Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

Η ΠΑΓΙΔΑ

23.11.2016
facebook email
Η ΠΑΓΙΔΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΛΕΝΤΗΣ
Συγγραφέας
Melanie Raabe
Μετάφραση
Γιώτα Λαγουδάκου
Κατηγορία
ISBN
978-960-594-011-9
Σελίδες
408
                                                                   Μέχρι τα άκρα…

Δεν είναι πολύ συχνό το φαινόμενο τα δικαιώματα ενός βιβλίου να πουληθούν σε πολλές χώρες προτού το ίδιο κυκλοφορήσει επίσημα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την πρώτη συγγραφική απόπειρα ενός νέου συγγραφέα. Ωστόσο, αυτό ακριβώς συνέβη με το πρώτο μυθιστόρημα της νεαρής Μέλανι Ράαμπε, με τον τίτλο «Η παγίδα», τα κινηματογραφικά δικαιώματα του οποίου έχουν ήδη αγοραστεί από μεγάλη εταιρεία παραγωγής. Και δικαίως θα λέγαμε, καθώς η πρώτη απόπειρα της Γερμανίδας συγγραφέως είναι μια πολύ επιτυχημένη προσπάθεια πλοήγησης στο ψυχολογικό θρίλερ.

Η τριανταοχτάχρονη επιτυχημένη συγγραφέας Λίντα Κόνραντς ζει τα τελευταία έντεκα χρόνια της ζωής της απομονωμένη από όλους. Σε ένα απομακρυσμένο σπίτι κατοικεί μόνη της, με μοναδική συντροφιά τον σκύλο της. Οι μόνες επισκέψεις που δέχεται είναι μιας βοηθού της, του κηπουρού και του εκδότη της, ενώ ακόμα και οι επαφές της με τους γονείς της περιορίζονται σε σποραδικά τηλεφωνήματα. Ώσπου ένα βράδυ παρακολουθώντας τηλεόραση βιώνει τον απόλυτο τρόμο, βλέπει έναν άνθρωπο που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα ξαναδεί. Γιατί η Λίντα δεν έχει απομονωθεί εξαιτίας κάποιας αρρώστιας ή επειδή είναι τρελή, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Ο λόγος της απομόνωσής της εντοπίζεται σε ένα βαθύ τραύμα: σχεδόν δώδεκα χρόνια πριν η Λίντα ήταν αυτή που ανακάλυψε το δολοφονημένο πτώμα της αδερφής της, ενώ πρόλαβε να δει τον δολοφόνο να διαφεύγει. Ωστόσο, η αστυνομία δεν κατάφερε να συλλάβει τον δολοφόνο, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που την θεώρησαν ύποπτη για τη δολοφονία της αδερφής της. Τώρα, όμως, η Λίντα ξέρει ότι το πρόσωπο που είδε υπάρχει και είναι αποφασισμένη να κάνει αυτό που δεν κατάφερε να κάνει η αστυνομία τόσα χρόνια πριν: να τον πιάσει. Αποφασίζει να γράψει ένα νέο μυθιστόρημα αλλάζοντας λογοτεχνικό είδος και περνώντας στο αστυνομικό να αφηγηθεί την ιστορία της αδερφής της. Με την κυκλοφορία του μυθιστορήματος παραχωρεί συνέντευξη στον δημοσιογράφο που της θύμισε τον δολοφόνο, ώστε να τον παγιδεύσει για να ομολογήσει. Πόσο εύκολο μπορεί να είναι αυτό; Μήπως υπάρχει κίνδυνος να πέσει στην παγίδα που ετοιμάζει;

Με πολύ εύστοχο τρόπο η συγγραφέας επιλέγει να χρησιμοποιήσει μια εγκιβωτισμένη αφήγηση παρουσιάζοντας εναλλάξ τις προετοιμασίες της Λίντα για την παγίδευση του δημοσιογράφου και το αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο έγραψε, την ιστορία της δολοφονίας της αδερφής της. Η επιλογή αυτού του αφηγηματικού μοντέλου επιτείνει την αγωνία του αναγνώστη, καθώς διακόπτει την εξέλιξη της βασικής υπόθεσης και παρέχει, με το σταγονόμετρο, στοιχεία από το έγκλημα. Οι δύο ιστορίες βαδίζουν παράλληλα μέχρι το τέλος ενισχύοντας τόσο το αίσθημα της αγωνίας, όσο και την περιέργεια του αναγνώστη που προσπαθεί να διακρίνει τη λύση του μυστηρίου μέσα από τις συνεχόμενες ανατροπές. Στα θετικά στοιχεία του μυθιστορήματος πρέπει επίσης να αναφερθεί η προσεκτική ψυχολογική ανάλυση του χαρακτήρα της κεντρικής ηρωίδας. Η συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται να φτιάξει έναν χαρακτήρα-εκδικητή. Παρουσιάζει όλες τις διακυμάνσεις στην ψυχολογία αυτής της γυναίκας που είναι σαν να πέθανε δώδεκα χρόνια πριν, μαζί με την αδερφή της• αγωνία, απελπισία, τύψεις, αμφιβολία, αποφασιστικότητα εναλλάσσονται και δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα πρωταγωνιστική μορφή, αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τα άκρα για να μάθει την αλήθεια.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ