Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΜΙΣΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

11.09.2016
email
ΜΙΣΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ανδρέας Μιχαηλίδης
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0217-2
Σελίδες
424
Ο Joe Abercrombie είναι το νέο μεγάλο όνομα στο είδος του επικού fantasy. Με το πρώτο του έργο, την τριλογία με ήρωα τον Εννιαδάχτυλο Λόγκεν, έδωσε ένα καλό δείγμα γραφής, ενώ με την πιο πρόσφατη «Τριλογία της Τσακισμένης Θάλασσας» («Ο Μισός Βασιλιάς», βιβλίο πρώτο) δημιουργεί ένα απολαυστικό μυθιστόρημα νεανικής φαντασίας, με κλασική δομή και σύνθετο υπόστρωμα, που πετυχαίνει να κερδίσει τον σύγχρονο αναγνώστη.

Στο ισχυρό βασίλειο της Γκέτλαντ οι νέοι προπονούνται από νωρίς για να γίνουν άξιοι πολεμιστές, ικανοί χειριστές του σπαθιού και της ασπίδας. Όμως, ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Ούθρικ, ο Γιάβρι, γεννήθηκε με μία σωματική δυσμορφία: το αριστερό του χέρι είναι σακάτικο, παραμορφωμένο, χωρίς όλα του τα δάχτυλα. Έτσι ο Γιάβρι έχει στραφεί στη μελέτη και στις μυστικές τέχνες, μακριά από τις προπονήσεις στην κονίστρα αλλά κοντά στη Μητέρα Γκούντρινγκ, με σκοπό να γίνει μέλος του Ιερατείου. Όλα αυτά θα αλλάξουν όταν ο πατέρας και ο αδερφός του σκοτωθούν σε μια δολερή ενέδρα και ο Γιάβρι κληθεί να αναλάβει τον θρόνο. Με τις συμβουλές της ψυχρής του μητέρας και την υποστήριξη του θείου του, ο νέος βασιλιάς θα παντρευτεί την ξαδέρφη του, που προοριζόταν για τον αδερφό του, και θα ορκιστεί εκδίκηση.

Σύντομα όμως όλα θα ανατραπούν και πάλι, καθώς ο Γιάβρι θα προδοθεί με τη σειρά του από ένα κοντινό του πρόσωπο, θα πέσει στα χέρια αυτών που θεωρούσε εχθρούς του, και θα βρεθεί τελικά, σκλάβος σε μία γαλέρα, να τραβά κουπί. Εκεί θα συνδεθεί με τους νέους του συντρόφους, μια ετερόκλητη ομάδα στην οποία ο καθένας έχει το δικό του παρελθόν και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Μαζί θα περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να απελευθερωθούν και να ξεκινήσουν τη μακριά πορεία μέχρι ο νεαρός πρίγκιπας να πάρει πίσω τον θρόνο που του ανήκει.

Ο «Μισός Βασιλιάς» είναι ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο μυθιστόρημα, με μία απλά δοσμένη και αληθοφανή κοσμοπλασία, ενώ δεν υπολείπεται σε ενδιαφέροντες χαρακτήρες ούτε σε περιπετειώδη δράση. Ο συγγραφέας φτιάχνει μια καλή ιστορία ενηλικίωσης, καθώς ο ήρωάς του, με τη φυσική του αδυναμία, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ανοίκειες καταστάσεις, αναπάντεχες μεταστροφές της μοίρας, μέσα από τις οποίες θα πρέπει να επιβιώσει εξασκώντας όλες του τις ικανότητες και βρίσκοντας δυνάμεις που θεωρούσε ότι δεν διέθετε. Είναι ενδιαφέρον ότι οι υπόλοιποι χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν είναι αμφίσημοι ηθικά, καθώς οι «καλοί» μπορεί να αποδειχθούν «κακοί» και το αντίστροφο, κάτι που προσφέρει πολυπλοκότητα και βάθος στην ιστορία. Επίσης, παρόλο που απουσιάζουν τα υπερφυσικά, μαγικά στοιχεία, η όλη μυθολογία και η θρησκεία του κόσμου της Τσακισμένης Θάλασσας είναι αρκούντως συναρπαστική και καλά επεξεργασμένη, προσφέροντας ένα ρεαλιστικό, εναλλακτικό σύμπαν, που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φίλους της λογοτεχνίας του φανταστικού.

Συνοψίζοντας την εντύπωσή μας, θα λέγαμε πως ο «Μισός Βασιλιάς» είναι μια όμορφη ιστορία, με πολλά γοητευτικά στοιχεία, που διαβάζεται μονορούφι, δίνοντας πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια της σειράς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ