Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΑΠΑΝΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

26.03.2017
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΑΠΑΝΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΕΦΕΛΗ
Συγγραφέας
Gabriel Garcia Marquez
Μετάφραση
Κλαίτη Σωτηριάδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-504-155-7
Σελίδες
506
                                                           Ο Γκάμπο και η μικρή φόρμα

Ο Gabriel Garcia Marquez θεωρώ πως είναι από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, αλλά και της πεζογραφίας γενικότερα. Έχω την αίσθηση ότι κάθε σπίτι στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 είχε στο σπίτι του το «Εκατό χρόνια μοναξιά» ή/ και το «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας». Μυθιστορήματα που, κατά την άποψή μου, είναι ανυπέρβλητα σε λογοτεχνική αξία, καθώς και στην απήχηση του πεζού λόγου προς το αναγνωστικό κοινό. Τα βιβλία του Marquez αποτελέσαν τον σπουδαιότερο λόγο που με έκαναν να διαβάζω ολοένα και περισσότερο και εν τέλει να ασχοληθώ με τον χώρο της λογοτεχνίας.

Στην παρούσα εξαίρετη έκδοση των εκδόσεων Νεφέλη, φιλοξενούνται άπαντα τα διηγήματα του σπουδαίου Κολομβιανού συγγραφέα. Ιστορίες που δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά κι εφημερίδες, από την πρώιμη συγγραφική πορεία του Marquez. Ξεκινώντας από τη συλλογή με τον υπέροχο τίτλο «Μάτια γαλάζιου σκύλου» (1947-1955), έπειτα η συλλογή «Η κηδεία της Μεγάλης Μάμα» (1962) και τέλος, «Η απίστευτη και θλιβερή ιστορία της αθώας Ερεντίρα και της άσπλαχνης γιαγιάς της» (1961-1972).

Στα διηγήματα θα συναντήσουμε ανθρώπους που ζουν στη σκιά –συνειδητά ή όχι– αναζητώντας το φως, βιώνοντας τη σκληροτράχηλη πραγματικότητα μιας κοινωνίας που ναι μεν μπορεί να διαφέρει από τα δυτικά πρότυπα, αλλά δεν απέχει πολύ από τον σκοτεινό ανθρώπινο ψυχισμό, την ιδιοτέλεια, τα πάθη, τις ανάγκες, τα όνειρα και τις ελπίδες. Στο «Μάτια γαλάζιου σκύλου» η έκφανση των χαρακτήρων είναι σε πιο προσωπικό επίπεδο, μονοπρόσωπη κυρίως, με πρόσωπα που ψάχνουν στα πιο σκοτεινά σημεία της ψυχής να αντέξουν την πραγματικότητα. Στις επόμενες δύο συλλογές τα πρόσωπα στις ιστορίες γίνονται περισσότερα, το κοινωνικό σύνολο κάνει αισθητή την παρουσία του, καθώς και οι αναφορές στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ενσωματώνοντας άρτια στοιχεία από τα προσωπικά του βιώματα, ο Marquez σκιαγραφεί την εικόνα μιας εποχής που βρίσκεται κοντά στα δρώμενα της ελληνικής πραγματικότητας των αντίστοιχων δεκαετιών. Κι αυτό είναι ίσως το στοιχείο, πέραν του εξαιρετικού συγγραφικού ταλέντου, που τον έκανε τόσο αγαπητό στην Ελλάδα.

Φυσικά, στα διηγήματά του κυοφορείται ο μαγικός ρεαλισμός, που η πένα του Marquez εδραίωσε στο λογοτεχνικό σύμπαν. Αυτή η σύνδεση της πραγματικότητας με τη φαντασία, οι δύο κόσμοι, ζωντανών-νεκρών, βρίσκουν στις ιστορίες του Γκάμπο το σημείο επαφής τους. Μια απαράμιλλη λογοτεχνική διάδραση που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη με τη ρεαλιστική μορφή της.

Οι χαρακτήρες του Marquez είναι πρόσωπα που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, άλλες φορές παρασυρμένοι από τα πάθη και το Είναι τους, και άλλες αποζητώντας μια χαραμάδα φωτός. Είναι άνθρωποι που εγκλωβίζονται σε εκείνα που δεν θέλουν, σε όσα δεν είναι, σ’ αυτά που φοβούνται και μισούν. Αν έπρεπε να τους χαρακτηρίσω με μια λέξη θα έλεγα «καταραμένοι».

Οι προτάσεις του Marquez, μακροσκελείς, θαρρείς κι ένα ολόκληρο διήγημα θα μπορούσε να υπάρχει μεταξύ δύο τελείων. Κι όμως, οι μακρόσυρτες προτάσεις δεν κουράζουν, αντιθέτως παρασύρουν τον αναγνώστη στην ορμητική – στοχαστική διάθεση του συγγραφέα, καθώς σκέψεις αναδύονται και βουλές αποκαλύπτονται.

Εξαιρετική η μετάφραση της Κλαίτης Σωτηριάδου, για την οποία βραβεύτηκε προσφάτως με το Βραβείο Μετάφρασης Ισπανόφωνης Λογοτεχνίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ