Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΙΑΠΩΝΑΣ ΕΡΑΣΤΗΣ

09.10.2016
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
Ο ΙΑΠΩΝΑΣ ΕΡΑΣΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Isabel Allende
Μετάφραση
Βασιλική Κνήτου
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-1456-0
Σελίδες
384
                                            Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο

Το 1939, παραμονές της εισβολής των Ναζί στην Πολωνία, μια οχτάχρονη παιδούλα, εβραϊκής καταγωγής, φυγαδεύεται με πρωτοβουλία των γονιών της και στέλνεται να ζήσει στο Σαν Φρανσίσκο στην ασφάλεια των θείων της. Στην έπαυλή τους θα συναντήσει τον Ιτσιμέι, τον γιο του Ιάπωνα κηπουρού, και μεταξύ τους θα αναπτυχθεί ένας ιδιαίτερος δεσμός. Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, τα δύο παιδιά θα χωρίσουν, καθώς οι Ιάπωνες κηρύσσονται εχθροί από το αμερικάνικο κράτος και στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αλλά η ζωή θα τα φέρει έτσι που οι δυο τους θα ξανασυναντηθούν και ο δεσμός τους, κρυφός απ’ όλους, θα αναθερμανθεί και θα κρατήσει μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Αυτή είναι η ιστορία της Άλμα και την αφηγείται, ηλικιωμένη πια και κάτοικος κατ’ επιλογή του γηροκομείου «Σπίτι του Κορυδαλλού», στον εγγονό της, Σεθ, και στην έμπιστή της, Ιρίνα, έπειτα από επιμονή του πρώτου και παρότρυνση της δεύτερης. Ταυτόχρονα όμως με τους δύο νέους, ακροατές της γίνονται και οι αναγνώστες του ιδιαίτερου αυτού μυθιστορήματος με τίτλο «Ο Ιάπωνας εραστής».

Αρχικά η Ιζαμπέλ Αλιέντε ξεναγεί τους τελευταίους στους χώρους, τους τόπους και στις εποχές, μέσα στους οποίους λαμβάνει χώρα η ιστορία, τους συστήνει τα πρόσωπα που εμπλέκονται σ’ αυτήν, ένα ένα ξεχωριστά, και αφηγείται την προϊστορία τους –πριν εμπλακούν με οποιονδήποτε τρόπο με την Άλμα–, σε διαφορετικά κεφάλαια που φέρουν ως τίτλους τα ονόματά τους. Και στη συνέχεια, καθώς η ένταση κλιμακώνεται και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, η αφήγηση, πότε τριτοπρόσωπη και πότε μέσα από επιστολές του Ιτσιμέι, κυλάει ομαλά γοητεύοντας όσους τη διαβάζουν.

Με αναδρομές και διαρκή flash back η συγγραφέας καλύπτει έναν ολόκληρο αιώνα σχεδόν και καταπιάνεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα τον 20ό αιώνα – Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, εβραϊκή εκκαθάριση, εκτόπιση των Ιαπώνων ως εχθρών του αμερικάνικου κράτους κ.ά. Επίσης λιγότερο γνωστές πτυχές της Ιστορίας, όπως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ιαπώνων στην Αμερική, οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτά –απείρως καλύτερες από τις αντίστοιχες των Εβραίων κρατουμένων στην Ευρώπη, αλλά εξίσου εξευτελιστικές– και ο διωγμός αυτών των ανθρώπων, φωτίζονται, ενώ η παγκόσμια Ιστορία αποτελεί το στέρεο υπόβαθρο πάνω στο οποίο πατάει η προσωπική ιστορία της Άλμα και του Ιτσιμέι.

Ο έρωτας, το πάθος, ο πόθος κυριαρχούν, την ίδια στιγμή που καλά κρυμμένα μυστικά και ανομολόγητα πάθη, μια και αν αποκαλυφθούν θα φέρουν την καταστροφή, ταλαιπωρούν τους ήρωες.

Ένα δυνατό, σκληρό μυθιστόρημα που θίγει πολλαπλά ζητήματα∙ τη μετανάστευση, τον ρατσισμό, τη βία, τον εξευτελισμό, την υποβίβαση της ανθρώπινης ύπαρξης, τη στέρηση της ελευθερίας, τον κοινωνικό αποκλεισμό και πολλά άλλα.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση της Βασιλικής Κνήτου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ