Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΙΩΠΗΣ

01.06.2008
facebook email
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΙΩΠΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βέρα Δαμόφλη
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-228-3
Σελίδες
312

Η ιστορία και πώς μπορείς να την εξαπατήσεις

Ο Πέδρο Θαραλούκι γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1954 και άρχισε να εκδίδει τα πρώτα του έργα σε ηλικία 20 ετών. Η συγγραφική του παραγωγή περιλαμβάνει μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες, ενώ το μυθιστόρημά του «Συμφωνία Σιωπής» βραβεύτηκε το 2005 με το βραβείο Nadal.
 
Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1940. Η Καμπρέρα είναι ένα ερημικό νησί στα νότια της Μαγιόρκα. Οι μόνιμοι κάτοικοί του, εκτός από τους στρατιώτες, είναι λιγοστοί: ο ψαράς Γιούεντ, η αυταρχική, αλλά καλόκαρδη Φελίσσα, ο πάντα μεθυσμένος άντρας της Πάκο και ο γιος τους Αντρές, που έχει κάποια νοητικά προβλήματα. Σε αυτό το νησάκι βρίσκεται εξόριστος ένας Γερμανός, πιθανόν διπλός κατάσκοπος. Εκεί θα εξοριστεί και η Λέονορ Ντοτ -σύζυγος στελέχους των Δημοκρατικών- μαζί με την κόρη της Καμίλα. Σε αυτό το φαινομενικά ήσυχο νησί, πρέπει να συμφιλιωθούν με το γεγονός ότι η Δημοκρατία δεν υπάρχει πια και να μάθουν να συμβιώνουν με όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους. Όλα αρχίζουν να αλλάζουν όταν στο νησί φτάνει ένας μυστηριώδης άντρας που, για να ξεπλύνει το δικό του παρελθόν, πρέπει να διαπράξει ένα έγκλημα ακόμα κι αν δεν το αντέχει η συνείδησή του. Όταν έρχεται η ώρα για τις αποφάσεις, όλοι οι κάτοικοι του νησιού ενώνονται για να εξαπατήσουν αυτούς που κατέχουν την εξουσία.
 
Ο Θαραλούκι χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό τριτοπρόσωπης και πρωτοπρόσωπης αφήγησης, αφού παρουσιάζει στον αναγνώστη κομμάτια από τα ημερολόγια της νεαρής Καμίλα. Η γλώσσα του είναι έντονα περιγραφική όταν παρουσιάζει το ερημικό νησί και τους κατοίκους του. Το ύφος του έχει διάφορες αποχρώσεις, ανάλογα με το περιστατικό που παρακολουθεί: σκεπτικό, σοβαρό, χιουμοριστικό, ακόμα και ειρωνικό όταν αναφέρεται στους εκπροσώπους της  στρατιωτικής εξουσίας του νησιού - αν και, ακόμα και γι’αυτούς, έχει να προσθέσει μια πινελιά τρυφερότητας.
 Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Καμπρέρα και αναγκάζονται να συμβιβαστούν με τις συνθήκες που τους έφεραν εκεί και να επιβιώσουν. Κι όμως, γίνονται φίλοι, υπερασπίζονται ο ένας τον άλλο. Και όταν έρχεται η ώρα, ενώνουν τις δυνάμεις τους με αυτό το μυστηριώδη άντρα που ήρθε να σκοτώσει το Γερμανό κατάσκοπο με σκοπό να σωθούν και οι δυο τους και κυρίως να εξαπατήσουν αυτούς που, επειδή είναι οι νικητές, αποφασίζουν το πώς θα γράψουν την ιστορία, τόσο την ατομική, όσο και τη συλλογική. Υπάρχουν στιγμές, φαίνεται να υποστηρίζει ο Θαραλούκι, που όταν υπάρχει θέληση μπορεί ο αδύνατος να κοροϊδέψει τον ισχυρό χρησιμοποιώντας τους ίδιους του τους μηχανισμούς. Πάνω απ’όλα, πρέπει να υπάρχει η θέληση να ορθοποδήσει κάποιος και όλοι αυτοί οι άνθρωποι την έχουν και προσφέρουν ένα αισιόδοξο μήνυμα στον αναγνώστη.
 
Πολύ προσεγμένη η μετάφραση της κυρίας Δαμόφλη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ