Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΓΕΙΑ

11.02.2016
facebook email
ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΓΕΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΡΙΤΙΚΗ
Συγγραφέας
Wolfgang Herrndorf
Μετάφραση
Απόστολος Στραγαλινός
Κατηγορία
ISBN
978-960-586-088-2
Σελίδες
280
Ένα εφηβικό road novel
 
Ο δεκατετράχρονος Μάικ προέρχεται από μια εύπορη αλλά αδιάφορη οικογένεια (η αλκοολική μητέρα μπαινοβγαίνει σε κέντρα αποτοξίνωσης και ο πατέρας δεν διστάζει να τον αφήσει μόνο του τις εβδομάδες των καλοκαιρινών διακοπών για να πάει ταξιδάκι με την ερωμένη του). Ο συνομήλικός του Τσικ προέρχεται από μια μάλλον διαλυμένη οικογένεια με καταγωγή από τη Ρωσία. Ζει με τον αδερφό του και διαπρέπει στο κλέψιμο παλιών αυτοκινήτων Λάντα. Αυτά τα δύο διαφορετικά αγόρια, που ποτέ δεν έκαναν παρέα, ξαφνικά αποφασίζουν να πάνε στη Βλαχία με ένα κλεμμένο Λάντα. Και έτσι ξεκινά η περιπέτειά τους σε επαρχιακές πόλεις και χωριά της ανατολικής Γερμανίας, όπου θα συναντήσουν πλήθος παράξενων ανθρώπων –έναν ηλικιωμένο που κάποτε ήταν κομμουνιστής, αλλά πολέμησε ως ελεύθερος σκοπευτής εναντίον των Ρώσων, μια πολυμελή οικογένεια που τους κάνει το τραπέζι χωρίς να γνωρίζει τίποτα για αυτούς, μια νεαρή κοπέλα που σκαλίζει στις χωματερές, μια κυρία που οδηγεί σαν τρελή– θα κοιμηθούν κάτω από τα άστρα και θα κοιτάξουν για λίγο τον έρωτα και τη φιλία με αυτά τα μάτια, τα εφηβικά, τα όλο απορία για το μέγεθος του κόσμου και των συναισθημάτων. Και στην πορεία θα συνειδητοποιήσουν ότι ο δρόμος τους οδηγεί στον κόσμο της ενήλικης ζωής.

Ο γεννημένος στο Αμβούργο Wolfgang Herrndorf (1965-2013) έγραψε ένα μυθιστόρημα που μπορεί, κατά τη γνώμη μας, να διαβαστεί τόσο από ενήλικες όσο και από εφήβους. Χάρη στη νεανική γλώσσα, την έντονη χρήση του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού αλλά και την προβολή της νεανικής τόλμης και αφέλειας, ο συγγραφέας έδωσε μια αμεσότητα και ειλικρίνεια σε μια ιστορία που θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε μετατραπεί σε ακόμα μια αδιάφορη εφηβική περιπέτεια. Όχι, δεν μπορείς να αδιαφορήσεις διαβάζοντας την ιστορία του Μάικ και του Τσικ, που τρέχουν να φύγουν από οικογένειες διαλυμένες, που αναζητούν τη θαλπωρή σε έναν δρόμο και που ανακαλύπτουν ότι η αγάπη, η φιλία και το συναίσθημα του να ανήκεις κάπου μπορούν να στα προσφέρουν άνθρωποι που δεν το περιμένεις. Παρά τις αναποδιές, τους τραυματισμούς και τα μπλεξίματα με την αστυνομία, οι δύο δεκατετράχρονοι πρωταγωνιστές παίρνουν (και σίγουρα μεταφέρουν) μαθήματα τόλμης και πίστης στη φιλία και στον άνθρωπο.

Κι αν το καλοκαίρι τους τελείωσε, κι αν δεν άλλαξε την πραγματική ζωή τους (στην πραγματικότητα μάλλον έκανε τα πράγματα χειρότερα), κι αν δεν έφτασαν ποτέ τους στη Βλαχία, δεν έχει σημασία. Γιατί η διαδρομή του εσωτερικού τους κόσμου έχει σίγουρα αλλάξει πορεία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ