Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

Ο ΤΣΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΚΝΟ

19.02.2017
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Ο ΤΣΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΚΝΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αχιλλέας Κυριακίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-122-0
Σελίδες
372
Ο Anthony Marra μεγάλωσε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, ενώ σπούδασε στη Ρωσία. Με τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων» τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Whiting Writers’ Award. «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο» είναι το δεύτερο του βιβλίο, μια συλλογή εννέα διηγημάτων που διαβάζεται ως ένα ενιαίο και συνεκτικό μυθιστόρημα.

Η Τσετσενία, το χιούμορ και η λεπτότητα του συγγραφέα πρωταγωνιστούν και εδώ, όπως στον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων». Εννέα διηγήματα τα οποία όμως συνδέονται μεταξύ τους αλλά ωστόσο μπορούν να διαβαστούν και μόνα τους, με ιστορίες που διαδραματίζονται από το Λένινγκραντ του 1937 στη Σιβηρία του 1999, κι από την Τσετσενία του 2000 στην Αγία Πετρούπολη του σήμερα. Η αφήγηση κρύβει έναν δυναμισμό και μια συνεκτικότητα, με ιδιαίτερους ανθρώπινους χαρακτήρες να πρωταγωνιστούν και να δρουν στις ιστορίες, όπως ο οργουελικός ζωγράφος-διορθωτής που πρωταγωνιστεί στην πρώτη ιστορία. Ο Ρόμαν Μάρκιν στο Λένινγκραντ του 1937 εργάζεται στο Τμήμα Προπαγάνδας του κόμματος την εποχή του Στάλιν. Εξαλείφει, σβήνει και αλλοιώνει με τον αερογράφο του τα πρόσωπα όσων έχουν καταδικαστεί για προδοσία –για λογαριασμό του κόμματος του Στάλιν– και στο τέλος μαγεμένος από την εικόνα μιας μπαλαρίνας βρίσκεται κατηγορούμενος για σχέση με την πολωνική κατασκοπεία. Την εγγονή της μπαλαρίνας τη συναντάμε στο επόμενο διήγημα. «Ας αρχίσουμε απ’ τη γιαγιά της Γκαλίνας, πρίμα μπαλαρίνα στα Κίροφ για πέντε σεζόν πριν συλληφθεί για εμπλοκή της σ΄ ένα δίκτυο πολωνών σαμποτέρ» (σελ. 68).

Την πρώτη πλευρά του μυθιστορήματος αποτελούν οι εξής διηγήσεις, «Η λεοπάρδαλη», οι «Εγγονές», το «Γραφείο Ταξιδίων του Γκρόζνι», και ο «Αιχμάλωτος του Καυκάσου», έπειτα ακολουθεί ένα Διάλειμμα με τον «Τσάρο της αγάπης και της τέκνο», και στη συνέχεια ακολουθεί η δεύτερη πλευρά με τα: «Λύκος του Λευκού Δρυμού», «Παλάτι του λαού», «Το τέλος».

Ο πόλεμος στην Τσετσενία αποτελεί το πλαίσιο δράσης των ηρώων πολλών από τις ιστορίες. Οι χαρακτήρες των ιστοριών συχνά συνδέονται μεταξύ τους και αφήνουν την αίσθηση του ενιαίου και του συνεκτικού. Γυναίκες που αφηγούνται τις ιστορίες τους αλλά και αυτές των γιαγιάδων που εγκαταστάθηκαν σε πόλη ορυχείων της Σιβηρίας. Η Γκαλίνα αποτελεί αγαπημένη φιγούρα, μια όμορφη κοπέλα, που εγκαταλείπει τον πρώτο της έρωτα, τον Κόλια, και τα φτιάχνει με έναν μεγιστάνα. Αδέρφια που μοιράζονται την αλληλοκατανόηση και τη στήριξη. Το πιο ζωντανό στοιχείο δεν είναι πρόσωπο αλλά τόπος και συγκεκριμένα η ρωσική πόλη Κίροφσκ.

Το παράλογο της ζωής και του πολέμου, η πάλη με τη βία και τη ματαιότητα, ήρωες που προσπαθούν να ισορροπήσουν και να προσαρμοστούν στα νέα κάθε φορά ιστορικά γεγονότα στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας, φοβισμένοι και τρομοκρατημένοι στο σοβιετικό καθεστώς της Ρωσίας, σε μια εποχή βίας, λογοκρισίας και πολέμου, όπου η ανθρωπιά φαντάζει ως η μόνη σωτηρία. Ιστορίες έρωτα, απώλειας, τρομοκρατίας, αδερφοσύνης, αδυναμίας των ανθρώπων αλλά και αντίστασης στη βαρβαρότητα του πολέμου και στα βασανιστήρια του καθεστώτος.

Ο συγγραφέας άλλοτε χρησιμοποιεί το α’ ενικό πρόσωπο, άλλοτε το α’ πληθυντικό πρόσωπο και άλλοτε το γ’ πρόσωπο και έτσι επιτυγχάνει να αποτυπώσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις των ηρώων του με παραστατικό και ζωντανό τρόπο. Πρόσωπα και γεγονότα, εικόνες, ήχοι σε μια καλογραμμένη αφήγηση που επιτρέπει στον αναγνώστη να απολαύσει τη γραφή και τον ρου των ιστοριών.

«Με ποιο όνειρο η άδεια άκρη του σύμπαντος κρατάει αυτή την ηχώ ζωτικότητας; Με ποια προσευχή ο τελευταίος άνθρωπος δεν πεθαίνει μόνος; Ποιος να φανταζόταν πως θα ήσαστε μαζί μου, εδώ τόσο μακριά από τη ζωή πάνω στη Γη, τόσο γεμάτοι με τη χάρη της;
Ακόμα μία φορά.
Απ’ την αρχή.
Αυτό δώστε μου μόνο.
Σας παρακαλώ.»
(σελ. 356)

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ