Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΣΠΙΤΙ

28.01.2017
facebook email
ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΣΠΙΤΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αχιλλέας Κυριακίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-100-8
Σελίδες
172
                                                 Μνήμη, ένας τρόπος να γυρίζεις σπίτι

Ο Χιλιανός Alejandro Zambra (γεννημένος στο Σαντιάγο το 1975) στο τελευταίο του μυθιστόρημα επιλέγει να γυρίσει πίσω, στο παρελθόν, στο ατελείωτο πεδίο των παιδικών-εφηβικών αναμνήσεων, αυτών που όλοι φυλάμε μέσα μας με προσοχή, διστάζοντας συχνά να παραδεχτούμε πόσο πολύ μας (καθ)ορίζουν.

Το σύντομο μυθιστόρημα με τον τίτλο «Τρόποι να γυρίζεις σπίτι» ξεκινά με τον αφηγητή να θυμάται τον μεγάλο σεισμό του 1985, αυτόν που συγκλόνισε τη χώρα και που έβγαλε όλο τον κόσμο στους δρόμους, δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά. Έτσι, και ο μικρός τότε αφηγητής γνωρίζει τη λίγο μεγαλύτερή του Κλαούδια, η οποία θα του αναθέσει μια αποστολή. Τον βάζει να παρακολουθήσει τον γείτονά του, τον Ραούλ, και να της δίνει αναφορά για τις κινήσεις του. Η φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα στα δύο παιδιά, όμως, τελειώνει γρήγορα και άδοξα. Στο επόμενο μέρος του μυθιστορήματος ανακαλύπτουμε ότι όσα διαβάσαμε είναι ένα μέρος από ένα μυθιστόρημα, με τον συγγραφέα του να προσπαθεί να το ολοκληρώσει, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ξεπεράσει τον χωρισμό από τη γυναίκα του και να προσδιορίσει το δικό του παρελθόν, τη δική του παιδική ηλικία.

Ο Zambra επιλέγει να αναπτύξει το θέμα του μέσα από μια σύντομη φόρμα. Χωρίζει την ιστορία σε τέσσερα μέρη στα οποία εναλλάσσονται τα κεφάλαια του μυθιστορήματος και η αφήγηση του συγγραφέα του. Συνδετικός κρίκος είναι η μνήμη, αυτή η άπιαστη ανάσα που μας γυρίζει πίσω, ακόμα και πίσω στο σπίτι, για να αναζητήσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που τότε δεν είχαν τεθεί, αλλά τώρα ζητούν απάντηση. Με αυτό τον τρόπο ο συγγραφέας και ο αφηγητής επιδιώκουν να μάθουν τι σήμαινε η σιωπή των γονιών, τότε, στο παρελθόν το σημαδεμένο από τη δικτατορία του Πινοτσέτ. Ήταν η σιωπή τους φόβος ή μήπως ήταν μια σιωπηλή αποδοχή; Μπορεί αυτή η σιωπή να καθορίσει τη ζωή κάποιου που τότε ήταν παιδί και πιθανόν δεν συνειδητοποιούσε το μέγεθος των καταστάσεων; Ο Zambra ρωτάει και αναρωτιέται. Και θα έρθει ένας άλλος σεισμός, το 2010, για να τον κάνει να ψάξει ακόμα μια φορά τον δρόμο για το σπίτι, όχι πια για να θυμηθεί, αλλά για να βρεθεί… εκεί, στο σπίτι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ