Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ

06.03.2016
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Jessie Burton
Μετάφραση
Μυρτώ Καλοφωλιά
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-6352-4
Σελίδες
564
Το κουκλόσπιτο
 
Άμστερνταμ, 1686. Φθινόπωρο. Η δεκαοχτάχρονη Νέλλα Όορτμαν έρχεται από την επαρχία στην πρωτεύουσα. Μια νέα ζωή ξεκινά για εκείνη ως σύζυγος του εμπόρου Γιοχάννες Μπραντ. Ζώντας πλέον στο αρχοντικό του, η νεαρή αισθάνεται χαμένη και εγκλωβισμένη μέσα σε αυτό, καθώς βρίσκεται διαρκώς υπό τον έλεγχο της αυστηρής και πικρόχολης Μάριν, της κουνιάδας της, και υπό το άγρυπνο βλέμμα της Κορνήλιας και του Όττο, του υπηρετικού προσωπικού, που τίποτα δεν τους ξεφεύγει, ενώ τον άντρα της τον βλέπει ελάχιστα.

Απροσδιόριστο μυστήριο πλανάται στον αέρα, ανεπαίσθητα, που με δυσκολία το αντιλαμβάνεται κάποιος. Ψιθυρίσματα στους σκοτεινούς διαδρόμους και πίσω από κλειστές πόρτες, μισόλογα που εξάπτουν την περιέργεια, υπονοούμενα. Και καλά κρυμμένα μυστικά.

Ως γαμήλιο δώρο η Νέλλα θα λάβει από τον άντρα της ένα κουκλόσπιτο – πιστή απομίμηση του πραγματικού αρχοντικού. Καθώς αποφασίζει να το εξοπλίσει, σταδιακά αντιλαμβάνεται ότι οι κούκλες-μινιατούρες, που παραλαμβάνει κάθε τόσο, αναπαριστούν και «προφητεύουν» με ανατριχιαστικό τρόπο τις αληθινές ζωές των μελών της οικογένειας. Ανησυχία και τρόμος την καταλαμβάνει. Ποιος είναι ο μυστηριώδης τεχνίτης και πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει τόσο καλά τι συμβαίνει μέσα στους τέσσερις τοίχους, να γνωρίζει με τόσες λεπτομέρειες την ιδιωτική τους ζωή;

Όσο οι μέρες κυλούν και τα αντικείμενα για το κουκλόσπιτο εξακολουθούν να φτάνουν, παρά τις αρνήσεις της Νέλλα, στο πλούσιο σπίτι του εμπόρου κάτι αρχίζει ν’ αλλάζει. Ανομολόγητα μυστικά έρχονται απροσδόκητα στο φως, οι τόσο αξιοπρεπείς και ευυπόληπτοι –προς τα έξω– άνθρωποί του φανερώνουν τις αδυναμίες τους, ρωγμές εμφανίζονται στο αψεγάδιαστο σκηνικό, ενώ οι ανατροπές είναι διαρκείς. Καθώς η Νέλλα ανακαλύπτει έκπληκτη ένα ένα τα μυστικά, συνειδητοποιεί ότι όλοι τους διατρέχουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πότε με ήπια, γοητευτική αφήγηση που κυλά σαν νερό, ανεμπόδιστα, και πότε με κορυφώσεις και εξάρσεις, η Jessie Burton δημιουργεί έναν κόσμο-πιστό αντίγραφο της εποχής του 17ου αι. στο Άμστερνταμ και καλωσορίζει τους αναγνώστες στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του τότε. Σκοτεινιά, μυστήριο, σιωπή. Πουριτανισμός, υποκρισία, θέατρο, σαπίλα και δυσωδία. Ένα διαρκές παιχνίδι ανάμεσα στο «φαίνεσθαι» και το «είναι».

«Το Κουκλόσπιτο» είναι μια μεθυστική ιστορία αγάπης, σιωπής και αφοσίωσης, προδοσίας και εμμονής, αλλά ταυτόχρονα και ένα αιχμηρό σχόλιο πάνω στη διαφορετικότητα και στον ρατσισμό – είτε πρόκειται για ομοφυλοφιλία, είτε για διαφορετικό χρώμα δέρματος. Πώς αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι τέτοια θέματα κατά τον 17ο αι. στο Άμστερνταμ; Και ποια η αντιμετώπισή τους από τις Αρχές; Ποια μοίρα περίμενε αυτούς τους μη όμοιους με όλους τους άλλους ανθρώπους στη γωνία;

Κλιμακούμενη αγωνία, διαρκείς ανατροπές και γοητευτική αφήγηση συνθέτουν ένα άρτιο αποτέλεσμα και εισάγουν επιτυχώς τη συγγραφέα στον κόσμο της λογοτεχνίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ