Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ

10.09.2016
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Yasmina Khadra
Μετάφραση
Γιάννης Στρίγκος
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-6142-1
Σελίδες
470
                                                         Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον

Ένας φτωχός άγγελος που τον φώναζαν Τυραμπό –παρατσούκλι που πήρε από την παραγκούπολη στην οποία γεννήθηκε τη δεκαετία του 1920– τόλμησε να ονειρευτεί μια καλύτερη ζωή μακριά από τις λάσπες, τη μιζέρια και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, να ζήσει αξιοπρεπώς. Χάρη στην αριστερή του γροθιά που έσπαγε κόκαλα, προς στιγμήν το όνειρο τού χαρίστηκε. Γνώρισε και συναναστράφηκε Ευρωπαίους, έγινε αστέρι του ρινγκ και πρωταθλητής Βορείου Αφρικής, λατρεύτηκε και αποθεώθηκε από τα πλήθη. Ταπεινός και γεμάτος αθωότητα μέχρι τέλους όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν τον συγκίνησε, παρά το βλέμμα μιας γυναίκας.

Το τελευταίο βιβλίο του Αλγερινού συγγραφέα Γιασμίνα Χάντρα, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά, τιτλοφορείται «Πληγωμένοι άγγελοι». Ένας πληγωμένος άγγελος είναι ο πρωταγωνιστής Τυραμπό, αλλά και οι τρεις γυναίκες που σημάδεψαν τη ζωή του. Περικυκλωμένος από Ευρωπαίους που τους χαρακτηρίζει η απληστία και στόχο τους έχουν το γόητρο, παραμένει πιστός στις αρχές του, στις επιθυμίες και στα «θέλω» του. Και πληρώνει ακριβά αυτή του την επιλογή. Ακόμη και οι γυναίκες που ερωτεύεται διαλέγουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής «εγκαταλείποντάς» τον.

Η αθωότητα και η αγνότητα συνυπάρχουν με τη σκληρότητα και τη βιαιότητα των ρινγκ.

Μέσα από την αφήγηση της ζωής του Τυραμπό –σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και με συγκλονιστικό τρόπο– σε background ξετυλίγεται η ιστορία της Αλγερίας του Μεσοπολέμου, ο τρόπος ζωής των ντόπιων Μουσουλμάνων, τα ήθη και έθιμά τους, οι παραδόσεις τους. Σε αντιδιαστολή με την πλούσια ζωή των Ευρωπαίων αποικιοκρατών, που ζουν πλουσιοπάροχα σε βάρος των πρώτων.

Ρατσισμός, υποβιβασμός, παραγκωνισμός, κακομεταχείριση, βρισιές. Ακόμα κι όταν ο Δούκας παίρνει υπό την προστασία του τον μικρό Τυραμπό, δεν το κάνει από πονοψυχία. Γι’ αυτόν αποτελεί επένδυση. Ο «πολιτισμένος» αυτός άνθρωπος ποντάρει στα πλούτη και στη δόξα που θα του αποφέρει ο μικρός Άραβας.

Ακολουθώντας τα χνάρια των μεγάλων δημιουργών, ο Γιασμίνα Χάντρα, όντας τεχνίτης του λόγου και δεινός αφηγητής, δεν εξιστορεί απλά μια ιστορία. Με φιλοσοφικές σκέψεις στην αρχή κάθε κεφαλαίου, αλλά και διάσπαρτες μέσα στο κυρίως σώμα, ακόμα και τοποθετημένες μέσα σε διαλόγους –για τη ζωή, για τον έρωτα, για το πεπρωμένο, για τις παραδόσεις, περί χρόνου, περί της ουσίας της ζωής–, και ενσωματώνοντας στον λόγο του παρομοιώσεις και μεταφορές, το αποτέλεσμα απογειώνεται χαρίζοντας στους αναγνώστες στιγμές ευδαιμονίας και απόλαυσης.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην εξαιρετική δουλειά του μεταφραστή Γιάννη Στρίγκου. Με την κατάλληλη επιλογή λέξεων αποδίδει με μοναδικό τρόπο το πνεύμα του πρωτοτύπου και αναδεικνύει την ιδιαίτερη γραφή του Γιασμίνα Χάντρα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ