Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ

24.09.2016
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δέσποινα Παπαγρηγοράκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-605-052-7
Σελίδες
488
                                                       Η Μία και ο Χόλγκερ επιστρέφουν…

Όταν είχα γράψει για το πρώτο βιβλίο της σειράς του Samuel Bjork με τίτλο «Παγωμένος άγγελος» (Διόπτρα 2015), είχα σημειώσει στο κείμενό μου ότι ο χαρακτήρας της Μία Κρούγκερ είναι τόσο πετυχημένος αφηγηματικά, που θα μπορούσε να εξισωθεί με τον Χάρι Χόλε. Διαβάζοντας το δεύτερο βιβλίο η συγκεκριμένη άποψη ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο.

Ο χειμώνας έχει ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του. Ένας βοτανολόγος βγάζοντας φωτογραφίες από το φυσικό τοπίο, περπατώντας θα βρεθεί μπροστά σ’ ένα απόκοσμο θέαμα: το νεκρό σώμα ενός κοριτσιού κείτεται σ’ ένα στρώμα από φτερά κουκουβάγιας, με μια ξανθιά περούκα κι ένα λουλούδι στο στόμα. Ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Χόλγκερ Μουνκ καταφτάνει στο σημείο. Η ομάδα του συλλέγει στοιχεία από το σκηνικό του φόνου, όμως η προσεκτική δουλειά του δολοφόνου δεν έχει αφήσει καμία ένδειξη για το προς τα πού θα πρέπει να κινηθούνε.

Τα πρώτα στοιχεία τους οδηγούν σ’ ένα άσυλο για παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα. Το νεκρό κορίτσι ήταν εσώκλειστη στο άσυλο. Ανακρίνουν τους πάντες, προσπαθώντας να βρουν την άκρη του νήματος. Όμως, η διαλεύκανση της υπόθεσης είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι Χόλγκερ και Μία έχουν την αίσθηση ότι όσο καθυστερούν τόσο το δεύτερο χτύπημα του δολοφόνου έρχεται πιο κοντά και με πολύ πιο άμεσες συνέπειες για τους ίδιους απ’ όσο μπορούν να φανταστούν.

Το δεύτερο βιβλίο του Samuel Bjork είναι ένα αστυνομικό θρίλερ που καθηλώνει από την πρώτη σελίδα. Με δομή που τοποθετεί προσεκτικά τα κομμάτια του παζλ ανά κεφάλαιο, και με ύφος ρεαλιστικό και σκοτεινό, ο συγγραφέας δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, σαν να βρίσκεσαι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και με κάθε γύρισμα σελίδας να ανεβαίνεις λίγο πιο ψηλά προς το οξυγόνο. Αριστοτεχνικοί διάλογοι προωθούν εύρυθμα την εξέλιξη της ιστορίας, ενώ η πλοκή θα ενθουσιάσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Στο βιβλίο «Η κουκουβάγια» ο Bjork δίνει μεγαλύτερη βάση στον χαρακτήρα και στην προσωπική ζωή του Μουνκ, εν αντιθέσει με το πρώτο όπου η Μία ήταν το επίκεντρο. Εδώ βλέπουμε τη Μία σε δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό, πλάνο. Όμως, ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου διαφαίνεται και πάλι η προτίμηση του συγγραφέα για τη συγκεκριμένη ηρωίδα. Εξαιρετική η απεικόνιση των χαρακτήρων, με έμφαση στους δύο βασικούς ήρωες, γεγονός που αποτελεί ένα από τα πιο θετικά στοιχεία του βιβλίου.

Πιστεύω ότι τα μυθιστορήματα του Samuel Bjork είναι μεταξύ των καλύτερων της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας και πραγματικά αξίζει να τα διαβάσετε. Θα σας ανταμείψουν για τον χρόνο που θα διαθέσετε.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ