Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

ΑΝΤΙΟ, ΣΙΚΑΓΟ

29.09.2016
facebook email
ΑΝΤΙΟ, ΣΙΚΑΓΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΡΑ
Συγγραφέας
William-Riley Burnett
Μετάφραση
Ανδρέας Αποστολίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-325-059-3
Σελίδες
243
                                                             Το κύκνειο άσμα ενός σημαντικού συγγραφέα

Το όνομα του αμερικανού συγγραφέα και σεναριογράφου William Riley Burnett (1899-1982) έχει συνδεθεί στενά με τη χρυσή εποχή του νουάρ μυθιστορήματος και στέκεται επάξια δίπλα στα πιο γνωστά –στη χώρα μας τουλάχιστον– ονόματα των Τσάντλερ και Χάμετ. Εμφανίστηκε στον χώρο το 1929 με το μυθιστόρημα “Little Ceasar”, το οποίο γνώρισε άμεση επιτυχία και δύο χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Το 1981, ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του, ο Burnett επιστρέφει στο Σικάγο του 1928 με το τελευταίο του βιβλίο «Αντίο, Σικάγο».

Το μυθιστόρημα ξεκινά με την ανακάλυψη του πτώματος μιας νεαρής γυναίκας, η οποία φαίνεται να έχει πεθάνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ο σύζυγός της, τον οποίο είχε εγκαταλείψει πριν από χρόνια, είναι ένας μελαγχολικός αστυνομικός ιταλικής καταγωγής. Ο θάνατός της τον ξαφνιάζει σχεδόν τόσο όσο η εξαφάνισή της: πώς κατέληξε σε αυτό το σημείο η γυναίκα που αγαπούσε; Γιατί τον εγκατέλειψε χωρίς καμία προφανή αιτία ή εξήγηση; Σιγά-σιγά αρχίζει να μαθαίνει αρκετά πράγματα μέσω ενός παλιού συμμαθητή του που έχει πάρει τον κακό δρόμο και ανακαλύπτει πράγματα που δεν μπορούσε να φανταστεί: αστυνομικοί και πολιτικοί που εξαγοράζονται για να κάνουν τα στραβά μάτια ή για να βοηθούν τους μαφιόζους, Ιταλοί, Ιρλανδοί και Πολωνοί μαφιόζοι σκοτώνονται ή συνεργάζονται ανάλογα με τα συμφέροντά τους, ενώ ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα του υποκόσμου παραμένει άφαντος και προστατευμένος – αλλά για πόσο;

Ο Burnett στο «Αντίο, Σικάγο» διαφοροποιείται κατά κάποιο τρόπο από την κλασική γραφή του νουάρ μυθιστορήματος. Δεν συναντάμε εδώ έναν μοναχικό αλλά ικανό ντετέκτιβ που προσπαθεί να λύσει ένα μυστήριο, όπως συμβαίνει στα μυθιστορήματα των άλλων εκπροσώπων του είδους. Μπορούμε μάλιστα να πούμε ότι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα δεν έχει καν κεντρικό ήρωα, ούτε καν αναζήτηση για τη λύση του μυστηρίου. Ο Burnett λύνει το αίνιγμα νωρίς στην ιστορία: πολύ σύντομα ο αναγνώστης μαθαίνει ποιος ευθύνεται για τον θάνατο της νεαρής γυναίκας. Όχι, ο συγγραφέας δεν ασχολείται με έναν απλό φόνο, αλλά με τον (μικρο)κόσμο μέσα στον οποίο μπορούν να συμβούν αυτού του είδους τα εγκλήματα. Εστιάζει σε δευτερεύοντες χαρακτήρες και εξελίσσει την ιστορία παρακολουθώντας τις δικές τους δράσεις και αντιδράσεις. Με αυτό τον τρόπο παρουσιάζει ένα ψηφιδωτό του υποκόσμου του Σικάγο κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης, μέσα από την οπτική του ανθρώπου που έζησε αυτή την εποχή και παράλληλα γνωρίζει το τέλος της. Έτσι, το «Αντίο, Σικάγο» γίνεται ένας ειρωνικός και όχι ένας μελαγχολικός αποχαιρετισμός σε μια εποχή που έχει οριστικά τελειώσει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ