Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΑΤΟ

29.05.2016
email
ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΑΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δημήτρης Αρβανίτης
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4596-1
Σελίδες
272
Ο Φίλιπ Κ. Ντικ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, έγραψε πολλά διηγήματα και μυθιστορήματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ και τον ολοκληρωτισμό της υπερ-τεχνολογίας. Οι δυο βασικές εμμονές που διατρέχουν το έργο του μπορούν να συνοψιστούν στα ερωτήματα «τι είναι η πραγματικότητα» και «τι είναι ο αυθεντικός άνθρωπος». Στο διασημότερο ίσως έργο του, το «Ηλεκτρικό Πρόβατο» (όπως είναι η πρόσφατη μετάφρασή του από τις εκδόσεις Κέδρος), στο οποίο βασίστηκε η γνωστή ταινία “Blade Runner”, παρουσιάζει την τραγική προσπάθεια ανθρώπων και ρομπότ να βρουν μια απάντηση για τον λόγο της ύπαρξής τους.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε μία μελλοντική μετά-αποκαλυπτική Γη, μετά τον Τελικό Παγκόσμιο Πόλεμο που είχε ως αποτέλεσμα τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του φυσικού και ζωικού περιβάλλοντος του πλανήτη. Μια γκρίζα ραδιενεργή σκόνη πλανάται παντού, ενώ οι άλλοτε πολύβουες μεγαλουπόλεις έχουν ερημώσει – τα πάντα μοιάζουν να παραδίνονται σε μια αέναα διαλυτική εντροπία. Τα πιο τυχερά μέλη της εναπομένουσας ανθρωπότητας έχουν μεταναστεύσει στην αποικία του Άρη και σε άλλους πλανήτες. Ένα πρόγραμμα αποικισμού είχε ξεκινήσει πριν από τον πόλεμο και μετά από αυτόν ενισχύθηκε, προσφέροντας σε κάθε μετανάστη ένα συνθετικό ανδροειδές –μετεξέλιξη του ρομποτικού πολεμιστή– ως συνοδό-βοηθό-εργάτη. Τα μοντέλα αυτών των ρομπότ-υπηρετών εξελίσσονται και βελτιώνονται συνεχώς, μοιάζοντας όλο και περισσότερο στους ανθρώπους, ώσπου κάποια από αυτά επιλέγουν να σκοτώσουν τους ιδιοκτήτες τους και να δραπετεύσουν.

Στη Γη ο Ρικ Ντέκαρντ είναι ένας κυνηγός κεφαλών που συνεργάζεται με την αστυνομία για να συλλαμβάνει και να «αποσύρει» όσα ρομπότ αυτονομούνται και αναμειγνύονται με τον ανθρώπινο πληθυσμό. Ζει σε ένα διαμέρισμα μαζί με τη σύζυγό του, την Ιράν, που πάσχει από κατάθλιψη, και βασικό του μέλημα είναι να αποκτήσει ξανά ένα αληθινό ζώο. Η απόκτηση και η φροντίδα ενός αληθινού ζώου, από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στη γη, είναι ένα δείγμα ανώτερου κοινωνικού στάτους και όσο πιο σπάνιο το ζώο που κατέχεις τόσο πιο ευνοημένος μπορεί να αισθάνεσαι. Ο Ντέκαρντ αυτή τη στιγμή διαθέτει ένα μηχανικό πρόβατο, μια ρέπλικα με την οποία ξεγελά τον εαυτό του και τους γείτονές του, αλλά με τα χρήματα που θα πάρει από τη νέα του αποστολή –την απόσυρση μιας νέας ομάδας ανδροειδών– ελπίζει να αντικαταστήσει επιτέλους το ψεύτικο πρόβατο με ένα αληθινό.

Στην άλλη άκρη της πόλης γνωρίζουμε τον Τζον Ισιντόρ, έναν αγαθό χαζούλη, που έχει δεχθεί πια ανεπανόρθωτα τη ραδιενεργή επίδραση της δηλητηριασμένης ατμόσφαιρας. Ωστόσο ο Ισιντόρ εργάζεται ως οδηγός φορτηγού σε μια εταιρεία που κατασκευάζει και επιδιορθώνει ψεύτικα ζώα, ενώ η γνωριμία του με την περίεργη και εύθραυστη Πιρς τον κάνει να νιώσει καλύτερα: αποφασίζει να την προστατεύσει, αυτήν και τους φίλους της, απ' ό,τι κι αν είναι αυτό που μπορεί να τους απειλεί.

Υπάρχουν δύο ακόμη χαρακτηριστικά στοιχεία σε αυτόν τον μελλοντικό κόσμο, ο οποίος κατά τ' άλλα δεν είναι τόσο φουτουριστικός όσο ένας τόπος παρακμής. Η μόνη διασκέδαση των ανθρώπων που έχουν απομείνει στη Γη είναι το μοναδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα που παίζεται στην τηλεόραση 24 ώρες το 24ωρο, το «Ο φίλιος φίλτατος και οι φίλτατοι φίλοι του», ένα κραυγαλέο life-style πρόγραμμα, όπου ο παρουσιαστής του μονοπωλεί το ενδιαφέρον και συνομιλεί αδιάκοπα με φανταχτερές τηλε-περσόνες. Απ' την άλλη, υπάρχει η νέα θρησκεία του Μερσερισμού, μια παραλλαγή της χριστιανικής θρησκείας, όπου μέσω μίας «συσκευής ενσυναίσθησης» οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν την πνευματική εμπειρία της ένωσης με τον Μέρσερ και της επώδυνης ανόδου του σε ένα βουνό, αλλά και τη μεταξύ τους ένωση. Η κενότητα της ανθρώπινης ζωής και η ανεξερεύνητη πνευματική της διάσταση σε μία πραγματική διελκυστίνδα.

Με το «Ηλεκτρικό Πρόβατο», ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματά του, γίνεται φανερό πως ο Ντικ είναι ένας μυθοπλάστης φιλόσοφος. Οι ήρωές του είναι συνηθισμένοι, καθημερινοί άνθρωποι, χαμένοι όμως μέσα σε έναν άσκοπο λαβύρινθο, καταδικασμένοι να αναζητούν αενάως το αληθινό νόημα της ζωής, την αλήθεια της ύπαρξής τους. Ο κόσμος που κατασκευάζει είναι γεμάτος καθρέπτες και προσομοιώσεις, μέσα στον οποίο παίζει ευφυώς με την ιδέα της αναπαραγωγής ή απομίμησης της πραγματικότητας. Σε μία τέτοια συνθήκη ο άνθρωπος δεν αποδεικνύεται πάντα καλύτερος από ένα ανδροειδές και οι δύο μορφές ζωής, η αληθινή και η τεχνητή, μπορεί να παλινδρομούν ως προς την πραγματική τους φύση, αβέβαιοι για το τι πραγματικά είναι. Το μόνο τελικά που μπορεί να τους διακρίνει είναι η ικανότητα ενσυναίσθησης, η δυνατότητα για συμπόνια και αγάπη για τον άλλο. Έτσι, έχουμε ένα βιβλίο με εφευρετική και σύνθετη πλοκή, που κυλάει όμως εύκολα και διασκεδαστικά, με μια αφήγηση λιτή και άμεση, με χαρακτήρες πειστικούς και οικείους.

Συνοψίζοντας τις εντυπώσεις μας θα λέγαμε πως ο Φίλιπ Κ. Ντικ πέτυχε να προσδώσει στην επιστημονική φαντασία πνευματικότητα και υπαρξιακό βάθος και το «Ηλεκτρικό Πρόβατο» είναι η καλύτερη ευκαιρία γνωριμίας με το έργο ενός σπουδαίου συγγραφέα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ