Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Ο ΑΝΤΕΡΣ Ο ΦΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ

25.09.2016
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Ο ΑΝΤΕΡΣ Ο ΦΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γρηγόρης Ν. Κονδύλης
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-1642-7
Σελίδες
354
«Ο Άντερς ο φονιάς και οι φίλοι του» είναι το τρίτο μυθιστόρημα του Γιούνας Γιούνασον. Το πρώτο του, «Ο Εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε», έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ, έχει κυκλοφορήσει σε πάνω από 40 χώρες και γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία. Ο συγγραφέας είναι χωρίς αμφιβολία μια κωμική ιδιοφυΐα. Τα μυθιστορήματά του θεωρούνται από τα πιο αστεία ανά τον κόσμο.

Αυτή η τελευταία ιστορία ξεπερνά τις προηγούμενες όσον αφορά την κωμική ευρηματικότητα. Πρόκειται για ένα σατιρικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στη σύγχρονη Σουηδία, μια ιστορία με γκάνγκστερ και επιχειρηματίες, εντυπωσιασμού και αναζήτησης των αξιών που έχουν σημασία στη σύγχρονη ζωή.

Είναι η ιστορία ενός απίθανου τρίο χαρακτήρων. Ο Άντερς είναι ένας κακοποιός. Έχει εκτίσει τρεις ποινές φυλάκισης για πολλαπλές δολοφονίες κάτω από την επήρεια του αλκοόλ και των ναρκωτικών, και αποφασίζει ότι δεν θέλει πάλι να βρει τον εαυτό του πίσω στη φυλακή. Έτσι σταματά τη φαύλη δραστηριότητά του για να προετοιμάσει ένα σχέδιο με σκοπό την τίμια εξοικονόμηση χρημάτων. Μέσα από μια σειρά απίθανων γεγονότων ο Άντερς συνεργάζεται με δύο ανθρώπους που γίνονται πράκτορές του. Ενώνουν τις δυνάμεις τους και επινοούν ένα ασυνήθιστο επιχειρηματικό σχέδιο που κυρίως βασίζεται στις δεξιότητες του Άντερς και στην τρομακτική φήμη του.

Συναντιούνται και οι τρεις σε ένα απεριποίητο ξενοδοχείο, όπου ο ένας από τους τρεις, ο Περ Πέρσον, είναι ο ρεσεψιονίστ. Το ξενοδοχείο ήταν πριν ένα βρώμικο πορνείο. Ο Περ είναι ο εγκαταλελειμμένος εγγονός ενός πρώην εκατομμυριούχου (μισεί τον κόσμο λόγω της ατυχίας της οικογένειάς του – ο παππούς του έχασε την οικογενειακή του περιουσία). Ο άλλος συνεργάτης είναι μια πικραμένη πρώην ιέρεια, διεφθαρμένη και πρόσφατα απολυμένη από την εκκλησία της (άθεη που μισεί τον κόσμο λόγω του πατέρα της που την ανάγκασε να γίνει ιέρεια και λόγω της καταπιεστικής φύσης του).

Βλέποντας μια προσοδοφόρα ευκαιρία ο Άντερς ιδρύει μια ασυνήθιστη νέα επιχείρηση. Η ιέρεια και ο ρεσεψιονίστ θα χρησιμοποιήσουν τη στρατηγική και τις δημόσιες σχέσεις και θα συντονίσουν τις αποστολές του φονιά. Χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ για να διαφημίσουν το ταλέντο τους, γρήγορα οικοδομούν την πελατεία των πλούσιων Σουηδών γκάνγκστερ.

Ο Άντερς φτιάχνει μια περιουσία από την επιχείρηση. Ωστόσο, το πρόβλημα προκύπτει όταν βρίσκει τον Ιησού. Η πρώην ιέρεια και ο ρεσεψιονίστ καταλήγουν σε ένα ακόμη περίεργο σχήμα για να βγάλουν χρήματα από τον Άντερς αυτή τη φορά. Θα συστήσουν μια εκκλησία στο όνομά του. Το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό – ειδικά το πρώτο κήρυγμα που παραδόθηκε από τον άμβωνα από τον πρώην εκτελεστή με μια κάπως ασυνήθιστη ερμηνεία του χριστιανικού μηνύματος. Μας δίνεται η εικόνα παράξενων αλλά αξιαγάπητων χαρακτήρων στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια νέα εκκλησία με το σύνολο των γκάνγκστερ της Σουηδίας να τους κυνηγούν.

Στην πορεία διερευνώνται οι συνέπειες του φανατισμού, του εντυπωσιασμού, του Τύπου, το επιχειρηματικό πνεύμα και η αδύναμη ελπίδα ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει πάλι κάποιος από την αρχή.

Οι κύριοι χαρακτήρες είναι καλά δομημένοι και καλογραμμένοι. Όλοι είναι σαν αληθινοί. Ο συγγραφέας βαδίζει πολύ καλά σε μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ξεκαρδιστικού και των βαρύτερων εκτιμήσεων της ζωής. Το ιδιόμορφο χιούμορ είναι πανταχού παρόν.

Το βιβλίο κινείται σε γρήγορο ρυθμό, ωραία γραφή και μερικές ενδιαφέρουσες ανατροπές στην ιστορία. Το νέο μυθιστόρημα του Γιούνας Γιούνασον τα έχει όλα. Και εκκεντρικούς χαρακτήρες που παγιδεύονται σε εξαιρετικά αστεία και περιπετειώδη γεγονότα και ασυνήθιστες πλοκές. Και θαμμένη κάτω από όλα μια παρατεταμένη ανησυχία του συγγραφέα για την τύχη της ανθρωπότητας. Η επιτυχία του συγγραφέα οφείλεται στο ότι με την πένα του εξαπλώνει την ελπίδα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ