Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

Η ΠΡΟΩΡΗ ΤΑΦΗ

04.07.2016
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΠΡΟΩΡΗ ΤΑΦΗ
Εκδοτικός Οίκος
ARS NOCTURNA
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μιχάλης Παπαντωνόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-618-5032-19-7
Σελίδες
78
                                                           Κλασικός και αγαπημένος Πόε

Τη νέα σειρά «Μικρά Γοτθικά» των εκδόσεων Ars Nocturna με κλασικές αφηγήσεις τρόμου, ανοίγουν τρεις ιστορίες του Έντγκαρ Άλλαν Πόε δημοσιευμένες σε περιοδικά το 1844 και 1845. Ο μετρ του γοτθικού τρόμου παραδίδει τρία μακάβρια διηγήματα -«Η πρόωρη ταφή», «Το μακρόστενο κιβώτιο» και «Τα γεγονότα στην υπόθεση του κ. Βάλντεμαρ»-, με βασικό τους θέμα τη γνωστή του εμμονή με το θάνατο, αλλά και τα όσα συμβαίνουν μετά από αυτόν: και σε εκείνους που «αναχώρησαν», αλλά και σε όσους έμειναν πίσω να τους θρηνούν.

Προσωπικά, δεν είχα ξαναδιαβάσει τις συγκεκριμένες ιστορίες του Πόε και τις ανακάλυψα σε αυτή την έκδοση, στην πολύ καλή μετάφραση του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου. Και οι τρεις είναι σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση αφού είτε την ιστορία την αφηγείται ο πρωταγωνιστής της είτε κάποιος αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων. «Η πρόωρη ταφή» πραγματεύεται το διαχρονικό θέμα του ψυχολογικού φόβου για τη νεκροφάνεια: ο ήρωας διακατέχεται από την εμμονή ότι θα τον θάψουν ζωντανό και αυτή η φοβία θα στοιχειώσει τη ζωή του, στερώντας του κάθε χαρά ή ανάπαυση, αφού ο ύπνος μπορεί να σημαίνει ότι θα ξυπνήσει μέσα σε ένα φέρετρο. Υπάρχει δε σε αυτό το διήγημα μια εξαιρετική σκηνή όπου ο ήρωας συνομιλεί με έναν δαίμονα. Στο «Μακρόστενο κιβώτιο», κατά τη γνώμη μου το καλύτερο από τα τρία διηγήματα, ο αφηγητής μάς εξιστορεί ένα ταξίδι με πλοίο από το Τσάρλεστον στη Νέα Υόρκη κατά το οποίο ένα παράξενο σφραγισμένο κιβώτιο, και η ακόμα πιο παράξενη συμπεριφορά του ζωγράφου ιδιοκτήτη του, θα εξάψουν την περιέργειά του μέχρι τη δραματική λύση του μυστηρίου. Τέλος η πιο μακάβρια νομίζω από τις τρεις ιστορίες είναι «Τα γεγονότα στην υπόθεση του κ. Βάλντεμαρ», όπου ο αφηγητής επιχειρεί και καταφέρνει να υπνωτίσει έναν ετοιμοθάνατο, προσπαθώντας να του αποσπάσει πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην ανθρώπινη ψυχή μετά θάνατον.

Η πένα βεβαίως του Πόε δεν χρειάζεται περαιτέρω επαίνους, αλλά δεν μπορώ να μην πω δύο λόγια για την τέχνη του στην απόδοση των πιο σκοτεινών πτυχών της ανθρώπινης ψυχής μέσα από τα πορτρέτα των βασικών χαρακτήρων του και τον αριστοτεχνικό τρόπο με τον οποίο συνδυάζει τον τρόμο με το μυστήριο κρατώντας σε εγρήγορση τον αναγνώστη μέχρι τέλους. Όσοι τον αγαπούν, θα εκτιμήσουν σίγουρα την έκδοση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ