Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΟΥΤΕ ΑΓΙΟΙ, ΟΥΤΕ ΑΓΓΕΛΟΙ

15.05.2008
facebook email
ΟΥΤΕ ΑΓΙΟΙ, ΟΥΤΕ ΑΓΓΕΛΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βικτώρια Τράπαλη
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-3558-0
Σελίδες
307

Το δικαίωμα στο λάθος και τη διόρθωση

Η τσέχικη λογοτεχνία έχει πολλές ισχυρές προσωπικότητες να επιδείξει. Μπορεί ο Κούντερα και ο Κόχουτ να είναι οι πιο διάσημοι εκπρόσωποί της, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι Τσέχοι συγγραφείς που δίνουν ένα δυναμικό παρόν στη σύγχρονη παγκόσμια λογοτεχνία. Ένας από τους πολύ σημαντικούς και επιτυχημένους Τσέχους συγγραφείς είναι και ο Ιβάν Κλίμα. Συγγραφέας τόσο μυθιστορημάτων, όσο  και θεατρικών έργων, ο Κλίμα γεννήθηκε στην Πράγα το 1931. Σε ηλικία 10 ετών μεταφέρθηκε μαζί με την οικογένειά του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, επειδή οι γονείς του ήταν εβραϊκής καταγωγής, και παρέμεινε εκεί έως το 1945. Πρόκειται για έναν πολυγραφότατο συγγραφέα, αρκετά έργα του οποίου έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.
 
Η σαρανταπεντάχρονη Κριστίνα είναι μια διαζευγμένη μητέρα μιας δεκαεξάχρονης έφηβης. Κουβαλάει μέσα της την ενοχή ότι ο πατέρας της ήταν ενεργό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ παράλληλα προσπαθεί να εξηγήσει την αποτυχία του γάμου της και να ισορροπήσει τη σχέση της με την κόρη της. Καθώς δεν καταφέρνει να λύσει τα προβλήματά της, καταφεύγει στα τσιγάρα και το αλκοόλ. Κάποια στιγμή γνωρίζει τον τριαντάχρονο Γιαν, ο οποίος εργάζεται στην υπηρεσία διερεύνησης των αρχείων της Μυστικής Αστυνομίας και διασκεδάζει παίζοντας με τους φίλους του παιχνίδια ρόλων. Αισθάνονται μια έλξη, αλλά τα προβλήματα σε αυτή τη σχέση είναι πολλά. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κριστίνα είναι η κόρη της, η Γιάνα, η οποία έχοντας αποτύχει να κατανοήσει την αιτία του χωρισμού των γονιών της και βιώνοντας μια επαναστατική εφηβεία, έχει μπλέξει με τα ναρκωτικά. Έτσι, η Κριστίνα, αυτό το ζεστό καλοκαίρι του 1998, πρέπει να βοηθήσει την κόρη της να σωθεί, να συμφιλιωθεί με την αποτυχία του γάμου της και να αποφασίσει τι μπορεί να ελπίζει σε μια νέα σχέση.
 
Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί διαδοχικές πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις, καθώς και οι τρεις πρωταγωνιστές παρουσιάζουν τα πράγματα μέσα από τη δική τους οπτική. Καθένας έχει ένα προσωπικό ύφος αφήγησης το οποίο ταιριάζει τόσο στην ηλικία, όσο και στις εμπειρίες του. Στον πυρήνα της ιστορίας βρίσκεται η Κριστίνα, αφού οι δυο άλλοι αφηγητές συνδέονται μέσω αυτής. Η Κριστίνα είναι ένας αγχώδης χαρακτήρας που βασανίζεται από σκέψεις για όσα δεν έχει καταφέρει να κάνει: να κρατήσει τον άντρα της, να βοηθήσει την κόρη της, να αποδεχτεί τον πατέρα της.  Προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση, αλλά μερικές φορές αδυνατεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Ώσπου φτάνει η στιγμή να συνειδητοποιήσει ότι αδικεί τον εαυτό της όταν τον κατηγορεί για ανικανότητα, αφού κανένας δεν είναι ούτε άγιος, ούτε άγγελος, είναι απλά άνθρωπος και είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση  να κάνει λάθη και να επιδιώκει να τα διορθώσει. Αυτή η διαπίστωση την βοηθάει πολύ και αρχίζει να φέρνει την ισορροπία στις σχέσεις της με τους ανθρώπους που αγαπά. 
 
Άρτια και ζωντανή η μετάφραση της κυρίας Τράπαλη.  

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ