Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 1000 ΕΥΡΩ

01.06.2008
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 1000 ΕΥΡΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Ρόζα Τραΐκογλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4633-6
Σελίδες
169

 Η γενιά των 25 και κάτι στον αγώνα της επιβίωσης

Ο Αντόνιο Ινκορβάια γεννήθηκε το 1974, είναι πτυχιούχος αρχιτέκτονας και εργάστηκε μεταξύ άλλων ως γραφίστας, wed editor και κειμενογράφος στην τηλεόραση. Ο Αλεσάντρο Ριμάσα γεννήθηκε το 1975, είναι δημοσιογράφος και κειμενογράφος για την τηλεόραση, ενώ εργάζεται επίσης για το διαδίκτυο, τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο. Το βιβλίο τους «Η γενιά των 1.000 ευρώ» γεννήθηκε στο ίντερνετ και διαδόθηκε από στόμα σε στόμα πριν εκδοθεί στην Ιταλία και αλλού.

 Ο Κλαούντιο είναι είκοσι επτά χρονών και εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο τμήμα μάρκετινγκ μιας πολυεθνικής στο Μιλάνο. Συγκατοικεί με τη Ροσέλα, τον Αλέσιο και το Ματέο με τους οποίους είναι περίπου συνομήλικος και μοιράζεται, εκτός από το νοίκι, την αγωνία να τα φέρνει καθημερινά βόλτα με μηνιαίο μισθό 1.028 ευρώ και ένα αβέβαιο μέλλον. Ο προϊστάμενός του, ένας νεαρός Άγγλος με όχι πολύ περισσότερα προσόντα και μάλλον λιγότερο ταλέντο από τον ίδιον, τον στέλνει για λίγες μέρες στη Βαρκελώνη προκειμένου να παρουσιάσει ένα project για το οποίο εργάζεται μήνες τώρα. Το ταξίδι στέφεται με απόλυτη επιτυχία, αλλά ο Κλαούντιο ούτε την πολυπόθητη υπόσχεση για μονιμοποίηση παίρνει, ούτε καν μια αύξηση του μισθού του, αντίθετα, είναι υποχρεωμένος να περιμένει έως ότου μπουν τα «εκτός έδρας» στο λογαριασμό του, που είναι μονίμως άδειος. 

 Αυτός είναι ο βασικός άξονας του βιβλίου που περιγράφει τις  προσπάθειες του ήρωα να εξοικονομήσει χρήματα στα ψώνια για το σπίτι, στο φαγητό και στις εξόδους με τη σαφώς πιο άνετη οικονομικά Ελεονόρα, η οποία δεν έχει κανένα πρόβλημα να εξαφανίζεται μέρες ολόκληρες και να επανεμφανίζεται ξαφνικά με ένα μέιλ στην οθόνη του αγαπημένου της. Στη διαδρομή από το γραφείο στο μετρό κι από το μετρό στο σπίτι, ο Κλαούντιο θα αρχίσει να παρακολουθεί πιο προσεκτικά τι συμβαίνει γύρω του: την άστεγη στο δρόμο, αυτάρκη ωστόσο στο δικό της κόσμο, τους «έκτακτους» που διαδηλώνουν σε μια κεντρική πλατεία. Δεν επαναστατεί όπως οι γονείς του, ίσως, στη δεκαετία του ’60 ή και του ’70 ακόμα, όμως θα βρει μία διέξοδο, αν μη τι άλλο, γράφοντας αυτό το βιβλίο που θα λατρευτεί από χιλιάδες νέους της γενιάς του.
 
Με γλαφυρό τρόπο ο Ινκορβάια και ο Ριμάσα περιγράφουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι λίγο μετά την αποφοίτησή τους από το πανεπιστήμιο, αλλά και τα όνειρα και την ενεργητικότητα που τους πλημμυρίζουν. Είναι χαρακτηριστικοί ορισμένοι από τους τίτλους των σχετικά σύντομων κεφαλαίων: «Εμείς οι τέσσερις», «Καταστρατήγηση κανόνων», «Προσαρμοστικότητα», «Μια ζωή low-cost», «Είμαστε όλοι προσωρινοί». Οι ρυθμοί είναι γρήγοροι, όχι όμως υπερβολικά, ενώ η περιγραφή της πόλης και των εσωτερικών χώρων φέρνει στο νου κινηματογραφικές εικόνες. Η γλώσσα ενσωματώνει συνήθειες και εκφράσεις των νέων (όπως η προσφώνηση με την πρώτη συλλαβή του μικρού ονόματος) και την εξοικείωσή τους με την τεχνολογία, χωρίς να ξενίζει τους μεγαλύτερους σε ηλικία αναγνώστες.
 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ