Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΗΓΩΜΕΝΑ ΜΑΣ ΑΔΕΡΦΙΑ

09.02.2017
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΗΓΩΜΕΝΑ ΜΑΣ ΑΔΕΡΦΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ
Συγγραφέας
Joseph Andras
Μετάφραση
Γιώργος Καράμπελας
Κατηγορία
ISBN
978-618-5118-22-8
Σελίδες
134
Ο Φερνάν Ιβτόν καρατομήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1957, ο μόνος Ευρωπαίος που εκτελέστηκε από τη δικαιοσύνη του γαλλικού κράτους κατά τον πόλεμο της Αλγερίας. Το έγκλημά του; Ότι είχε τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο στον χώρο του εργοστασίου όπου δούλευε, στις 14 Νοεμβρίου 1956, ο οποίος όμως δεν εξερράγη. Περίπου εξήντα χρόνια μετά, ο Ζοζέφ Αντράς, που γεννήθηκε στη Νορμανδία το 1984, γράφει τη μυθ-ιστορία του και τιμάται με το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ πρώτου μυθιστορήματος (πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, όπως θα λέγαμε στην Ελλάδα)∙ ένα βραβείο το οποίο ο νεαρός συγγραφέας δεν αποδέχτηκε.

Ο Αντράς αναπλάθει την ιστορία του Φερνάν: από τη στιγμή της παραλαβής της βόμβας από τους συντρόφους του έως τη σύλληψή του, λίγο αργότερα, την ώρα της δουλειάς, μέσα στο εργοστάσιο∙ από την ανάκρισή του και τα βασανιστήρια που υφίσταται έως την εκτέλεσή του. Τα κεφάλαια που αναφέρονται στο λογοτεχνικό «σήμερα» εναλλάσσονται με εκείνα που εξιστορούν τη γνωριμία του με τη Γαλλοπολωνέζα Ελέν, κατόπιν σύζυγό του, στο Ανέ, κοντά στο Παρίσι, όπου ο Φερνάν είχε περάσει κάποιους μήνες ανάρρωσης αφού διαγνώστηκε με φυματίωση. Ο Φερνάν εμφορείται από κομμουνιστικές ιδέες∙ αγαπά τη Γαλλία, αγαπά την Αλγερία, που είναι η πατρίδα του, την οποία θέλει να δει απελευθερωμένη από τον αποικιοκρατικό ζυγό, μια ανεξάρτητη χώρα για όλους τους πολίτες της, μουσουλμάνους, χριστιανούς, εβραίους. Δεν θέλει τη βία: η ενέργειά του έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού η βόμβα θα τοποθετείτο σε κτίριο που δεν χρησιμοποιείτο και θα εκρήγνυτο σε ώρα που δεν θα υπήρχε κόσμος γύρω. Επιπλέον ήταν μικρής ισχύος, όπως θα βεβαιώσουν στο δικαστήριο-στρατοδικείο οι εμπειρογνώμονες.

Όμως τα πνεύματα είναι οξυμένα. Το FLN (Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης) έχει ξεκινήσει τον ένοπλο αγώνα του. Έχουν ήδη προηγηθεί πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις. «Η όλη ιστορία μυρίζει θειάφι, βόμβες ριγμένες κάτω από άμαξες τσάρων, εκρηκτικά σε κοινοβούλια και στρατώνες, περήφανους μαύρους ιππότες, Ογκίστ-Βαγιάν και τα τοιαύτα» (σελ.44). Οι Γάλλοι άποικοι ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι. Η δίκη είναι μια παρωδία∙ η έφεσή του απορρίπτεται, όπως και η χάρη που θα ζητήσουν οι δικηγόροι του από τον Γάλλο πρόεδρο. Εκείνη τη μέρα, μία ακόμη βομβιστική επίθεση «λύνει» τα χέρια των αρχών, που την επόμενη αυγή οδηγούν τον Φερνάν στην γκιλοτίνα. Ο Φρανσουά Μιτεράν, τότε υπουργός Δικαιοσύνης, κατόπιν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα φέρει το στίγμα της εκτέλεσής του σε όλη τη μετέπειτα πολιτική σταδιοδρομία του – και δεν είναι το μόνο.

Ο Αντράς αναπλάθει την ιστορία του τριαντάχρονου Φερνάν, αυτού του άντρα που έδειχνε μεγαλύτερος απ΄ό,τι ήταν (η φωτογραφία του την ώρα της σύλληψής του εικονίζεται στο εξώφυλλο του βιβλίου), με τα αγνά αισθήματα, που πίστευε μέχρι τελευταία στιγμή πως το δικαστικό σύστημα και η πολιτική εξουσία θα στέκονταν δίκαια απέναντί του. Ο λόγος του είναι κοφτός, οι λέξεις του σκίζουν σαν μαχαίρι τις ποιητικές εικόνες που ο ίδιος δημιουργεί. Δεν φτιάχνει χρονικό, δεν κάνει ρεπορτάζ – η χρήση του ιστορικού ενεστώτα δίνει ένταση σε ένα λιτό και απέριττο κείμενο που κερδίζει τον αναγνώστη από την πρώτη στιγμή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ