Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

MR. VERTIGO

19.03.2017
email
MR. VERTIGO
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ιωάννα Ηλιάδη
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0239-4
Σελίδες
344
Το “Mr. Vertigo” είναι το έκτο βιβλίο του Paul Auster στη σειρά της νέας επανέκδοσης των έργων του που ξεκίνησαν πρόσφατα οι εκδόσεις Μεταίχμιο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει εκ νέου έναν από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς.

Ο εννιάχρονος Γουόλτερ είναι ένας μικρός «διαβολάκος», ένας θρασύς αλητάκος που κυκλοφορεί στους δρόμους του Σεντ-Λιούις στην Αμερική του 1917. Μια μέρα ένας περίεργος ξένος, που του συστήνεται ως Δάσκαλος Γεχούντι, του ζητά να τον ακολουθήσει και του υπόσχεται ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα του έχει διδάξει πώς να πετάει. Ο Γουόλτερ δέχεται την πρόκληση και η μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του ξεκινά, όπως και το μακρύ ταξίδι της προσωπικής του μεταμόρφωσης.

Μαζί θα φτάσουν σε μια απομονωμένη φάρμα στις ερημιές του Κάνσας, όπου ο δάσκαλος Γεχούντι ζει με έναν νεαρό μαύρο, τον Αίσωπο, και μια γριά ινδιάνα, τη Μάμα-Σιου. Τον πρώτο τον βρήκε μωρό ακόμη, κοντά στο πτώμα της μητέρας του, και τη δεύτερη την έσωσε από τον μέθυσο και βίαιο σύζυγό της, προσφέροντας και στους δύο την ευκαιρία μιας δεύτερης, καλύτερης ζωής. Ο Αίσωπος έχει ριχτεί στο διάβασμα, και δείχνει πραγματική ιδιοφυΐα, με σκοπό να φοιτήσει σε κάποιο πανεπιστήμιο, ενώ η Μάμα-Σιου, στοργική και εργατική, έχει ένα νοικοκυριό να φροντίζει. Εκεί ξεκινά και η εκπαίδευση του Γουόλτερ, απόλυτα επίπονη σωματικά και ψυχολογικά, για να πετύχει το μεγαλύτερο θαύμα απ' όλα, αυτό που θα τον κάνει διάσημο και θα τους αποδώσει μεγάλα οικονομικά κέρδη.

Και πραγματικά, κάποια στιγμή το μικρό αγόρι θα κατορθώσει να νικήσει τη βαρύτητα. Η ανύψωση, ο μετεωρισμός και η πλοήγηση στον αέρα θα γίνει γι' αυτόν μια εξασκούμενη τέχνη και η καριέρα του ως Παιδί Θαύμα θα ξεκινήσει. Αλλά μαζί με τη σταδιακή ενηλικίωση θα έρθει και η πτώση, ο Γουόλτερ δεν θα μπορέσει να αποφύγει ούτε αυτός τη συμπτωματική ζαλάδα και το αναπόδραστο βάρος του καθημερινού άγχους. Το αδύνατο θα επιτευχθεί αλλά μόνο για λίγο, όσο χρειάζεται για να φωλιάσει για πάντα μέσα στην καρδιά η ελπίδα και η αέναη αναζήτηση της ουτοπίας.

Και με το μυθιστόρημα αυτό ο Paul Auster αποδεικνύει πως είναι ένας πολύ καλός αφηγητής, ένας ικανός μυθοπλάστης που κατορθώνει να ισορροπήσει περίτεχνα ανάμεσα στη ρεαλιστική πρόζα και την αλλόκοτη παραβολή. Η ιστορία ξεδιπλώνεται σε πρώτο πρόσωπο, καθώς ο ηλικιωμένος πια Γουόλτερ αυτοβιογραφείται, θυμάται ξανά τα γεγονότα της ζωής του, και έτσι ο αναγνώστης παρασύρεται σε αυτό το λογοτεχνικό ταξίδι μέσα από τη μοναδική φωνή αυτού του μικρού αλητόπαιδου που, με τη μύησή του στην τέχνη της αιώρησης, κατορθώνει να αναπτύξει και να ανακαλύψει τις πιο λεπτοφυείς, ευγενικές πτυχές του εαυτού του.

Το “Mr. Vertigo” είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο με οξυδέρκεια και χιούμορ, ένα βιβλίο που εκκινώντας από μία ρεαλιστική βάση αδράχνει συχνά την ευκαιρία να μιλήσει συμβολικά, που διαλέγεται με βασικά στοιχεία της αμερικανικής εθνικής αφήγησης –όπως η ικανότητα να απεκδυθεί κανείς τον παλιό εαυτό του και να γίνει ένας νέος άνθρωπος, το Αμερικανικό Όνειρο και η διάψευση, η αναζήτηση της ελευθερίας και η συνεχής πάλη με τις ανθρώπινες διακρίσεις– και τελικά ένα βιβλίο που φανερώνει, για ακόμη μία φορά, τον έμπειρο συγγραφέα που ξέρει να αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ