Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ

15.12.2016
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Daniel Sada
Μετάφραση
Κλαίτη Σωτηριάδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-6084-4
Σελίδες
136
                                                      Μία σε δύο ή δύο σε μία ή τι;

Οι αδερφές Γκαμάλ διατηρούν ένα εργαστήριο ραπτικής στο Οκάμπο του Μεξικού. Η Κονστιτουσιόν και η Γκλόρια είναι μοδίστρες, δίδυμες και ολόιδιες. Σαν αντικριστοί καθρέφτες. Η μόνη διαφορά τους είναι μια τεράστια ελιά που έχει η μία στη δεξιά ωμοπλάτη, λεπτομέρεια που φροντίζουν να κρύβουν επιμελώς. Βέβαια και ο χαρακτήρας τους διαφέρει, η μία, για παράδειγμα, είναι παρλαπίπα, ενώ η άλλη λιγομίλητη. Κάτι που επίσης φροντίζουν να κρύβουν.

Ορφανές από μικρές, όλη τους η ζωή περιστρέφεται γύρω από την προάσπιση της ομοιότητάς τους. Γι’ αυτό άλλωστε έμειναν και γεροντοκόρες. Αφού η μεταξύ τους συμφωνία είναι ότι ό,τι ανήκει στη μία, ανήκει και στην άλλη. Με αυτόν τον τρόπο ζουν ευτυχισμένες σε έναν δικό τους κόσμο χωρίς εκπλήξεις. Η πρώτη κρίση αντιζηλίας ωστόσο δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή της, όταν εμφανίζεται ένας υποψήφιος γαμπρός, κτηνοτρόφος, για την Κονστιτουσιόν. Τότε είναι που οι ισορροπίες θα διαταραχθούν και νέες –αν και διακριτικές και χωρίς εξάρσεις– συμπεριφορές θα εκδηλωθούν. Για πρώτη φορά η μονάδα κινδυνεύει να διαρραγεί, να χωριστεί σε δύο διαφορετικά κομμάτια.

Σύντομα όμως οι δίδυμες βρίσκουν τη λύση – θα τον μοιραστούν. Μία λύση που διαρκεί όσο και το φλερτ με τον κτηνοτρόφο, μια και με το που γίνεται η πρόταση γάμου από μέρους του, οι αδελφές βρίσκονται και πάλι σε αδιέξοδο. Πώς θα διαχειριστούν τη νέα κατάσταση; Ένας άντρας είναι ικανός να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσά τους και να τις διαλύσει ή μήπως η Κονστιτουσιόν, παραμένοντας πιστή στις αρχές της, θα απαρνηθεί τη νέα προοπτική της ζωής της;

Η νουβέλα «Μία από τις δύο» είναι το πρώτο κείμενο του Μεξικανού Ντανιέλ Σάδα που μεταφράζεται στα ελληνικά. Με αυτή τη σύντομη φαρσοκωμωδία συστήνεται στο ελληνικό κοινό. Ο συγγραφέας αφηγείται τη ζωή των δίδυμων αδελφών Γκαμάλ και πειραματίζεται με τα όρια της ανθρώπινης ταυτότητας, παραμένοντας εστιασμένος σε αυτήν και χωρίς να δίνει περιττές πληροφορίες. Παρελθόν, παρόν και «προσδοκώμενο» μέλλον παρουσιάζονται με λιτό, αποστειρωμένο σχεδόν τρόπο, κάτι που ωστόσο δε στερεί τίποτα από την απόλαυση του κειμένου. Με ιδιότυπη γραφή, κοφτό λόγο, μικρές περιόδους και πολλά σημεία στίξεως, αλλά και διαλόγους, τόσο ζωντανούς που οι αναγνώστες θεωρούν τους εαυτούς τους αυτόπτες μάρτυρες του εκάστοτε επεισοδίου, ο Σάδα εισχωρεί στην ψυχή των ηρωίδων του και περιγράφει την ιδιοσυγκρασία τους, τις συγκρούσεις, τις συνωμοσίες τους με μοναδικό τρόπο.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση της Κλαίτης Σωτηριάδου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ