Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

09.03.2016
facebook email
Ο ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αναστασία Καλλιοντζή
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0168-7
Σελίδες
624
Παρελθόν που στοιχειώνει

Ένα βράδυ του 1985 ο δεκαεννιάχρονος Φρανκ Μακέι περιμένει σε μια σκοτεινή γωνιά του δρόμου το κορίτσι του, τη Ρόζι, για να το σκάσουν από την καταθλιπτική γειτονιά που μένουν στο Δουβλίνο. Το σχέδιό τους είναι να πάνε στο Λονδίνο και να αναζητήσουν εκεί μια καλύτερη ζωή, όπου θα είναι ελεύθεροι να ζήσουν μαζί. Η Ρόζι, όμως, δεν εμφανίζεται ποτέ και ο Φρανκ θεωρεί ότι έφυγε μόνη της. Για είκοσι δύο χρόνια ο Φρανκ αποφεύγει να επιστρέψει στη γειτονιά του, στον Τόπο των Πιστών, όπου άλλωστε είναι ανεπιθύμητος, καθώς όχι μόνο την εγκατέλειψε, αλλά έγινε και αστυνομικός. Μια μέρα, όμως, δέχεται ένα τηλεφώνημα από τη μικρότερη αδερφή του, η οποία του ανακοινώνει ότι βρέθηκε η βαλίτσα της Ρόζι σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι της γειτονιάς. Ο Φρανκ αρχίζει να ερευνά την υπόθεση και δεν αργεί να βρει το πτώμα μιας κοπέλας θαμμένο στο υπόγειο του εγκαταλελειμμένου σπιτιού. Ο Φρανκ αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι πιθανόν η Ρόζι να μην τον εγκατέλειψε, αλλά να έπεσε θύμα ενός δολοφόνου.

Αυτή είναι η υπόθεση του αστυνομικού μυθιστορήματος της Ιρλανδής Tana French, η οποία είναι δημιουργός της σειράς μυθιστορημάτων Dublin Murder Squad. Σε κάθε μυθιστόρημα ο κεντρικός χαρακτήρας είναι διαφορετικός, αλλά εμφανίζονται χαρακτήρες από τα άλλα μυθιστορήματα της σειράς σε δευτερεύοντες ρόλους. Στον «Τόπο των Πιστών» η συγγραφέας δημιουργεί έναν κεντρικό χαρακτήρα στοιχειωμένο από μια αυτοκαταστροφική οικογένεια και την απουσία του πρώτου του έρωτα. Η ενήλικη ζωή του έχει καθοριστεί από την απέχθεια που αισθάνεται για την οικογένειά του και την αδυναμία του να συνδεθεί συναισθηματικά με τους κοντινούς του ανθρώπους. Εξαίρεση αποτελεί η εννιάχρονη κόρη του, την οποία λατρεύει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να προστατέψει από τις ασχήμιες της ζωής. Η ανακάλυψη της βαλίτσας, όμως, και αργότερα του πτώματος ανατρέπουν όσα θεωρεί δεδομένα στη ζωή του και τον αναγκάζουν να επιστρέψει στο μέρος που μισεί, να συναντήσει ανθρώπους που τον έχουν πληγώσει (τον αλκοολικό και βίαιο πατέρα, την αυστηρή και γεμάτη πικρία μάνα, τα αδέρφια που άφησε πίσω του) και να ψάξει για έναν δολοφόνο που επί είκοσι δύο χρόνια θεωρούσε ότι είχε γλιτώσει.

Εκτός από το άψογα δεμένο μυστήριο η συγγραφέας καταφέρνει να παρουσιάσει με ζωντανά χρώματα την ίδια τη γειτονιά που μισεί ο Φρανκ. Μια φτωχογειτονιά που δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου στο πέρασμα των χρόνων, με ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να κάνουν συμβιβασμούς, που σχεδόν προσπαθούν να βγάλουν τον χειρότερο εαυτό τους. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί ένα σκοτεινό και ασφυκτικό κλίμα που εξηγεί την ανάγκη του Φρανκ και της Ρόζι να εξαφανιστούν. Η επιλογή της συγγραφέως να ορίσει τον πρωταγωνιστή της ως αφηγητή συνδράμει στο κλίμα της απελπισίας και της ανάγκης για λύτρωση. Ο πολλές φορές ειρωνικός και σαρκαστικός λόγος, η αφήγηση των αναμνήσεών του, η σκληρή και καθημερινή γλώσσα δίνουν μια έντονη δυναμική σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που, εκτός από το μυστήριο που παρουσιάζει, σκαλίζει οικογενειακές πληγές, πληγές που δεν κλείνουν, ακόμα και όταν ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να τις θάψει, να τις αγνοήσει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ