Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

Ο ΕΚΔΙΚΗΤΗΣ

26.10.2016
facebook email
Ο ΕΚΔΙΚΗΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ
Συγγραφέας
Thomas De-Quincey
Μετάφραση
Γιώργος Μπαρουξής
Κατηγορία
ISBN
978-618-82167-2-3
Σελίδες
120
                                                   Η εκδίκηση ως κινητήριος δύναμη

Ο Τόμας ντε Κουίνσυ, ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους συγγραφείς του 19ου αιώνα (1785-1859), είναι γνωστός κυρίως για τις «Εξομολογήσεις ενός Άγγλου οπιομανούς» (1822) και για το βιβλίο «Περί της δολοφονίας ως μιας των καλών τεχνών» (1827). Οι νέες εκδόσεις Ποικίλη Στοά εκδίδουν τη νουβέλα του «Ο εκδικητής», η οποία είχε δημοσιευτεί για πρώτη φορά στο περιοδικό Blackwood’s Magazine το 1938.

Όπως είναι φανερό από τον ίδιο τον τίτλο της ιστορίας, η συγκεκριμένη νουβέλα έχει ως θέμα της την εκδίκηση. Σε μια μικρή και ήσυχη πόλη της Γερμανίας αρχίζουν να διαπράττονται ξαφνικά μια σειρά από φρικτές, τελετουργικές δολοφονίες. Τα θύματα είναι σχεδόν όλα ηλικιωμένοι που δέχονται επίθεση μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Η μικρή κοινωνία αναστατώνεται, δημιουργούνται ομάδες φοιτητών που προσπαθούν να προστατέψουν τους πολίτες τη νύχτα, αλλά και πάλι ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι καταφέρνουν να φτάσουν στα θύματά τους, τα οποία, φαινομενικά τουλάχιστον, δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους. Ποιος ή ποιοι είναι όμως αυτοί που έχουν βάλει στο στόχαστρο τους ηλικιωμένους μιας επαρχιακής πόλης;

Ο ντε Κουίνσυ με μεγάλη μαεστρία καταφέρνει να κλιμακώσει σε πολύ λίγες σελίδες το κλίμα τρόμου που επικρατεί στην πόλη, τονίζοντας το αίσθημα ανασφάλειας και την αγωνία των πολιτών. Τα εγκλήματα περιγράφονται με όλες τις φρικιαστικές λεπτομέρειες, γεγονός που προκαλεί συνέχεια το ερώτημα «Ποιος κρύβει μέσα του τόση οργή και γιατί;». Ο συγγραφέας φροντίζει να λύσει όλες τις απορίες και με μια τελική εξομολόγηση να φωτίσει το ζήτημα τιμής που κρύβεται πίσω από τις δολοφονίες, ενώ παράλληλα τολμά να θίξει δυναμικά το ζήτημα του αντισημιτισμού στην Ευρώπη της εποχής του (κι αν η ιστορία τοποθετείται στη Γερμανία, ας μην ξεχνάμε ότι ο συγγραφέας είναι Άγγλος), όταν οι Εβραίοι βρίσκονταν μερικές φορές σε χειρότερη μοίρα και από τα ζώα, ήταν πολίτες τρίτης και τέταρτης κατηγορίας.

Πέρα, όμως, από τα κίνητρα και το κεντρικό ηθικό ζήτημα, ο ντε Κουίνσυ αποδεικνύεται μαέστρος της αγωνίας σε μια ιστορία σύντομης φόρμας, καταφέρνοντας να τονίσει τη σύγχυση των πολιτών, παρουσιάζοντας σταδιακά όλα τα κτυπήματα που τρομοκρατούν την πόλη και βάζοντας ως αφηγητή έναν άνθρωπο που γνώριζε τα θύματα και τους θύτες, έναν άνθρωπο που δεν κρίνει αλλά ελπίζει το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας να γίνει η αφετηρία για την εξάλειψη των αδικιών όποιας μορφής.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ