Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

Ο ΞΑΝΘΟΣ ΕΚΜΠΕΡΤ, ΤΟ ΡΟΥΝΕΝΜΠΕΡΓΚ

16.06.2008
facebook email
Ο ΞΑΝΘΟΣ ΕΚΜΠΕΡΤ, ΤΟ ΡΟΥΝΕΝΜΠΕΡΓΚ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΜΙΛΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αλέξανδρος Ίσαρης
Κατηγορία
ISBN
960-7793-68-4
Σελίδες
136

Δυο συναρπαστικά δείγματα ρομαντικής λογοτεχνίας

Ο Γιόχαν Λούντβιχ Τηκ (1773-1853) γεννήθηκε στο Βερολίνο και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γερμανικού ρομαντισμού. Εκτός από λογοτέχνης ο Τηκ υπήρξε μελετητής μεσαιωνικών χειρογράφων και μεταφραστής του συνόλου του έργου του Σαίξπηρ. Ο Ξανθός Έκμπερτ και Το Ρούνενμπεργκ -τα οποία θεωρούνται από τα σημαντικότερα έργα του- είναι νουβέλες δομημένες με τη μορφή παραμυθιού και αποτελούν την πρώτη μετάφραση έργων του Τηκ στα ελληνικά.

Ο Ξανθός Έκμπερτ πήρε την οριστική του μορφή το 1812 και αφηγείται μια ιστορία τοποθετημένη στο μεσαίωνα. Ο ιππότης Έκμπερτ είναι παντρεμένος με την Μπέρτα. Ένα βράδυ παρακαλάει την Μπέρτα να αφηγηθεί στον φίλο τους Βάλτερ την ιστορία της παιδικής της ηλικίας. Εκείνη αφηγείται πώς μικρό κορίτσι το έσκασε από το σπίτι της, όπου αισθανόταν δυστυχισμένη, με σκοπό να γίνει πλούσια. Αφού περιπλανήθηκε αρκετά, συνάντησε μια γριά που την πήρε στην καλύβα της, όπου ζούσε με το πουλί της που τραγουδούσε και γεννούσε πετράδια. Το κορίτσι το σκάει και παίρνει μαζί της το πουλί. Κάποια στιγμή δεν αντέχει να το ακούει να τραγουδά και το σκοτώνει. Έπειτα συναντά τον Έκμπερτ και τον παντρεύεται, αλλά δεν αποκτούν παιδιά. Μετά το τέλος της ιστορίας, ο Βάλτερ αλλάζει συμπεριφορά και ο Έκμπερτ σε μια στιγμή τρέλας τον σκοτώνει. Λίγο αργότερα, η Μπέρτα πεθαίνει και ο Έκμπερτ αρχίζει να περιπλανιέται δυστυχισμένος, ώσπου βρίσκει την καλύβα της Μπέρτας και τη γριά και μαθαίνει την τραγική αλήθεια για τη ζωή του.

Το Ρούνενμπεργκ -το οποίο σημαίνει μαγικό βουνό- γράφτηκε το 1802. Αφηγείται την ιστορία του νεαρού Κρίστιαν, ένα ανήσυχο πνεύμα, που εγκαταλείπει το σπίτι του για να περιπλανηθεί στη φύση. Μέσα από μια μυστικιστική εμπειρία, μαγεύεται από ένα βουνό το οποίο θεωρεί ότι κρύβει θησαυρούς. Προσωρινά ηρεμεί και δημιουργεί οικογένεια, όμως, η ανάγκη του να ανακαλύψει το θησαυρό είναι ισχυρότερη. Εγκαταλείπει την οικογένειά του και, τρελός πια, αναζητά τα πολύτιμα πετράδια.

Ο Τηκ δημιουργεί δυο σκοτεινά παραμύθια, όπου οι πρωταγωνιστές βασανίζονται από τα πάθη τους. Στο πρώτο, η μικρή Μπέρτα κλέβει το θαυμαστό πουλί, ενδίδοντας στην απληστία και την ανάγκη της να αποδείξει στους γονείς της την αξία της. Η απληστία οδηγεί και τον Κρίστιαν, στη δεύτερη ιστορία, ο οποίος φτάνει στην τρέλα αδυνατώντας να διαχωρίσει το πραγματικό από το φανταστικό. Η φύση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στις δυο νουβέλες -όπως και σε όλους σχεδόν τους ρομαντικούς συγγραφείς-, καθώς οι ήρωες αναζητούν την ταυτότητά τους μέσα σε αυτήν. Ωστόσο, δεν λυτρώνονται ποτέ, αφού δεν καταφέρνουν να βελτιωθούν και να ενωθούν μαζί της. Παραβιάζουν την αρμονία της, άρα είναι καταδικασμένοι να τιμωρηθούν.

Η έκδοση συνοδεύεται από ένα εξαιρετικό επίμετρο του Γιάννη Καλιφατίδη σχετικά με το έργο του Τηκ και τη ρομαντική λογοτεχνία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ