Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

Η ΣΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

24.12.2016
facebook email
Η ΣΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Robert Galbraith
Μετάφραση
Χρήστος Καψάλης
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-1542-0
Σελίδες
648
                                                  Η μαγεία του αστυνομικού μυθιστορήματος

Θεωρώ ότι η οποιαδήποτε εισαγωγή ή αναφορά στον συγγραφέα του μυθιστορήματος είναι πλέον περιττή από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η συγγραφέας των μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον μικρό μάγο Χάρι Πότερ, είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από το συγγραφικό ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ. Με αυτό το ψευδώνυμο ξεκίνησε μια νέα σειρά μυθιστορημάτων, αστυνομικών αυτή τη φορά, με πρωταγωνιστή έναν ιδιόρρυθμο ιδιωτικό ντετέκτιβ με το ιδιαίτερο όνομα Κόρμοραν Στράικ. «Η σοδειά του κακού» είναι το τρίτο μυθιστόρημα της σειράς και μπορούμε να πούμε ότι είναι και το πιο καλοδουλεμένο.

Αυτή τη φορά το μυστήριο και το έγκλημα δεν εμφανίζονται με τη μορφή πελατών στο γραφείο του ιδιωτικού ντετέκτιβ, αλλά κρύβουν μια νότα προσωπικής εκδίκησης. Όταν η Ρόμπιν Έλακοτ, η βοηθός του Κόρμοραν, ανοίγει ένα δέμα που φτάνει στο γραφείο, σίγουρα δεν περιμένει να αντικρίσει ένα ακρωτηριασμένο γυναικείο πόδι. Ο Κόρμοραν αμέσως αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός ή για μια τυχαία υπόθεση, αλλά για έναν δράστη που απευθύνεται άμεσα σε αυτόν. Υπάρχουν τέσσερα άτομα στο παρελθόν του Κόρμοραν που θα μπορούσαν να ευθύνονται για ένα τέτοιου είδους έγκλημα. Καθώς η αστυνομία επιλέγει να εστιάσει την προσοχή της στο πρόσωπο που ο ντετέκτιβ θεωρεί ότι είναι το λιγότερο πιθανόν να ευθύνεται για το έγκλημα, ο ίδιος και η Ρόμπιν αναλαμβάνουν να ερευνήσουν την πιθανότητα να ευθύνεται κάποιος από τους υπόλοιπους τρεις υπόπτους. Διασχίζοντας τη βρετανική ύπαιθρο και κάνοντας επισκέψεις σε μικρές πόλεις, πνιγηρές παμπ και οίκους ανοχής, οι δύο συνεργάτες προσπαθούν να εντοπίσουν τον ένοχο, καθώς ο χρόνος περνά και εμφανίζονται και άλλα ακρωτηριασμένα άκρα.

Ακριβώς όπως και τα προηγούμενα μυθιστορήματα της σειράς, «Η σοδειά του κακού» είναι άψογα δομημένη και παρά τον μεγάλο όγκο του μυθιστορήματος δεν κουράζει καθόλου τον αναγνώστη. Αντίθετα, πρόκειται για ιστορία που αυτή τη φορά προσεγγίζει περισσότερο το αστυνομικό θρίλερ παρά το αστυνομικό μυστήριο, ενώ στα προσόντα της πρέπει να προστεθεί και η επιλογή της συγγραφέως να χρησιμοποιήσει αντί για τίτλους κεφαλαίων στίχους από τραγούδια του θρυλικού συγκροτήματος Blue Oyster Cult, στίχοι που αρκετές φορές συνοψίζουν το κεφάλαιο, ενώ άλλες εξιτάρουν τη φαντασία του αναγνώστη ως προς το σε τι αναφέρονται. Τέλος, ένα ακόμα στοιχείο που συμβάλλει στην επιτυχία της συγκεκριμένης ιστορίας είναι το γεγονός ότι η συγγραφέας επιλέγει να δώσει αρκετές πληροφορίες για το παρελθόν του αστυνομικού διδύμου, του Κόρμοραν και της Ρόμπιν, πληροφορίες που ρίχνουν φως στην προσωπικότητα και στις αποφάσεις των δύο πρωταγωνιστών, ενώ παράλληλα προάγουν αβίαστα την υπόθεση. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η Ρόουλινγκ αποδεικνύει ότι γνωρίζει καλά όχι μόνο την τέχνη της μαγείας, αλλά και την τέχνη του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ