Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ

04.09.2016
facebook email
Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Elena Ferrante
Μετάφραση
Δήμητρα Δότση
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-6785-0
Σελίδες
436
Ένα μυστήριο καλύπτει το όνομα Έλενα Φεράντε, καθώς κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα του/της συγγραφέως που βρίσκεται πίσω από το λογοτεχνικό ψευδώνυμο. Όλο αυτό το μυστήριο, αφενός προωθεί κατά κάποιο τρόπο τα μυθιστορήματα –όλοι θέλουν να εντοπίσουν στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στην ανακάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του συγγραφέα– αφετέρου αναγκάζει τον αναγνώστη να εστιάσει αποκλειστικά στο γραπτό κείμενο, απαλλαγμένος από τις πληροφορίες και την πρότερη γνώση στοιχείων της ζωής του συγγραφέα.

«Η υπέροχη φίλη μου» αποτελεί το πρώτο μέρος της Τετραλογίας της Νάπολης. Η ιστορία ξεκινά τη δεκαετία του 1950 σε μια φτωχογειτονιά της Νάπολης και εστιάζει στα πρώτα χρόνια της φιλίας δυο γυναικών, της Έλενα και της Λίλα. Η φιλία τους ξεκινά από τα πρώτα χρόνια του σχολείου και ανθίζει με το πέρασμα του χρόνου. Η Λίλα, κυρίαρχη προσωπικότητα, δυναμική και πανέξυπνη, καταφέρνει εύκολα να κυριαρχήσει στη σχέση χωρίς ουσιαστικά να το επιδιώκει. Η Έλενα, περισσότερο συγκρατημένη και λιγότερο τολμηρή, φωτίζεται από τη λάμψη της φίλης της και σε μια προσπάθεια να την φτάσει καταφέρνει να χτίσει μια αξιόλογη πορεία στο σχολείο. Η Λίλα αναγκάζεται να σταματήσει το σχολείο και να εργαστεί στο τσαγκαράδικο του πατέρα της, ενώ η Έλενα συνεχίζει να διαπρέπει στο σχολείο. Η εφηβεία, τα πρώτα φλερτ και οι πρώτες ερωτικές απογοητεύσεις με φόντο μια γειτονιά που αλλάζει, μια πόλη που αλλάζει.

Το μυθιστόρημα ανοίγει με έναν σύντομο πρόλογο τοποθετημένο στο σήμερα, όταν η Έλενα μαθαίνει για την εξαφάνιση της παιδικής της φίλης. Θυμωμένη μαζί της, αποφασίζει να καταγράψει την ιστορία της κοινής τους πορείας από τα παιδικά τους χρόνια μέχρι εκείνη τη στιγμή. Με αφηγήτρια την Έλενα, η Φεράντε ξεδιπλώνει μια ιστορία ενηλικίωσης με επίκεντρο τα δύο κορίτσια, τον καλυμμένο ανταγωνισμό τους, την προσπάθειά τους να ενσωματωθούν σε έναν κόσμο που αλλάζει. Δύο δυνατές προσωπικότητες, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, αποφασισμένες να ξεφύγουν από τα στενά όρια που η κοινωνία έχει ορίσει για αυτές. Δίπλα τους κινούνται φιγούρες οικείες: οι αυστηροί γονείς που διστάζουν να αποδεχτούν το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση, οι νεαροί που αποτελούν την παρέα τους, διχασμένοι ανάμεσα στην πρόοδο και στον συντηρητισμό των γονιών τους. Με αυτό τον τρόπο η Φεράντε χτίζει ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων, γεμάτο ηθογραφικά χαρακτηριστικά, μια αφήγηση ζωής που μαγνητίζει το ενδιαφέρον, γιατί είναι γεμάτη από ήχους και εικόνες οικείες, της γειτονιάς, των παιδικών φίλων, των σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών, του άγνωστου κόσμου της εφηβείας, της ανάγκης να ανήκεις κάπου, να είσαι απαραίτητος για κάποιον. Γράφει ένα μυθιστόρημα με απλά συστατικά, αλλά με συναρπαστική αφήγηση και ένα τέλος που απαιτεί μια εξήγηση, μια συνέχεια.

Πολύ καλή η μετάφραση της κυρίας Δότση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ