Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΑΝΑΛΩΜΕΝΟΙ

01.10.2016
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
ΑΝΑΛΩΜΕΝΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΤΟΠΟΣ
Συγγραφέας
David Cronenberg
Μετάφραση
Γιώργος Μπέτσος
Κατηγορία
ISBN
978-960-499-159-4
Σελίδες
336
                                                   Το σώμα ως είδωλο φωτογραφικού φακού

Μιλάμε για τον σκηνοθέτη που έχει δώσει ταινίες σαν τους «Διχασμένους», το «Γυμνό Γεύμα», το «Cosmopolis», το «Crash», τη «Νεκρή Ζώνη» και άλλες θαυμαστές κινηματογραφικές πραγματείες γύρω από την τεχνοφυσική/μηχανική του τρόμου, καίτοι κανένα φιλμ του δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα ή άλλο είδος. Όπως συνηθίζει να λέει και ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, οι ταινίες θα πρέπει να βλέπονται από την οπτική γωνία της ασθένειας. Πώς θα μπορούσε, άραγε, να είναι κάτι διαφορετικό το συγγραφικό ντεμπούτο του; Οι «Αναλωμένοι» διατηρούν για τον… εαυτό τους και επιφυλάσσουν στον αναγνώστη μια επαρκέστατη δόση πρόκλησης, ατιθάσευτου ερωτισμού (στα όρια της ψυχοπάθειας), παραζαλισμένης πίστης στις εξελίξεις της τεχνολογίας και λανθάνουσας οικειότητας με το ανθρώπινο σώμα (όχι εν συνόλω, αλλά στην κατάτμησή του). Η συγγραφική «συνέργεια» του Κρόνενμπεργκ με τον Μπάροουζ, τον Ναμπόκοφ, τον Μπάλαρντ και τον Ντικ έχει τον χαρακτήρα βιβλιοφιλικής λαμπρότητας. Ο Καναδός σκηνοθέτης κλείνει ευλαβικά το γόνυ στους συγγραφείς που πρώτοι και με ιερατική αγχίνοια μελέτησαν τη σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία ή τη σχέση του ανθρώπου με τα σπαράγματα του σώματός του. Στους «Αναλωμένους» δύο δημοσιογράφοι νέας «κοπής», ο Νέιθαν και η Ναόμι, γίνονται ταξιδιώτες του κόσμου για να βρουν ιστορίες που θα πουλήσουν στη συνέχεια στο θαυμαστό περιοδικό “New Yorker” και σε άλλα ανάλογης σπουδαιότητας έντυπα. Δουλεύουν με το «κομμάτι», μόνοι τους φωτογραφίζουν τα θέματά τους, μόνοι τους τραβούν φιλμ, παίρνουν συνεντεύξεις, εμπλέκονται προσωπικά στις ιστορίες και στη συνέχεια τις καταγράφουν. Η εμμονή τους με την τεχνολογία είναι σχεδόν αποφθεγματική. Όλα καταλήγουν σε μια καινούργια φωτογραφική μηχανή, στο τελευταίο μοντέλο κινητού, σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή απόλυτης πιστότητας, σε φίλτρα υψηλής ευκρίνειας, σε μηχανές καταγραφής φωνών, προσώπων και αισθήσεων. Ο διαμεσολαβητής ανάμεσα σε αυτούς και στον κόσμο είναι μια κάμερα. Το μάτι είναι το κλείστρο που εγκλωβίζει την εικόνα και το είδωλο σε μια στατική παγωνιά. Οι δύο τους βρίσκονται και συνευρίσκονται ερωτικά σε αεροπορικούς σταθμούς transit, εν μέσω πτήσεων και προγραμματισμένων ραντεβού όπου γης. Για τον Νέιθαν και τη Ναόμι, ο κόσμος είναι ένα μικρό και μοναχικό μέρος.

Στο κέντρο της πλοκής, όμως, βρίσκεται κι ένα άλλο «οξύμωρο» ζεύγος. Οι καθηγητές Φιλοσοφίας, Σελεστίν και Αριστίντ Αροστεγκί. Αμφότεροι είναι μαρξιστές, κουβαλούν μια εσάνς από Σαρτρ και Μποβουάρ, μόνο που η δική τους προβληματική δεν περιορίζεται στην πολιτική και στον υπαρξισμό, αλλά αναπτύσσει «δράσεις» στον χώρο της ερωτικής αναζήτησης, της «κατάποσης» του ανθρώπου από τον άνθρωπο με τη μορφή μιας ασθένειας που ομοιάζει με τη φρενίτιδα του καταναλωτισμού. Η Σελεστίν βρίσκεται νεκρή και διαμελισμένη στο σπίτι της στο Παρίσι, ο ελληνικής καταγωγής Αριστίντ θεωρείται ένοχος, τρέπεται σε φυγή και καταλήγει να κρύβεται στην Ιαπωνία αφήνοντας πίσω του πλήθος ερωτηματικά να τον ακολουθούν με τη μορφή θρύλου. Ο Νέιθαν βρίσκεται στη Βουδαπέστη για να φωτογραφίσει έναν εκκεντρικό και άκρως αμφιλεγόμενο γιατρό που θρυλείται ότι είναι σε θέση να «πυροβολήσει» τον καρκίνο με μικροσωματίδια και να τον εξαφανίσει. Στο ενδιάμεσο κολλάει ένα περίεργο αφροδίσιο νόσημα και περιφέρει εαυτόν ως φορέα. Η Ναόμι έλκεται από την ιστορία των Αροστεγκί και αναλαμβάνει το «θέμα» με την πίστη του προσήλυτου. Θα φτάσει στο σημείο να έρθει πολύ κοντά με τον Αριστίντ σε μια σχέση που καταλήγει να είναι ένα δίπολο «εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου», όπου ο κίνδυνος της ανάλωσης έχει μια σπασμωδική στυγνότητα. Σαν να είναι μια φυσική εκδοχή της ερωτικής συνεύρεσης. Ο Κρόνενμπεργκ, όπως ακριβώς και στον κινηματογράφο, επιδιώκει την απροσωποποίηση των ηρώων. Η αντικειμενική ματιά του, η απουσία συναισθηματικής εμπλοκής, η αβάντ γκαρντ αισθητική και ο αισθησιακός κονκρετισμός του (κάθε αντικείμενο έχει ένα σώμα), διαμορφώνουν στο μυθιστόρημα ένα πλέγμα σχέσεων που ξεπερνούν την ανθρώπινη ζώνη πάθους. Η ειρωνική ματιά, αλλά και η διάθεση να μιλήσει για τον καταναλωτικό αναβρασμό της σήμερον γύρω από το σεξ, την τεχνολογία και την ασθένεια, δίνουν στον Κρόνενμπεργκ το έναυσμα να αναφερθεί στην παρακμιακή και συνάμα ρομαντική φθορά που υφίσταται το ανθρώπινο σώμα, στην αντικειμενική του διάσταση, έως το σημείο της πλήρους ανάλωσης.

Φυσικά, από την πλοκή δεν λείπει το Φεστιβάλ των Καννών, η γεωπολιτική, η Βόρεια Κορέα και οι σχέσεις της με τη Δύση, ο καρκίνος όχι μόνο ως ασθένεια αλλά και ως βιοτεχνολογικό στρατήγημα, η ποικιλομορφία του σεξ, η οπτική απέχθεια δίχως την επενέργεια της τεχνολογίας και το ασύμμετρο σοκ που υφίσταται καθημερινά η σουρεαλιστική πραγματικότητα του μετα-νεωτερικού κόσμου. Ναι, είναι ένα ασεβές, προκλητικό, ιντριγκαδόρικο και άκρως πληθωρικό μυθιστόρημα. Το συγγραφικό ντεμπούτο του Κρόνενμπεργκ δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό.

Η μετάφραση ανήκει στον Γιώργο Μπέτσο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ