Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

16.06.2008
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Λίνα Σιπητάνου
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1361-5
Σελίδες
170

Καφκική ατμόσφαιρα και χιούμορ

Ο Μπενουά Ντυτέρτρ γεννήθηκε το 1960 κοντά στη Χάβρη. Σπούδασε μουσικολογία στη Ρουέν. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα, μυθιστορήματα και δοκίμια, αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα και έχει δική του μουσική εκπομπή στο γαλλικό ραδιόφωνο. «Το κοριτσάκι και το τσιγάρο» εκδόθηκε στη Γαλλία το 2005.

Η τελευταία επιθυμία ενός θανατοποινίτη, να καπνίσει ένα τσιγάρο, προσκρούει στον εσωτερικό κανονισμό της φυλακής που απαγορεύει το κάπνισμα. Η δικηγόρος του μελλοθάνατου βρίσκει την ευκαιρία να ζητήσει αναβολή της εκτέλεσης και η υπόθεση μεταφέρεται στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ένας δημοτικός υπάλληλος βιώνει καθημερινά τη δική του κόλαση: θέλοντας να προβληθεί «ως φίλος της ζωής, της νεότητας, της παιδικής ηλικίας και της κίνησης», ο επανεκλεγείς δήμαρχος έχει εγκαταστήσει ένα δίκτυο βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σε όλα τα κτήρια της Διοικητικής Πολιτείας, έδρα των κυριότερων υπηρεσιών του δήμου, αφήνοντας τα μισά γραφεία για τις άλλες δημοτικές υπηρεσίες. Έτσι, υπάλληλοι και νέα γενιά υποχρεώνονται σε μια «ευτυχή συγκατοίκηση». Όταν ο σαρανταπεντάρης ήρωας καταφεύγει στην τουαλέτα για να καπνίσει, με χίλιες προφυλάξεις, ένα τσιγάρο, «συλλαμβάνεται επ΄αυτοφώρω» από ένα πεντάχρονο κοριτσάκι. Η απότομη συμπεριφορά του (αποδεκτή, ωστόσο, σε άλλες εποχές) και οι έντεχνα διοχετευμένες υποψίες για παιδεραστία έχουν τελικά ως συνέπεια να προφυλακισθεί για «έγκλημα κατά της παιδικής ηλικίας».

Ο Μπενουά Ντυτέρτρ συνδέει επιδέξια αυτές τις δύο ξεχωριστές, αρχικά, ιστορίες. Σε μια κοινωνία που σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους πολίτες επιβάλλοντας τη, με θρησκευτική ευλάβεια, τήρηση των κανόνων της -απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους, ακόμη και ιδιωτικούς, χώρους και προστασία της παιδικής ηλικίας-, ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντιδράσει παρά μόνον ατομικά. Κι έτσι ο νεαρός μαύρος Ντεζιρέ Τζόνσον, καταδικασμένος σε θάνατο για τη δολοφονία ενός (λευκού) αστυνομικού, βρίσκει έναν τρόπο να σώσει τον εαυτό του, αλλά και τη διορισμένη από το δικαστήριο συνήγορό του, στέλνοντας ένα μήνυμα από τις οθόνες της τηλεόρασης. Το ίδιο, ο δυστυχής δημοτικός υπάλληλος θα επιχειρήσει να «εξιλεωθεί» και μάλλον θα τα καταφέρει – κι ας έχει θλιβερό τέλος, αντίθετα από τον Ντεζιρέ που γίνεται λαϊκός ήρωας.

Η πλοκή παρουσιάζει συνεχείς ανατροπές, με στοιχεία παρωδίας. Η γλώσσα είναι επεξεργασμένη, λογοτεχνική, καθόλου ξύλινη, ακόμα και όταν περιγράφει σε «απευθείας μετάδοση» την τελευταία επιθυμία του Τζόνσον στις σελίδες 82-93, που είναι από τις πιο συναρπαστικές του βιβλίου. Ο Ντυτέρτρ στήνει ένα σκηνικό που θυμίζει έργα του Κάφκα, με τον εγκλωβισμό του ατόμου απέναντι σε μια οργανωμένη εξουσία. Η σφοδρή κριτική που ασκεί στο δήμαρχο φαίνεται να παραπέμπει σε συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, εφόσον όμως δεν αναφέρεται ρητά, ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. (Σε μια άλλη υποδήλωση, πάντως, ο σκύλος του ήρωα λέγεται Σαρκό). Ο συγγραφέας υπερασπίζεται με χιούμορ τον άνθρωπο και το δικαίωμά του να αντιστέκεται σε κάθε καταδυνάστευση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ