Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

15.05.2008
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Παντελής Κοντογιάννης
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-181-7
Σελίδες
253

«Λογοτεχνία, μαθήματα ζωής, σχολείο και κατάληξη»

O Τομπάιας Γουλφ γεννήθηκε το 1945 στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα (ΗΠΑ). Είναι περισσότερο γνωστός από τα διηγήματά του, αν και έγραψε και δύο μυθιστορήματα, με τελευταίο το "Old school". Φοίτησε στο The Hill School, από το οποίο και απεβλήθη. Είναι απόφοιτος του Hertford College της Οξφόρδης (1972) και κάτοχος πτυχίου Μάστερ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Υπηρέτησε στο στρατό (1964-68) και πέρασε και από το Βιετνάμ, ενώ υπήρξε και ανταποκριτής της "Ουάσινγκτον Ποστ". Έλαβε τρεις φορές το βραβείο O. Henry  Award για τα διηγήματά του  "In the Garden of North American Martyrs" (1981), "Next Door" (1982) και "Sister" (1985). Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Στο μυθιστόρημά του Το παλιό σχολείο (2003), που είναι ένα από τα δύο που έχει γράψει αφού έγινε ευρύτερα γνωστός κυρίως από τα διηγήματά του, εξιστορείται η ζωή ενός νέου στο σχολείο πριν από το πανεπιστήμιο. Στο σχολείο αυτό έχει εξέχουσα θέση η λογοτεχνία και πολλοί μαθητές ευελπιστούν, ουτοπιστικά ή όχι, να γίνουν συγγραφείς. Βέβαια, ένα σχολείο, ανεξάρτητα από την ευγενή άμιλλα στους διαγωνισμούς διηγήματος και ποίησης, είναι μια μικρογραφία της ζωής με τις συνθήκες της, τα ψεύδη της και δυστυχώς και τις έντεχνες αποκρύψεις τού ποιος είναι πραγματικά ο καθένας. Ο πρωταγωνιστής, καλός στο γράψιμο, υπεύθυνος μάλιστα της έντυπης έκδοσης για τη λογοτεχνία, γράφει το καλύτερο διήγημά του, όταν ο νικητής του διαγωνισμού, όπως είναι κανόνας του σχολείου, θα έχει για βραβείο μια συνάντηση με έναν πασίγνωστο συγγραφέα, που εκείνη τη φορά θα είναι ο αγαπημένος του Χέμινγουεϊ.  Το κείμενό του, μια ενδοσκόπηση όσων ποτέ του δεν είχε πει, βραβεύεται. Βραβεύεται μεν το διήγημα, αποκαλύπτεται δε ο ίδιος. Και αν η μιας μορφής αποκάλυψή του είναι άξια επαίνου από τη ζωή, μια άλλης μορφής αποκάλυψη οδηγεί στην αποβολή του.

Ο καθηγητής με την όμορφη γυναίκα, οι πλούσιοι ή και αριστοκράτες μαθητές που αγωνιζόμενοι για τη δικιά τους ζωή πολεμούν την καταγωγή τους, οι πιο φτωχοί ή και οι εβραίοι που κρύβουν για  άλλους λόγους τη δική τους, οι φιλίες και οι ανταγωνισμοί, τα μικτά, με πάθος αναμενόμενα, μια φορά τον χρόνο, πάρτι....  Αν όμως η ιστορία αρχίζει σε εκείνο το σχολείο με τους αμόλυντους κώδικες συμπεριφοράς και τους καθαρά περιγραφόμενους χαρακτήρες μαθητών αλλά και καθηγητών, συνεχίζεται έξω, στη ζωή, με τους δικούς της ρυθμούς, τις ψυχοφθόρες επιβραβεύσεις ή/και, πολλές φορές, τις κοπιώδεις παραιτήσεις. Η πορεία και η κατάληξη όσων ξεχώρισαν για κάποιο λόγο σ’ εκείνη τη μαθητική κοινότητα, οι  μαθητές που έγιναν συγγραφείς και οι καθηγητές που τιμωρήθηκαν για τις παραβιάσεις μιας ιδιόμορφης «εντιμότητας», όλα μαζί και ο καθένας χωριστά, ζωγραφίζουν έναν πίνακα που διαβάζεται ευχάριστα από όσους δεν χρειάζονται την αγωνιώδη πλοκή για να περάσουν όμορφα με την παρέα ενός βιβλίου.

Η γλώσσα του συγγραφέα, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και μάλιστα χωρίς εισαγωγικά ή άλλης μορφής διακριτικό αναγνώρισης των διαλόγων, συνεπικουρούμενη από τη μετάφραση του Παντελή Κοντογιάννη, βοηθάει στη μεταφορά του αναγνώστη σε εκείνο το περιβάλλον που πολλές φορές θυμίζει την ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών», μέχρις εκεί τουλάχιστον που η πορεία στην έξω και μετά το σχολείο ζωή επιβάλλει την προσγείωση στην πρακτική κατάληξη των ποιητικών ευαισθησιών και την εισβολή της πιο «εμπορικής» πια, αξιολόγησης των όποιων λογοτεχνικών επιδιώξεων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ