Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

ΑΝΝΑ

25.03.2017
facebook email
ΑΝΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Niccolo Ammaniti
Μετάφραση
Δήμητρα Δότση
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0659-0
Σελίδες
344
                                                  Το τέλος της αθωότητας στο τέλος του κόσμου

Μια κατεστραμμένη Σικελία, ένας κατεστραμμένος πλανήτης, το έτος 2020, είναι το σκηνικό στο τελευταίο, δυστοπικό μυθιστόρημα του Ιταλού Niccolo Ammaniti. Ένας ιός, η Κόκκινη, προσβάλλει όσους έχουν μπει στην εφηβεία. Το αποτέλεσμα; Οι μόνοι ζωντανοί να είναι παιδιά έως δεκατεσσάρων χρονών περίπου. Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Άννα, μια δεκατριάχρονη κοπέλα που πρέπει να φροντίσει όχι μόνο για την επιβίωσή της αλλά και για τον αρκετά μικρότερο αδερφό της, τον Άστορ. Ξέρει ότι ο χρόνος που διαθέτει είναι ελάχιστος και με οδηγό το τετράδιο με τις συμβουλές που της άφησε η μητέρα της προσπαθεί να ετοιμάσει τον αδερφό της για το μέλλον. Όταν ο Άστορ πέφτει θύμα απαγωγής από μια ομάδα ημιάγριων παιδιών, η Άννα ξεκινά έναν αγώνα δρόμου για να τον βρει. Συμπαραστάτης της είναι ένας άλλος έφηβος, ο Πιέτρο. Μαζί αναζητούν τον Άστορ και οργανώνουν τη «μεγάλη έξοδο», το τελικό σχέδιο της Άννας, να μπορέσουν να φτάσουν στη Μεσσήνη και από εκεί να περάσουν απέναντι στην ηπειρωτική Ιταλία, όπου ελπίζουν ότι μπορεί να έχουν επιβιώσει κάποιοι ενήλικες ή να είναι καλύτερες οι συνθήκες ζωής. Σε έναν δρόμο γεμάτο εμπόδια και κινδύνους, με την απειλή της αρρώστιας καθημερινή υπενθύμιση του ελάχιστου χρόνου που τους απομένει, τα τρία παιδιά και ο σκύλος που τα ακολουθεί σαν πιστός φύλακας διασχίζουν τη Σικελία κυνηγώντας την ελπίδα.

Δυστοπικά, μετά-αποκαλυπτικά μυθιστορήματα υπάρχουν αρκετά και ορισμένα μάλιστα είναι πολύ επιτυχημένα. Τι μπορεί λοιπόν να προσφέρει στο είδος το μυθιστόρημα του Ammaniti; Κατά κύριο λόγο μας δίνει μια δυναμική κεντρική φιγούρα. Η Άννα είναι ένας χαρακτήρας πλήρως ανεπτυγμένος, με σωστά σκιαγραφημένη την ψυχολογία της, τις μεταπτώσεις της, την αγωνία και τον θυμό της. Δεν είναι χάρτινη, είναι αληθινή και ζωντανή. Τουλάχιστον για λίγο ακόμα. Στη συνέχεια, μας δίνει το τέλος της παιδικής ηλικίας. Όχι αυτό το τέλος που οδηγεί στην ωρίμανση, αλλά το τέλος που οδηγεί στην εξαφάνιση της αθωότητας, της παιδικής αφέλειας, της καλοσύνης. Όλα αυτά εξαφανίζονται από τον πλανήτη από τη στιγμή που εξαφανίστηκαν και οι μεγάλοι. Η ύπαρξή τους προϋποθέτει την παρουσία των ενηλίκων, αφού αυτοί χάθηκαν… Είναι γνωστό ότι τα παιδιά μπορούν να γίνουν πολύ σκληρά μερικές φορές. Εδώ, όμως, δεν γίνονται απλά, έχουν ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι παιδί. Είναι απλά υπάρξεις σε αναζήτηση επιβίωσης και σχηματίζουν ομάδες που μπορούν να τους οδηγήσουν σε αυτό τον στόχο. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να δίνει ελπίδα στο υπό εξαφάνιση ανθρώπινο είδος. Μόνο μια αχτίδα φαίνεται στο τέλος, αλλά και αυτή μισή. Ίσως για να μη μας αφήσει ο συγγραφέας με μια πικρή γεύση.

Πολύ καλή, για μια ακόμα φορά, η μετάφραση της Δήμητρας Δότση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ