Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΑΠΟΥΣΙΑ

08.01.2017
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΑΠΟΥΣΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώργος Μπλάνας
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-1683-0
Σελίδες
304
                                                       Τελικά τι μας κάνει ανθρώπους;

«Άγριος είναι όποιος υποκύπτει στα πάθη του».

Έχοντας ως φόντο δύο διαφορετικά σκηνικά, αυτό του Λονδίνου των μέσων του 19ου αι. και αυτό της απομακρυσμένης αποικίας καταδίκων στη Γη του Βαν Ντίμεν, τη σημερινή Τασμανία, κατά την ίδια περίοδο πάνω κάτω, ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν στην «Απουσία» του αφηγείται μια ιστορία εποχής ταξιδεύοντας τους αναγνώστες στην εποχή της αποικιοκρατίας και των μεγάλων αναζητήσεων του μυθικού Βορειοδυτικού Περάσματος.

Η πραγματικότητα μπλέκεται αρμονικά με τη μυθοπλασία καθώς οι κεντρικοί χαρακτήρες, όπως και αρκετοί από όσους απλά αναφέρονται μέσα στο βιβλίο, είναι υπαρκτά πρόσωπα – Κάρολος Ντίκενς, σερ Τζον Φράνκλιν κ.ά.

Με διαρκή πίσω μπρος, η πλοκή ξεδιπλώνεται σαν σε παράλληλες τροχιές. Ιεραπόστολοι, εκμεταλλευόμενοι κάθε μέσο, αποστολή τους έχουν να «εξημερώσουν» τους άγριους μαύρους, ξεριζώνοντάς τους από τη γη τους, να τους εκπολιτίσουν, να τους προσφέρουν, πέρα από άφθονη τροφή, και έναν Θεό. Την ίδια στιγμή που Λονδρέζοι, όπως ο σερ Τζον Φράνκλιν και η σύζυγός του, μετακομίζουν στη Γη του Βαν Ντίμεν. Εκεί, η λαίδη Τζέιν μαγεύεται από τον χορό της Ματίνας, μιας μικρής που προέρχεται από τους Αβορίγινες, και αποφασίζει να την υιοθετήσει καθιστώντας την αντικείμενο ενός πολιτιστικού πειράματος. Ενός πειράματος που τελικά αποτυγχάνει... Η λογική, ο χριστιανισμός και η επιστήμη έρχονται σε σύγκρουση με τα πρωτόγονα ένστικτα, τα αρχέγονα πάθη, την επιθυμία, τις δεισιδαιμονίες, τη μαγεία, τον κανιβαλισμό. Τι θα επικρατήσει τελικά;

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, ο σερ Τζον Φράνκλιν εξαφανίζεται μαζί με το πλήρωμά του και δύο καράβια στον Αρκτικό Κύκλο, ενώ βρίσκεται σε αποστολή αναζήτησης του μυθικού Βορειοδυτικού Περάσματος. Η Αγγλία συγκλονίζεται από τις φρικτές φήμες περί κανιβαλισμού που διαρρέουν –διότι, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της εποχής, όποιος είναι «πολιτισμένος» είναι αδιανόητο να υποκύψει σε πάθη και επιθυμίες, ακόμα κι αν εξαναγκαστεί ώστε να καλύψει βασικές ανάγκες επιβίωσης–, ενώ ο δημοφιλής μυθιστοριογράφος Κάρολος Ντίκενς αναλαμβάνει να τις αντικρούσει. Παράλληλα η ιστορία του Φράνκλιν δίνει νέα πνοή στη βαλτωμένη ζωή του Ντίκενς χάρη σε ένα θεατρικό που ανεβάζει και μια νεαρή ηθοποιός έρχεται να ζεστάνει την παγωμένη του καρδιά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο χρόνος κάθε φορά προσδιορίζεται, πέρα από την αναφορά του έτους, με αναφορά σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ιστορία. Όπως όταν ο Σάμιουελ Μορς έστειλε το πρώτο ηλεκτρικό μήνυμα στην ιστορία.

Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα άλλης εποχής όπου το αρχέγονο συγκρούεται με το «πολιτισμένο». Τελικά άνθρωποι μπορούν να λέγονται μόνο όσοι είναι «πολιτισμένοι»; Και αυτοί δεν μπορούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να στραφούν σε πρωτόγονες συμπεριφορές; Τελικά τι μας κάνει ανθρώπους;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ