Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΚΑΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΛΑΣΠΗ

13.10.2016
facebook email
ΚΑΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΛΑΣΠΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΔΥΣΣΕΑΣ
Συγγραφέας
Vicente Blasco-Ibanez
Μετάφραση
Ντίνα Σαμπεθάι
Κατηγορία
ISBN
978-960-210-600-6
Σελίδες
327
                                               Όψιμος ισπανικός νατουραλισμός

Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό και κατανοητό, ελάχιστα είναι αυτά που γνωρίζει το ελληνικό κοινό για την ισπανική λογοτεχνία του 19ου αιώνα. Είναι πολύ ευχάριστο, λοιπόν, το γεγονός ότι οι εκδόσεις Οδυσσέας κάνουν μια σοβαρή προσπάθεια να συστήσουν στους Έλληνες αναγνώστες Ισπανούς λογοτέχνες του 19ου αιώνα. Ένα από τα μυθιστορήματα που μας προτείνουν είναι το «Καλάμια και λάσπη» του Vicente Blasco Ibáñez (1867-1928), ενός συγγραφέα έντονα πολιτικοποιημένου, που επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τη Βαλενθιάνικη Αναγέννηση.

Στο «Καλάμια και λάσπη» η ιστορία λαμβάνει χώρα στη λιμνοθάλασσα της Αλμπουφέρα και συγκεκριμένα σε ένα από τα χωριά της, το Παλμάρ. Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι τρεις γενιές μιας οικογένειας. Ο παππούς, ο μπαρμπα-Παλόμα, ένας γέρος βαρκάρης, σκληραγωγημένος και σκληρός, αλλά σεβαστός από όλους, ο γιος του, ο Τόνο, ο οποίος καταφέρνει να απογοητεύσει τον πατέρα του εγκαταλείποντας τη λιμνοθάλασσα σε μια προσπάθεια να δαμάσει τη γη και ο εγγονός, ο Τονέτ, ένας νεαρός γοητευτικός, αλλά τεμπέλης και με εύκολες μεταπτώσεις που συνεχώς αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του. Ο έρωτάς του για τη Νελέτα, τη νεαρή γυναίκα του άρρωστου και, κυρίως, πλούσιου ταβερνιάρη του Παλμάρ, ξυπνάει τα κουτσομπολιά του χωριού και γεννάει εγκλήματα που είναι αδύνατο να συγχωρεθούν.

Μέσα από τα δέκα, άψογα δομημένα κεφάλαια του μυθιστορήματος ο συγγραφέας καταφέρνει να παραδώσει την εικόνα μιας εποχής και ενός τρόπου ζωής που ουσιαστικά έχει πια χαθεί. Η λιμνοθάλασσα, ζωντανή, βρώμικη, θελκτική και αποκρουστική ταυτόχρονα, είναι η πηγή ζωής του χωριού και ταυτόχρονα ο χειρότερος εχθρός του. Οι κάτοικοι, εγκλωβισμένοι σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, χωρίς καμία εναλλακτική λύση, ζουν και πεθαίνουν (συχνά πρόωρα) δίπλα της. Η οικογένεια Παλόμα είναι μια από τις πολλές που ζουν στο χωριό. Τρεις γενιές αντρών δεμένων από το αίμα και χωρισμένων από την ατομική νοοτροπία. Και οι τρεις θα δοκιμαστούν και οι τρεις θα πρέπει να κάνουν σκληρές επιλογές, αλλά ο δρόμος που θα ακολουθήσει ο Τονέτ, ο εγγονός, είναι αυτός που θα οδηγήσει στην καταστροφή. Η Νελέτα, η αγαπημένη του Τονέτ, είναι μια αντισυμβατική ηρωίδα και ο συγγραφέας τονίζει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να κερδίσει τη συμπάθεια και την αντιπάθεια του αναγνώστη: το φτωχό και αβοήθητο κορίτσι, η παραμελημένη κοπέλα, μεταμορφώνεται σε μια νεαρή γυναίκα αδίστακτη, φιλόδοξη και αποφασισμένη να αποκτήσει όσα θεωρεί ότι της χρωστά η ζωή. Και τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει.

Το «Καλάμια και λάσπη» –το οποίο κατατάσσεται σήμερα στα καλύτερα 100 έργα της ισπανικής λογοτεχνίας όλων των εποχών– είναι ένα καθαρά νατουραλιστικό μυθιστόρημα, με αρκετά ηθογραφικά στοιχεία βέβαια, απαιτητικό, αλλά και με έναν αξιοπρόσεκτο εσωτερικό ρυθμό που στο τελευταίο μέρος φθάνει σε ένα κρεσέντο εικόνων και συναισθημάτων.

Πολύ καλή η μετάφραση της κας Σαμπεθάι και ιδιαίτερα κατατοπιστικό το επίμετρο του κ. Κοσμίδη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ