Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΕΝΑ ΠΡΩΙ, ΝΩΡΙΣ

02.12.2016
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΕΝΑ ΠΡΩΙ, ΝΩΡΙΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Virginia Baily
Μετάφραση
Μαρία Αγγελίδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-101-5
Σελίδες
448
                                                                      Πορεία ζωής

«Ένα πρωί, νωρίς» του 1943 στη Ρώμη, οι Γερμανοί συγκεντρώνουν και φορτώνουν σε φορτηγά τους τελευταίους Εβραίους, ενώ οι ντόπιοι παρακολουθούν έντρομοι το θέαμα. Ανάμεσά τους και η νεαρή Κιάρα Ραβέλο, που ξαφνικά θα βρεθεί με ένα μικρό αγόρι στην αγκαλιά. Ένα μικρό αγόρι που μια Εβραία μητέρα σε μια ύστατη προσπάθεια βάζει σχεδόν με το ζόρι στην αγκαλιά της προκειμένου να το σώσει. Η Κιάρα θα πάρει μαζί της το παιδί, θα το μεγαλώσει σαν δικό της με πολύ κόπο, θα το φροντίσει, θα το αγαπήσει. Και θα το χάσει.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, η Μαρία, όταν από ένα γύρισμα της τύχης μαθαίνει ότι ο βιολογικός της πατέρας δεν είναι αυτός που νόμιζε τόσα χρόνια, αλλά κάποιος άλλος, παίρνει τα ηνία της αφήγησης ταξιδεύοντας από την Ουαλία στη Ρώμη της δεκαετίας του ’70 αναζητώντας απαντήσεις.

Δύο οι αφηγήτριες της ίδιας ιστορίας, που φωτίζουν τις πτυχές της, από τη δική της οπτική η καθεμιά, και δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα στους αναγνώστες.

Πρόκειται για την ιστορία της Κιάρα και του Ντανιέλε που ξετυλίγεται κατά τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πείνα, καθημερινός αγώνας για επιβίωση στην πρωτεύουσα, φόβος για τους Γερμανούς, ερημιά σε δρόμους και ψυχές. Θα κατορθώσει η Κιάρα, παρά τις όποιες αντιξοότητες, να αναθρέψει αξιοπρεπώς το μικρό Εβραιόπουλο χωρίς να το πάρει μυρωδιά ο κατακτητής; Και ο μικρός θα καταφέρει να ξεχάσει την πρώτη του οικογένεια και θα αποδεχτεί τη νέα του μητέρα και σωτήρα του; Θα κατορθώσουν άραγε να συνυπάρξουν αρμονικά οι δυο τους;

Με αφορμή συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα η Virginia Baily μέσα από την ιδιαίτερη μικρή ιστορία δύο ανθρώπων δίνει ένα μάθημα αυτοθυσίας και ανθρωπιάς μέσα στη φρικαλεότητα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που περιλαμβάνει βία, τρόμο, πόνο, εξευτελισμό. Με κοφτή αφήγηση και απλό λόγο.

Πέρα από το εξαιρετικά δύσκολο θέμα του βιβλίου όμως, είναι άκρως ενδιαφέρων και ο τρόπος που η συγγραφέας στήνει την πλοκή του. Σε τρία επίπεδα, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους και με δύο διαφορετικές αφηγηματικές φωνές, που αφηγούνται παράλληλα, με διαρκείς αναδρομές, από το παρόν στο παρελθόν και πάλι πίσω, κάτι που κρατάει τους αναγνώστες σε ετοιμότητα και εγρήγορση. Εξαιρετικά ενδιαφέρον δε, είναι και το τέχνασμα με τα σημειώματα του παιδιού προς τη μαμά του.

Και ενώ όλο το μυθιστόρημα καλύπτεται από ένα πέπλο λύπης και θλίψης, που πηγάζουν από την απώλεια και την απογοήτευση, όταν οι αφηγήσεις φτάνουν στο τέλος τους, λίγο πριν η τελευταία σελίδα του βιβλίου γυρίσει, λίγο εσπευσμένα η αλήθεια, από το πουθενά ανθίζει η ελπίδα. Όπως και στο καλαίσθητο εξώφυλλο της εν λόγω προσεγμένης έκδοσης, στο οποίο λουλούδια ανθίζουν μέσα από έναν ανοιγμένο ταχυδρομικό φάκελο.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ