Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ

17.12.2016
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Συγγραφέας
Hans-Olav Lahlum
Μετάφραση
Χριστόδουλος Λιθαρής
Κατηγορία
ISBN
978-618-5194-12-3
Σελίδες
357
                                                 Η Ιστορία ως αστυνομικό μυθιστόρημα

Αυτό είναι το τρίτο μυθιστόρημα του εκκεντρικού Νορβηγού συγγραφέα Hans Olav Lahlum σε μια σειρά που διαδραματίζεται στα τέλη της ταραγμένης και άκρως ενδιαφέρουσας δεκαετίας του ’60, με ήρωα τον επιθεωρητή της αστυνομίας Κόλμπιορν Κρίστιανσεν, γνωστού ως Κ2, και την ευφυή βοηθό του Πατρίσια, μια νεαρή με ένα λαμπερό μυαλό καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα.

Στο Όσλο του 1970, ο επιθεωρητής γίνεται συμπτωματικά μάρτυρας της απεγνωσμένης και άκαρπης προσπάθειας μιας νεαρής γυναίκας να επιβιβαστεί σε ένα τρένο, πριν καταλήξει νεκρή στις γραμμές του το ίδιο βράδυ… Καθώς ερευνά την υπόθεση ανακαλύπτει ότι η ιστορία πίσω από τη δολοφονία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν μια ομάδα πολιτικά ενεργών νέων ανθρώπων κανόνισε μια εκδρομή στα βουνά. Εκεί, ο χαρισματικός αρχηγός της ομάδας –και αρραβωνιαστικός του θύματος–, εξαφανίστηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Οι σχέσεις μεταξύ εκείνων των φίλων και συντρόφων, τι ακριβώς είδε το θύμα που την έκανε να τρέξει για να σωθεί εκείνο το μοιραίο βράδυ καθώς και η έρευνα του εξαφανισθέντος για έναν θύλακα Νορβηγών Ναζί ακόμη εν δράσει, είναι τα τρία κλειδιά του περίπλοκου μυστηρίου που κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα. Επιπλέον, καθώς εξελίσσεται η πλοκή γίνεται σαφές ότι ο θάνατος της νεαρής κοπέλας θα λειτουργήσει σαν καταλύτης σε μια αλληλουχία ζοφερών γεγονότων…

«Η δολοφονία καταλύτης» είναι ένα γρήγορο και ευφυές whodunnit στο στιλ των μυστηρίων της Άγκαθα Κρίστι (από την οποία ο συγγραφέας έχει έντονες επιρροές) που σε κάνει να εμπλέκεσαι στην υπόθεση ως ντετέκτιβ αναζητώντας επίσης το δολοφόνο – και ομολογώ ότι δύσκολα τον μαντεύεις… Παράλληλα, ο Hans Olav Lahlum έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα προσεγμένο στην πειστικότητά του και την ατμόσφαιρα ιστορικό μυθιστόρημα – σε μια εποχή που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα ούτε διαδίκτυο ενώ οι πολιτικές ζυμώσεις και αντιπαραθέσεις κυριαρχούσαν στην κοινωνική ζωή, ιδιαίτερα των νεολαίων. Ταυτόχρονα, το αστυνομικό μυστήριο εμπεριέχει και το στοιχείο του πολιτικού θρίλερ ενώ βασικό στοιχείο της πλοκής είναι το ανθρώπινο δράμα στο οποίο συχνά εξελίσσονται οι οικογενειακοί δεσμοί.

Αν και είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς που διαβάζω (προηγούνται οι «Ανθρώπινες Μύγες» και οι «Άνθρωποι-δορυφόροι», επίσης από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος), δεν είχα καμία δυσκολία να παρακολουθήσω την υπόθεση αφού τα αστυνομικά μυστήρια κάθε βιβλίου είναι αυτοτελή και βρήκα ενδιαφέρον, από άποψη χαρακτήρων, το πρωταγωνιστικό δίδυμο και την ιδιαίτερη σχέση που έχουν μεταξύ τους. Οπωσδήποτε το βάρος πέφτει στην ανακάλυψη του δολοφόνου, πρόκειται δηλαδή για ένα κλασικό αστυνομικό, και ο συγγραφέας έχει την ικανότητα να χειρίζεται άψογα το σασπένς και τις ανατροπές που απαιτεί το είδος. Το διάβασα σε μια καθισιά και το προτείνω σε όσους αγαπούν τη «βασίλισσα» Άγκαθα Κρίστι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ