Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Η ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΟΝΟΥ

15.05.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΟΝΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Χριστιάννα Σακελλαροπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-1372-3
Σελίδες
510
"Ένα αίνιγμα για τον Φρόιντ"
    
Ο Τζεντ Ρούμπενφελντ φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, στη Θεατρική Σχολή Τζούλιαρντ και στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Γέηλ τα τελευταία χρόνια, ο Ρούμπενφελντ είναι ο συγγραφέας του πρόσφατα δημοσιευμένου έργου «Revolution Βy Judiciary: The Structure Of American Constitutional Law» (2005) και του πολύ επιτυχημένου «Freedom In Time : A Theory Of Constitutional Self-Government» (2001).
     
«Η ερμηνευτική του φόνου» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με έντονα στοιχεία ψυχιατρικής ανάλυσης. Το 1909 ο Ζίγκμουντ Φρόιντ αποβιβάζεται στη Νέα Υόρκη για να δώσει μια σειρά διαλέξεων σε πανεπιστήμια. Μαζί του βρίσκονται οι μαθητές του, μεταξύ των οποίων ο Γιουνγκ, ο Φερέντσι κ.ά.. Εκεί τους υποδέχεται ο νεαρός γιατρός και ένθερμος υποστηρικτής του Φρόιντ, Στράτχαμ Γιάνγκερ. Καθώς η νεοφερμένη ομάδα των γιατρών ξεκινά την περιήγησή της στη Νέα Υόρκη, συμβαίνει ένας φόνος ιδιόμορφου χαρακτήρα. Μια κοπέλα βρίσκεται νεκρή, δεμένη από το ταβάνι με τα χέρια ψηλά, μια μεταξένια γραβάτα στο λαιμό της. Τα στοιχεία είναι πασιφανή. Πρόκειται για δολοφονία. Ενώ ο Φρόιντ και οι μαθητές του ξεκινούν την ανάλυση των νέων ψυχιατρικών θεωριών, γίνεται απόπειρα και σε μια δεύτερη κοπέλα, η οποία όμως βγαίνει ζωντανή, αφού προλαβαίνει να βάλει τις φωνές. Το νέο θύμα χάνει τη μιλιά του και παθαίνει μια μορφή αμνησίας. Τότε καλείται ο Στράτχαμ Γιάνγκερ να κουράρει τη νεαρή κοπέλα, ώστε να αποκαλυφθούν στοιχεία για το δολοφόνο. Ο Γιάνγκερ, με τη βοήθεια του Φρόιντ, θα επιχειρήσει να εισέλθει στα βαθύτερα στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς με άξονα το θύμα που γλίτωσε, ώστε να επιτύχει την αποκάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου.
     
Ο Τζεντ Ρούμπενφελντ σκηνοθετεί ένα μυθιστόρημα βασισμένο εν πολλοίς σε αληθινά ιστορικά γεγονότα, που άλλα αναφέρονται στον πραγματικό τους χρόνο και άλλα έχουν μεταφερθεί χρονικά. Γράφοντας σε τρίτο και σε πρώτο πρόσωπο, υποδυόμενος το συνδετικό κρίκο των δύο ιστοριών, τον γιατρό Στράτχαμ Γιάνγκερ, ο συγγραφέας, ενώ δίνει μια αμεσότητα στο κείμενο, μπερδεύει κατά σημεία τον αναγνώστη. Οι διάλογοι του βιβλίου είναι αρκετά καλοί, εμπλουτισμένοι με επιστημονικά στοιχεία, δίχως να κουράζουν. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Ρούμπενφελντ είναι προσιτή στον καθένα που δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις στο αντικείμενο. Επίσης, θετικό σημείο του έργου είναι η απεικόνιση της Αμερικής στις αρχές του 20ού αιώνα, που προσδίδει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στο κείμενο. Οι χαρακτήρες του βιβλίου στοιχειοθετούνται σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό. Γεγονός είναι πως οι δύο ιστορίες, που εκτυλίσσονται παράλληλα, δεν ενώνονται μεταξύ τους παρά μόνο σε μερικά σημεία, με αποτέλεσμα να μην δένει ο υπότιτλος του βιβλίου «Ένα αίνιγμα για τον Φρόιντ», αφού δημιουργεί στον αναγνώστη την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα βιβλίο με κύριο ήρωα τον Φρόιντ, ενώ κύριο μέλημα του συγγραφέα είναι να παρουσιάσει ουσιαστικά τον πόλεμο που δέχτηκε ο διακεκριμένος γιατρός από τους Αμερικανούς συναδέλφους του. 
     
«Η ερμηνευτική του φόνου – ένα αίνιγμα για τον Φρόιντ» είναι ένα βιβλίο που θα μπορούσε να χωριστεί στα δύο, από τη μία ένα καλό μυθιστόρημα και από την άλλη ένα δοκίμιο περί ψυχιατρικής. Τέλος, η μετάφραση της Χριστιάννας Σακελλαροπούλου είναι αρκετά καλή. 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ