφνης Ντε Μωριέ, μια γοτθική ιστορία μυστηρίου, που έτυχε κινηματογραφικής και τηλεοπτικής μεταφοράς, όπως και άλλα γνωστά έργα της συγγραφέως.

Βρισκόμαστε στην Κορνουάλη του 1820. Κεντρική ηρωίδα είναι η εικοσάχρονη Μαίρη Γέλαν, που μεγάλωσε μαζί με τη μητέρα της σε μια επαρχιακή φάρμα. Μετά τον θάνατο όμως της μητέρας της, η Μαίρη θα πρέπει να ζήσει μαζί με τη μακρινή της θεία Πάσιενς και τον σύζυγό της, Τζος Μέρλιν. Αφήνοντας τη σχετικά ειδυλλιακή αγροτική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία πέρασε τη ζωή της, η Μαίρη θα βρεθεί τώρα σε ένα άγριο τοπίο, μέσα στους έρημους βαλτότοπους, εκεί όπου υψώνονται οι μελαγχολικοί τοίχοι της Ταβέρνας της Τζαμάικας – της επιχείρησης που έχει τώρα ο θείος της.

Το νέο περιβάλλον αποδεικνύεται δυσάρεστο και ανησυχητικό, ο Τζος Μέρλιν είναι βίαιος και μέθυσος, ενώ η θεία Πάσιενς, έπειτα από χρόνια ταλαιπωρίας, δείχνει να χάνει τα λογικά της. Κι ωστόσο, κάτι ακόμη πιο άσχημο φαίνεται πως συμβαίνει στην κακόφημη Ταβέρνα της Τζαμάικας. Κάποια βράδια φορτωμένες άμαξες καταφτάνουν μυστικά στην ταβέρνα, ένα επικίνδυνο εμπόριο λαμβάνει χώρα, ικανό να στοιχίζει ακόμη και τη ζωή σε όσους το αμφισβητήσουν. Η γνωριμία της με τον Τζεμ Μέρλιν, τον μικρότερο αδερφό του Τζος, θα κάνει τα αμφίσημα συναισθήματα της Μαίρης ακόμη πιο έντονα. Πρέπει να φύγει από αυτό το άγριο μέρος, αφού πείσει τη θεία της να την ακολουθήσει ή να περιμένει μέχρι να ανακαλύψει περισσότερα; Μπορεί να εμπιστευτεί τον Τζεμ ή είναι κι αυτός μπλεγμένος σε όλα αυτά, σημαδεμένος από την κατάρα της γενιάς των Μέρλιν;

Στην «Ταβέρνα της Τζαμάικα» η Δάφνη Ντε Μωριέ ξεχωρίζει για την παραστατική και ατμοσφαιρική γραφή της –οι εικόνες της αποπνέουν την πολυχρωμία της ζωγραφικής, τα κτήρια και οι τοποθεσίες που περιγράφει γίνονται για τον αναγνώστη ένα οικείο περιβάλλον– ενώ την ίδια ικανότητα δείχνει και στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Είναι σημαντικό ότι όλα τα πρόσωπα του έργου παρουσιάζονται ολοκληρωμένα, με όλες τις φωτοσκιάσεις και τις εναλλαγές του χαρακτήρα τους, με ρεαλιστικά συναισθήματα και κίνητρα για τις πράξεις τους.

Το γοτθικό, ρομαντικό υπόβαθρο υπογραμμίζει σαφώς την ιστορία, η οποία όμως φλερτάρει και με στοιχεία του ιστορικού μυθιστορήματος. Όπως μας πληροφορεί η συγγραφέας στην αρχή, σε ένα μικρό εισαγωγικό σημείωμα, η Ταβέρνα της Τζαμάικας υπήρξε ένα πραγματικό κτήριο «που στέκει ως τα σήμερα πάνω στον δρόμο που ενώνει το Μπόντιμ με το Λόνσεστον. Στην ιστορία που ακολουθεί, την φαντάστηκα όπως ίσως να ήταν πάνω από εκατόν είκοσι χρόνια πριν». Ρεαλιστική βάση έχουν επίσης οι εγκληματικές πράξεις και η μυστηριώδης διακίνηση που πραγματοποιείται ανάμεσα στα παράλια και την ενδοχώρα. Έτσι, έχουμε μια καλογραμμένη ιστορία που καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη συνδυάζοντας επιτυχημένα τη μυθοπλασία με τα ιστορικά τεκμήρια.

Τελικά, διαβάζοντας την «Ταβέρνα της Τζαμάικα» βυθιστήκαμε σε ένα χορταστικό μυθιστόρημα χαρακτήρων και μυστηρίου, ένα βιβλίο που εξερευνά την ηθική αμφισημία της ανθρώπινης φύσης, προσφέροντας ταυτόχρονα την ευχάριστη ανάγνωση ενός κλασικού έργου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ