Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΕΝΑΣ ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΖΙΓΚΜΑΡΙΝΓΚΕΝ

03.12.2016
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΕΝΑΣ ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΖΙΓΚΜΑΡΙΝΓΚΕΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρίζα Ντεκάστρο
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-505-1
Σελίδες
315
«Στη ζωή, έρχεται πάντα μια στιγμή που κάθε άνθρωπος παύει να ασχολείται με τους άλλους και αρχίζει να ενδοσκοπεί. Αν η ύπαρξή του κυλήσει χωρίς να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι αυτή η διαδικασία, του αξίζει η συμπόνια μας.
Κάποια μέρα, ο χρόνος θα ρίξει φως σε τούτη την ιστορία. Και τότε καθένας μας θα τα ξεκαθαρίσει με τον εαυτό του» (σελ. 295)

Ο Πιερ Ασουλίν γεννήθηκε στην Καζαμπλάνκα το 1953. Είναι σύμβουλος έκδοσης και κριτικός βιβλίου, αρθρογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και μέλος της Ακαδημίας Goncourt. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων βιογραφίες, μυθιστορήματα, έρευνες και συνεντεύξεις. Το μυθιστόρημά του «Ένας πύργος στη Γερμανία, Ζιγκμαρίνγκεν» τιμήθηκε με το βραβείο της Έκθεσης Βιβλίου της Γενεύης (2014).

Τον Ιούνιο του 1940 η Γαλλία βρέθηκε στα χέρια της χιτλερικής Γερμανίας, και διαιρέθηκε σε τρία τμήματα, το βόρειο και δυτικό ανήκε στη γερμανική κατοχή, ενώ ένα μικρό τμήμα της νοτιοανατολικής Γαλλίας ανήκε στη φασιστική Ιταλία. Το υπόλοιπο τμήμα διοικούνταν από γαλλική κυβέρνηση υπό τον στρατάρχη Πεταίν, η οποία συνεργαζόταν με τη χιτλερική διοίκηση. Η κυβέρνηση του Πεταίν είχε την έδρα της στο Βισύ.

Το εν λόγω μυθιστόρημα του Ασουλίν έχει ως πρωταγωνιστές την κυβέρνηση δωσιλογων του Βισύ, με τον στρατάρχη Φιλίπ Πεταίν, τον Πιερ Λαβάλ, τους υπουργούς τους, αρκετούς πολιτοφύλακες, και δύο χιλιάδες Γάλλους πολίτες οι οποίοι τους ακολούθησαν κατά τη φυγή, ανάμεσά τους και ο μεγάλος συγγραφέας, αντισημίτης, Σελίν. Το φθινόπωρο του 1944 η κυβέρνηση του Βισύ καταφεύγει στον πύργο Ζιγκμαρίνγκεν της πριγκιπικής οικογένειας των Χοεντσόλερν, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη της Γερμανίας. Ο πύργος αυτός αποτελεί τον χώρο δράσης του μυθιστορήματος, όπου διαμένει για οκτώ μήνες η γαλλική κυβέρνηση του Βισύ έπειτα από απόφαση του Χίτλερ, ο οποίος τους παρέχει ένα καταφύγιο. Εν μέσω πολέμου οι ηττημένοι Γάλλοι απολαμβάνουν την προστασία του. Ωστόσο, στο διάστημα αυτό ελπίζουν σε μια νίκη των ναζί και συμπεριφέρονται με έπαρση. Ο Γερμανός αρχιοικονόμος (της οικογένειας των Χοεντσόλερν που εκδιώχθηκε), Γιούλιους Στάιν, είναι ο αφηγητής της ιστορίας που εξελίσσεται μέσα στα κλειστά όρια του πύργου. Το προφίλ του είναι μυστηριώδες, δε μιλάει πολύ, αλλά γνωρίζει τα πάντα. Είναι κλειστός και απομονωμένος, με έναν αυστηρό επαγγελματισμό. Παρακολουθούμε μέσα από τη ματιά του τις τελευταίες μέρες της εξόριστης γαλλικής κυβέρνησης των δωσίλογων του Φιλίπ Πεταίν, με τις παρασκηνιακές διεργασίες, σκιαμαχίες, μικρότητες, και διαφόρων ειδών συνωμοσίες. Οι ιστορικές προσωπικότητες απογυμνώνονται από κάθε μεγαλείο.

Ο συγγραφέας κινείται ανάμεσα στα αληθινά περιστατικά και τη μυθοπλασία, δεν εστιάζει τόσο στην επίσημη ιστορία, αλλά σε παρασκηνιακές μικρές ιστορίες όπως τις αφηγείται ο αρχιοικονόμος του πύργου. Η πλοκή είναι εξαιρετικά απλή, οι λεπτομέρειες κυριαρχούν παντού, εκπέμπουν μια δυναμική και κάνουν την αφήγηση συναρπαστική. Ο αναγνώστης απολαμβάνει την εξαιρετική μετάφραση της Μαρίζας Ντεκάστρο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ