Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΑΝΤΟΛΦ

18.01.2017
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΑΝΤΟΛΦ
Εκδοτικός Οίκος
PRINTA
Συγγραφέας
Benjamin Constant
Μετάφραση
Μαρία Σπυριδοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-6624-73-5
Σελίδες
192
                                                Ο έρωτας είναι για τους γενναίους

Διαβάζοντας το ερωτικό και ψυχολογικό δράμα του Benjamin Constant (1767-1830) το οποίο στην εποχή που δημοσιεύτηκε (1806) προκάλεσε πολλά σχόλια διότι θεωρήθηκε αυτοβιογραφικό (για τη σχέση του είτε με τη Ζερμαίν ντε Στάελ είτε με την Ιρλανδή Αν Λίντσεϋ), σκεφτόμουν ξανά και ξανά τη διαπίστωση που αποτελεί τον τίτλο αυτής της παρουσίασης: μόνο μια γενναία ψυχή μπορεί να παραδοθεί άνευ όρων στον έρωτα. Και ο νεαρός Αντόλφ, ο ήρωας αυτού του δράματος, μπορεί να είναι ρομαντικός, αλλά δεν είναι γενναίος…

Ως μορφωμένος και προς το παρόν αργόσχολος αριστοκράτης, περιδιαβαίνει την Ευρώπη πλήττοντας ώσπου αποφασίζει ότι αυτό που του λείπει από την εύκολη αλλά άδεια ζωή του, είναι το πάθος του έρωτα: όταν θα συναντήσει την κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερή του Ελενόρ, σύντροφο εκτός γάμου ενός άλλου ευγενούς και μητέρα, θα γοητευτεί από την ομορφιά και την προσωπικότητά της. Ακόμα και η επισφαλής κοινωνική της θέση -εφόσον συζεί ανοιχτά με έναν άντρα- θα τον προσελκύσει: την κάνει στα μάτια του πλάσμα ανεξάρτητο και εξωτικό που στέκει στο χείλος ενός γκρεμού με την κοινωνία έτοιμη να την καταδικάσει αν κατακρημνιστεί, όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογο. Κι αυτό ακριβώς θα συμβεί, όταν ο Αντόλφ διεκδικεί με πάθος την αγάπη της, πείθοντας ουσιαστικά τον εαυτό του πως είναι ερωτευμένος μαζί της. Εκείνη θα θυσιάσει τα πάντα. Εκείνος θα διαπιστώσει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στον έρωτά της, αλλά εγκλωβίζεται σε αυτή σχέση από ηθική υποχρέωση και οίκτο.

Ο Γαλλο-Ελβετός πολιτικός στοχαστής και ακτιβιστής Benjamin Constant, χρησιμοποιώντας κλασικές τεχνικές (π.χ., την τυχαία και εντελώς «μυθιστορηματική» εύρεση των χειρογράφων που αφηγούνται την ιστορία), δημιουργεί ένα μοντέρνο για την εποχή του μυθιστόρημα, διότι αντί να τονίσει το ηθικοπλαστικό στοιχείο όπως ήταν το σύνηθες, επιχειρεί να φωτίσει τον ψυχικό κόσμο του ήρωά του, να αναδείξει το χαρακτήρα του και την εσωτερική του σύγκρουση: ο Αντόλφ είναι ένας τραγικός ήρωας διότι αδυνατεί να αγαπήσει, αν και το επιθυμεί. Θα τον χαρακτήριζα «αντι-Βέρθερο», αφού η ρομαντική ιδιοσυγκρασία του τον οδηγεί στην απελπισία, όχι από ερωτική απόρριψη, αλλά από την αδυναμία του να δοθεί στον έρωτα που του δόθηκε. Τόσο ο Αντόλφ όσο και η Ελενόρ, είναι θύματα όχι της προκατάληψης του κοινωνικού περίγυρου, αλλά του ίδιου τους του εαυτού, αφού και εκείνη παραδίδει συνειδητά τη ζωή της στα χέρια ενός άντρα που από την αρχή σχεδόν είναι προφανές πως δεν μπορεί να φέρει αυτήν την ευθύνη.

Ένα ρομαντικό μυθιστόρημα, υπέροχα γραμμένο και βαθύ, σε εξαιρετική μετάφραση και προσεγμένη έκδοση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ