Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

Ο ΓΙΟΣ

11.02.2017
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Ο ΓΙΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Philipp Meyer
Μετάφραση
Ιλάειρα Διονυσοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-6034-9
Σελίδες
688
                            «If I owned Texas and Hell, I would rent Texas and live in Hell»

Είναι αληθινά εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην αμερικανική λογοτεχνική σκηνή: οι τριαντάρηδες και σαραντάρηδες συγγραφείς γράφουν το ένα αριστούργημα πίσω από το άλλο! Απίστευτα καλογραμμένα, δυνατά και συναρπαστικά στην ανάγνωση μυθιστορήματα, επικά με κάθε έννοια της λέξης: σε έκταση, σε πλοκή, σε ένταση συναισθημάτων και παθών των ηρώων τους, σε πλήθος ολοζώντανων χαρακτήρων με τη στόφα του κλασικού – βιβλία που κατορθώνουν να φέρνουν στο προσκήνιο σοβαρά, δύσκολα ή και βαριά ψυχολογικά θέματα και ταυτόχρονα να προσφέρουν γνήσια αναγνωστική απόλαυση. «Ο γιος» του Φίλιπ Μάγιερ είναι ένα ακόμα εξαιρετικό προϊόν αυτού του λογοτεχνικού οργασμού που έχει τις ρίζες του στους μεγάλους Αμερικανούς συγγραφείς της «παλιάς σχολής» όπως ο Στάινμπεκ και ο Χέμινγουεϊ.

Με φόντο την «Άγρια Δύση» και τόπο το αιματοβαμμένο Τέξας από το 1849 όπου οι φυλές των Ινδιάνων κυνηγούσαν βίσωνες και έκαναν ανταρτοπόλεμο στους λευκούς αποίκους έως την εποχή μας, παρακολουθούμε την ιστορία της οικογένειας ΜακΚάλα γαιοκτημόνων αρχικά και «πετρελαιάδων» στη συνέχεια, σε τρεις γραμμές αφηγήσεις τριών διαφορετικών χρονικά αφηγητών. Ο πατριάρχης Ίλαϊ που έχει συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ο γιος του Πίτερ και η δισέγγονη τού Ίλαϊ, η Τζιν Αν, αφηγούνται ο καθένας ένα κομμάτι της ιστορίας της οικογένειας, της δικής τους προσωπικής ιστορίας αλλά και του Τέξας, που όπως περιγράφεται στο βιβλίο δικαιώνει απόλυτα τη ρήση του στρατηγού Σέρινταν στον τίτλο αυτής παρουσίασης.

Και τι αφηγήσεις είναι αυτές των τριών πρωταγωνιστών… Σκληρές, αληθινές, συγκινητικές, απάνθρωπες, ρομαντικές, συγκλονιστικές σε πολλά σημεία. Η εξαιρετική γραφή του Μάγιερ κατορθώνει να μιλήσει, μέσα από τις αναμνήσεις των ηρώων του, για τα πάντα: για την ομορφιά της φύσης και του άγριου τρόπου ζωής που καταστράφηκε από την απληστία του χρήματος, για το αίμα και τις θηριωδίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκαν οι οικονομικές αυτοκρατορίες, για τον ρατσισμό και το μίσος, για τον έρωτα σε όλες του τις μορφές και για τις ανθρώπινες σχέσεις, για τον αγώνα του ανθρώπου να επιβιώσει αλλά και για τη χειρότερη πλευρά του «ανθρώπινου ζώου», στην οποία άλλοι παραδίδονται αμαχητί και άλλοι προσπαθούν να τη δαμάσουν.

Όλο το μυθιστόρημα είναι αριστουργηματικά χτισμένο, αλλά το καλύτερο κομμάτι του κατά την εκτίμησή μου, είναι η αφήγηση του πατριάρχη Ίλαϊ καθώς περιγράφει τα εφηβικά του χρόνια που τα έζησε μαζί με τους Κομάντσι, όταν μια ομάδα από αυτούς δολοφόνησαν τη μητέρα και τα αδέρφια του και πήραν τον ίδιο αιχμάλωτο αρχικά, μέλος της φυλής στη συνέχεια και θετό γιο του αρχηγού της. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ρεαλιστική και ολοζώντανη όχι απόδοση, αλλά ολική επαναφορά από τον κόσμο των νεκρών πολιτισμών του τρόπου ζωής, της κουλτούρας, της ψυχοσύνθεσης, της κοινωνίας και της κοσμοθεωρίας των ιθαγενών της Βορείου Αμερικής. Διάβαζα έκθαμβη και ταυτόχρονα αναλογιζόμουν πόση έρευνα πρέπει να έκανε ο συγγραφέας για να το καταφέρει αυτό και πόση ενέργεια από τον ίδιο του τον εαυτό πρέπει να πρόσφερε για να δώσει αυτή τη δυνατότητα στον αναγνώστη, να «ζήσει» μέσα σε έναν πολιτισμό που δεν υπάρχει πια… Εικόνες απίστευτης ομορφιάς, εικόνες που σοκάρουν με τη βιαιότητά τους, ιστορίες και γνώσεις για πάντα χαμένες για τον δυτικό άνθρωπο, λεπτομέρειες και περιγραφές εκπληκτικές, και χιούμορ… Ειλικρινά δεν γνώριζα ότι οι Ινδιάνοι μπορούσαν να έχουν μια τέτοια αίσθηση του χιούμορ και της σάτιρας – γέλασα πολύ με ορισμένα ινδιάνικα ονόματα τα οποία μάταια οι άποικοι προσπαθούσαν να αποδώσουν με πιο ευπρεπή τρόπο (κορυφαίο, «Το Μουνί του Κογιότ» που μετατράπηκε σε «Ράχη του Βουβαλιού» για να γραφτεί στις εφημερίδες).

«Ο γιος» είναι πραγματικά ένα μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα. Τον δικαιούται τον τίτλο, διότι ο Μάγιερ απέδειξε ότι είναι ένας μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ