Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΟΙ ΜΕΤΡΕΣΕΣ

16.06.2008
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΟΙ ΜΕΤΡΕΣΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Παντελής Ανδρικόπουλος
Κατηγορία
ISBN
976-960- 8239-36-2
Σελίδες
496

"Βίοι Γυναικών"

Στους αληθινά ελεύθερους λαούς 
οι γυναίκες είναι ελεύθερες και λατρεμένες

                                                 Saint-Just

Ασπασία, Μαντάμ ντε Πομπαντούρ, Εύα Μπράουν, Λίλιαν Χέλμαν, Μαίρυλιν Μονρόε, Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς, Σιμόν ντε Μποβουάρ - τι συνδέει όλες αυτές τις τόσο διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες; Υπήρξαν όλες ''μετρέσες'', δηλαδή ερωτικοί σύντροφοι, εκτός γάμου, σημαντικών ανδρών και παρά το γεγονός ότι έζησαν σε διαφορετικές εποχές και είχαν διαφορετικά κίνητρα, πλήρωσαν όλες, κοινωνικά και ψυχολογικά, το τίμημα αυτής της επιλογής. Η Καναδή ιστορικός Ελίζαμπεθ Άμποτ συγκέντρωσε τις ιστορίες αυτών των γυναικών (και πολλών άλλων ακόμα που μοιράστηκαν την ίδια μοίρα) σ' ένα βιβλίο με πολλές παραμέτρους που κινείται ανάμεσα στην ιστορική έρευνα, την κοινωνιολογική μελέτη και τη βιογραφία.

Ξεκινώντας από τη Βίβλο και φτάνοντας μέχρι τη σύγχρονη εποχή, η αφήγηση διατρέχει την Ιστορία αναδεικνύοντας την προσωπικότητα και την πορεία γυναικών που διάλεξαν συνειδητά ως στάση ζωής ή αναγκάστηκαν να δεχθούν, λόγω κοινωνικών συνθηκών, το ρόλο της μετρέσας. Κάθε ένα από τα 11 κεφάλαια του βιβλίου είναι αφιερωμένο σε μια ομάδα γυναικών: οι βασιλικές μετρέσες συνυπάρχουν με τις ερωμένες και μούσες συγγραφέων και καλλιτεχνών, οι μετρέσες διαβόητων γκάνγκστερς συναντιούνται με τις αφανείς συντρόφους κληρικών, οι γκέισες της Άπω Ανατολής συνδιαλέγονται με διάσημες ηθοποιούς που έζησαν ως τρόπαια δίπλα σε άνδρες με εξουσία. Προσωπικά ξεχώρισα την ενότητα που ανακαλεί μέσα από τις σελίδες της λογοτεχνίας ''πολυδιαβασμένες'' μετρέσες, όπως η Άννα Καρένινα, η Μαντάμ Μποβαρύ, αλλά και η ''παρ’ολίγον'' μετρέσα Τζέιν Έιρ.

Η συγγραφέας χειρίζεται το πολυεπίπεδο θέμα με ευφρόσυνη διάθεση, λεπτό χιούμορ και κυρίως χωρίς αναστολές -ειδικά στο θέμα των σεξουαλικών σχέσεων που είχαν οι μετρέσες με τους εραστές τους-, δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον και σε αρκετά σημεία γοητευτικό κείμενο. Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο - σ' αυτό συμβάλλει και η στρωτή γλώσσα που η μετάφραση αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο-, ενώ συμπυκνώνει μέσα στις 500 περίπου σελίδες του ''το βίο και την πολιτεία'' ενός μεγάλου αριθμού γυναικών που επωμίστηκαν ή επέλεξαν τον τίτλο της μετρέσας. Στα υπέρ της προσεγμένης έκδοσης και το πολύ όμορφο εξώφυλλο με τον πίνακα του J. W. Waterhouse, ''The Lady of Shalot'' (1894).

Η Ελίζαμπεθ Άμποτ, ως ιστορικός και ως γυναίκα, κατορθώνει να αποδώσει ολοκληρωμένα και αντικειμενικά τις ζωές των γυναικών που παρουσιάζει στο βιβλίο της χωρίς να κάνει πύρινα φεμινιστικά κηρύγματα, αλλά και χωρίς να τις κρίνει για τις επιλογές τους. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ισορροπεί σωστά τις μεθόδους της ιστορικής έρευνας μ' έναν τρόπο γραφής που έχει άποψη αλλά δεν χειραγωγεί τον αναγνώστη, επιτρέποντάς του να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Αντί επιλόγου, ας κρατήσουμε τα λόγια της Ελοϊζας Φιλμπέρ, που έζησε στη μεσαιωνική Γαλλία έναν μεγάλο και πολυκύμαντο έρωτα με το θεολόγο και φιλόσοφο Πέτρο Αβελάρδο: ''Απέρριψα τον τίτλο της Συζύγου, ώστε να μπορώ να ζήσω ευτυχισμένη μ' αυτόν της Ερωμένης.''

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ