Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΛΤΟ

24.11.2016
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΛΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Kate Hamer
Μετάφραση
Βάσια Τζανακάρη
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0211-0
Σελίδες
424
                                                                     Κάρμελ

Εκείνη είναι ένα διαφορετικό παιδί – χαρισματικό. Η μαμά της ζει με τον φόβο ότι κάποια στιγμή θα τη χάσει – ο χειρότερος φόβος κάθε γονιού. Ώσπου μια μέρα σε ένα φεστιβάλ αφήγησης, η οχτάχρονη Κάρμελ εξαφανίζεται μέσα στην ομίχλη. Τι έχει συμβεί;

Μια πορεία αγωνιώδους αναζήτησης ξεκινάει από τη πλευρά της μητέρας της, η οποία δεν το βάζει κάτω και εξακολουθεί να την ψάχνει και να ελπίζει ακόμα κι όταν όλοι οι υπόλοιποι έχουν εγκαταλείψει. Παράλληλα η Κάρμελ ξεκινά ένα ταξίδι παράξενο και τρομακτικό στο πλευρό ενός άντρα που την εκμεταλλεύεται ως παιδί-θαύμα με θεραπευτικές ικανότητες.

Μυστηριώδες, ανατρεπτικό, γεμάτο αγωνία, «Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό» ανήκει σε εκείνα τα αστυνομικά μυθιστορήματα που τραβάνε το ενδιαφέρον του αναγνώστη σαν μαγνήτης και ο τελευταίος δεν ησυχάζει παρά μόνο όταν φτάσει στην τελευταία σελίδα.

Η Kate Hamer χτίζει προσεκτικά τη δομή των γεγονότων και της αφήγησης χωρίς να αφήνει τίποτα μετέωρο ή χωρίς στήριγμα. Και σε κάποια σημεία παρεμβαίνει η συνειδησιακή ροή. Η μητέρα της Κάρμελ περνάει από τη μία ανάμνηση στην άλλη μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Με αφορμή μια επίσκεψή της στο άδειο πλέον παιδικό δωμάτιο, βομβαρδίζεται από θραύσματα αναμνήσεων – ευχάριστα κυρίως, αλλά επίπονα. Κάτι που συμβαίνει από καιρού εις καιρόν και στην κόρη της.

Κι έπειτα ο αναγνώστης παρακολουθεί τις δύο διαδρομές των ηρωίδων σαν δυο αυτόνομες, ανεξάρτητες ιστορίες, σαν αυτόπτης μάρτυρας των όσων συνταρακτικών συμβαίνουν. Χάρη στις αφηγήσεις πότε της Κάρμελ και πότε της μαμάς της, σε πρώτο πρόσωπο, εναλλάξ, φωτίζονται οι αθέατες πτυχές της ιστορίας, καθώς και η ψυχοσύνθεση της καθεμιάς τους. Πώς αντιμετωπίζουν την απώλεια; Θα αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες;

Βήμα βήμα, μετρώντας μία μία τις μέρες που περνούν, σχηματίζεται ένα χρονικό αναζήτησης –ανώφελης;–, που περιλαμβάνει τις ενέργειες της μητέρας και της αστυνομίας, αλλά και τις σκέψεις της πρώτης, τις προτροπές της, τις ενοχές. Από την άλλη, στο μεγάλο ταξίδι της η Κάρμελ παλεύει να βρει τις χαμένες ισορροπίες, να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ζωής, που στηρίζονται πάνω σε ένα τεράστιο ψέμα, και ταυτόχρονα να διατηρήσει μέσα της ζωντανές τόσο τη θύμηση της μαμάς της, όσο και της ίδιας της προσωπικότητάς της. Με άμεση ζωντανή αφήγηση και μικρά υποκεφάλαια, που συναρμολογούν άλλα μεγαλύτερα, και ενώ από την πρώτη κιόλας σελίδα προοικονομείται η εξαφάνιση της μικρής.

Το θρίλερ έχει μόλις αρχίσει.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση της Βάσιας Τζανακάρη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ