Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΦΙΟΡΔ

25.11.2016
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΦΙΟΡΔ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Jorn-Lier Horst
Μετάφραση
Δέσποινα Παπαγρηγοράκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-141-8
Σελίδες
408
                                     Συμμορίες, ληστείες, διπλωματία και μια απρόσμενη εξέλιξη

Το πρώτο βιβλίο της σειράς, με πρωταγωνιστή τον Βίλιαμ Βίστιν, του βραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Jorn Lier Horst, με τον θελκτικό τίτλο «Έγκλημα στα φιόρδ» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα. Η αστυνομική σκανδιναβική λογοτεχνία που έχει κερδίσει εκατομμύρια αναγνώστες ανά την υφήλιο διαθέτει ακόμα ένα δυνατό όπλο στη φαρέτρα της.

Μια γειτονιά από εξοχικά σ’ ένα παραθαλάσσιο θέρετρο βρίσκεται ρημαγμένη από κάποια συμμορία, που λήστεψε τα περισσότερα σπίτια στην περιοχή. Και όλα θα έμοιαζαν σαν μια απλή υπόθεση ληστειών, αν στο ένα σπίτι εξ αυτών δεν βρισκόταν το πτώμα ενός άντρα.

Ο επιθεωρητής Βίλιαμ Βίστιν βρίσκεται στην περιοχή για να δει από κοντά τις λεηλασίες, το πτώμα και να δώσει εντολές για την αστυνομική έρευνα. Τα στοιχεία μοιάζουν ασύνδετα μεταξύ τους. Κι όταν αποφασίζει να επιστρέψει πίσω, συναντά σ’ έναν σκοτεινό δρόμο έναν άντρα πεσμένο στην άκρη. Σταματά και μόλις φτάνει κοντά του, τότε εκείνος τον χτυπά και του κλέβει το αυτοκίνητο.

Καθώς ο Βιστίν επιστρέφει στο τμήμα και προσπαθεί να συνέλθει από τα χτυπήματα και την απώλεια του αυτοκινήτου του, αντιλαμβάνεται ότι κάτι πολύ μεγαλύτερο συνέβη, από απλές ληστείες εξοχικών κατοικιών. Θα έρθει αντιμέτωπος με πρόσωπα του σκοτεινού υποκόσμου, με καταστάσεις στις οποίες δύσκολα θα ανταπεξέλθει, με μια υπόθεση πολύ πέρα από τα συνηθισμένα.

Στο μυθιστόρημά του ο Jorn Lier Horst χρησιμοποιεί την τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ η γλώσσα είναι ρεαλιστική. Ο συγγραφέας στήνει εξαιρετικά το πρώτο σκηνικό της υπόθεσης απ’ όπου θα αρχίσουν να ξετυλίγονται σαν κλωστές, κάθε μία πτυχή της. Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας διαθέτει όσα διαθέτουν επί το πλείστον οι αντίστοιχοι ήρωες αστυνομικών μυθιστορημάτων: οξυδέρκεια, μελαγχολία, ενδότερη απομόνωση, χαρακτηριστικά απαραίτητα ώστε να κινείται εκτός των συμβατικών ορίων.

Το ύφος του Jorn Lier Horst κινείται σε ισορροπημένο ρυθμό, αφήνοντας τον πρωταγωνιστή του να οδηγήσει τον ρυθμό, ρίχνοντας την ένταση και την αγωνία όπου χρειάζεται, δίνοντας περιπετειώδη ροή όπου είναι απαραίτητο. Η πλοκή της ιστορίας είναι στοιχειοθετημένη άρτια και προσεκτικά, ενδεικτικό άλλωστε της πολυετούς θητείας του συγγραφέα ως αστυνομικού.

Μια πολύ καλή πρόταση αστυνομικού μυθιστορήματος, ενώ περιμένουμε και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ