Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΡΟΥΘ

01.06.2008
facebook email
ΡΟΥΘ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΑΪΣΤΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δήμητρα Καραφύλλη
Κατηγορία
ISBN
960-8252-27-Χ

Μαθήματα ανθρωπιάς απέναντι στην κοινωνική υποκρισία

Η βικτωριανή Αγγλία έδωσε πολύ σημαντικούς συγγραφείς στην παγκόσμια πεζογραφία: Ντίκενς, Μέρεντιθ, αδελφές Μπροντέ, Τζορτζ Έλιοτ. Σε αυτή τη λίστα οφείλουμε να προσθέσουμε την Ελίζαμπεθ Γκάσκελ, η οποία δεν είναι και τόσο γνωστή στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, παρ'όλο που ήταν μια σημαντική γυναικεία φωνή στην ανδροκρατούμενη και συντηρητική αγγλική κοινωνία. Η Γκάσκελ γεννήθηκε το 1810 στο Λονδίνο, αλλά μετά το θάνατο της μητέρας της μετακόμισε στο Νάτσφορντ, μια κωμόπολη κοντά στο Μάντσεστερ, όπου τη μεγάλωσαν οι δυο αδερφές της μητέρας της. Στα 21 της γνώρισε τον Γουίλιαμ Γκάσκελ, ένα νεαρό βοηθό πάστορα, τον οποίο και παντρεύτηκε. Απέκτησαν τέσσερις κόρες και ο άντρας της στάθηκε δίπλα της όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία. Τα μυθιστορήματά της είναι δυνατά έργα με έντονες κοινωνικές ανησυχίες και προκάλεσαν προβληματισμό όταν εκδόθηκαν.
 
Η Ρουθ εκδόθηκε το 1853 και παρουσιάζει την ιστορία μιας νεαρής ορφανής, μαθητευόμενης μοδίστρας. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κοπέλα, η οποία σε ένα χορό γνωρίζει τον κύριο Μπέλιγκχαμ. Αφού τη διώχνουν από το μοδιστράδικο όπου δουλεύει, φεύγει μαζί του στην Ουαλία. Αυτός, όμως, αρρωσταίνει και η μητέρα του επεμβαίνει και διώχνει τη Ρουθ. Σαν από μηχανής Θεός βρίσκεται μπροστά της ο κύριος Μπένσον, ένας ηλικιωμένος πάστορας Διαφωνούντων, ο οποίος μαζί με την αδερφή του παίρνει υπό την προστασία του την κοπέλα που είναι έγκυος. Η Ρουθ βρίσκει την ψυχική της ηρεμία δίπλα στην οικογένεια Μπένσον, γεννάει το αγοράκι της και βρίσκει δουλειά ως γκουβερνάντα στην οικογένεια Μπράνταου. Κι ενώ η ζωή της κυλάει ήρεμα, η μοίρα θέλει να ξανασυναντηθεί με το παρελθόν της, το οποίο έρχεται να καταστρέψει την ευτυχισμένη ζωή της.
 Η Γκάσκελ χρησιμοποιεί την πρωτοπρόσωπη αφήγηση που δίνει πρόσβαση στον αναγνώστη στα συναισθήματα και στις σκέψεις όλων των ηρώων. Ορισμένες φορές ο αφηγητής κλείνει πονηρά το μάτι στον αναγνώστη κάνοντας ορισμένα σχόλια για πρόσωπα και καταστάσεις. Οι περιγραφές του φυσικού περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά ζωντανές και η φύση φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των ηρώων.
 
Η ιστορία του μυθιστορήματος είναι εξαιρετικά πρωτοποριακή για την εποχή που γράφτηκε, καθώς δεν ήταν εύκολο για τη βικτωριανή κοινωνία να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ανύπαντρης μητέρας. Η Γκάσκελ με ψύχραιμη ματιά και χωρίς να προσπαθεί να χειραγωγήσει τους αναγνώστες της, προτάσσει την ανθρωπιά ως τη μόνη ορθή συμπεριφορά για αυτού του είδους τις καταστάσεις. Για αυτό το λόγο δημιουργεί μια πρωταγωνίστρια που γίνεται θύμα της αθωότητάς της και της ορφάνιας της. Δεν προσπαθεί ούτε στιγμή να δικαιολογήσει τον εαυτό της που παρασύρθηκε σε μια τέτοια θέση και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της, γεγονός που την ανυψώνει ως χαρακτήρα. Αλλά και η ίδια η Γκάσκελ δεν υπερασπίζεται την ηρωίδα της, ούτε εγκρίνει τις πράξεις της, απλώς ισχυρίζεται ότι δεν ωφελεί να καταδικάζεται κάποιος και κυρίως να στιγματίζεται σε μια κοινωνία που δεν είναι καθόλου αθώα. 
 
Καλή η μετάφραση της κυρίας Καραφύλλη. Η έκδοση έχει εικονογραφηθεί εξαιρετικά από την κυρία Αφεντουλίδου και το επίμετρο της κυρίας Σταμιλιώτη είναι στην πραγματικότητα μια σύντομη, αλλά εντυπωσιακή μελέτη του έργου και της ζωής της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ