Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ

31.08.2017
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Συγγραφέας
Kristin Hannah
Μετάφραση
Χριστίνα Σωτηροπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-461-689-3
Σελίδες
640
                                                    Ο πόλεμος είναι (και) μια γυναίκεια υπόθεση

Σε αντίθεση με αυτό που θέλει να υπαινιχθεί ο τίτλος του παρόντος κειμένου, ο πόλεμος ήταν πάντα μια ανδρική υπόθεση. Όχι μόνο γιατί σε αυτόν μετέχουν επίλεκτα μέλη του «ισχυρού» φύλου, αλλά και διότι όσοι κλήθηκαν στη συνέχεια να μνημονεύσουν τα όσα συνέβησαν στις λογής εχθροπραξίες και στα πεδία της μάχης, κυρίως άνδρες ήταν και στους «ομοίους» τους αναφέρονταν. Από τον Όμηρο έως τις ημέρες μας, η παγκόσμια γραμματεία είναι γεμάτη από σελίδες πολεμικών αντηχήσεων σε όλες τις πιθανές εκδοχές: ιστορικά, ηρωικά, αντιηρωικά, σκωπτικά. Έχουν γραφτεί σχεδόν τα πάντα για τον «πατέρα» πόλεμο. Οι γυναίκες ήταν τις περισσότερες φορές υποφωτισμένες, στριμωγμένες σε δευτερεύοντες ρόλους, ακολουθώντας τη μοίρα τους στωικά, σχεδόν παθητικά. Άλλοτε ως νοσοκόμες-θεραπαινίδες και άλλοτε ως γυναίκες ή ερωμένες που καλούνται να υπομείνουν την απουσία των αγαπημένων τους –προσωρινή ή μόνιμη–, οι γυναικείες φιγούρες στη «λογοτεχνία του πολέμου» κατέχουν τη θέση ενός μη ήρωα.

Η Αμερικανίδα Κρίστιν Χάνα με το μυθιστόρημα «Το αηδόνι» διαπράττει ένα διπλό εγχείρημα: να γράψει μια πολεμική ιστορία που έλκει την καταγωγή της από την περίοδο της κατάληψης της Γαλλίας από τους ναζί –άρα απουσιάζει ο τόπος καταγωγής της– και να δώσει το νήμα της ιστορίας να το ξετυλίξουν γυναίκες. Δύο αδελφές, ολότελα διαφορετικές η μια με την άλλη. Η Βιάν είναι μια συντηρητική, έμφοβη γυναίκα που έχει βρει καταφύγιο στον άνδρα της και στην κόρη της. Οι δύσκολες στιγμές που πέρασε με τον τραχύ και αυταρχικό πατέρα της –ειδικά μετά τον αδόκητο θάνατο της μητέρας της– εξευμενίζονται μέσω του γάμου της. Όλα κυλούν ειδυλλιακά μέχρι που ξεσπάει ο πόλεμος και ο άνδρας της αναγκάζεται να φύγει για το μέτωπο. Η Ιζαμπέλ, η μικρότερη, είναι ατίθαση, φύσει και θέσει επαναστάτρια, κανένα σχολείο δεν μπορεί να αντέξει τα καμώματά της, είναι μια κλασική αποσυνάγωγη που δεν τη θέλει ούτε ο πατέρας της, ούτε και η αδελφή της. Κι όμως, ο πόλεμος και οι δύσκολες συνθήκες στην κατακτημένη Γαλλία θα αλλάξουν άρδην τον τρόπο που οι δύο γυναίκες στέκονται απέναντι στη ζωή και τις πεποιθήσεις τους.

Η Βιάν θα αναγκαστεί να συζήσει με έναν γερμανό αξιωματικό που έχει επιτάξει το σπίτι της και η Ιζαμπέλ θα περάσει στις τάξεις της Αντίστασης. Και οι δύο, με τον δικό τους τρόπο, θα προσπαθήσουν να νοηματοδοτήσουν τη ζωή τους με διαφορετικό τρόπο, όμως το κοινό σημείο τους είναι η πάλη για την επιβίωση, ο καθημερινός αγώνας ενάντια στην αποκτήνωση, η ανάγκη να ορίσουν την ύπαρξή τους βάσει των συνθηκών. Οι αλλαγές που υφίστανται συν τω χρόνω καθιστούν τις δύο ηρωίδες λιγότερο προφανείς από όσο κανείς θα περίμενε. Αν και η Χάνα «παίζει» με το αντιθετικό δίπολο των δύο γυναικών, εντούτοις δεν τις αφήνει μέχρι το τέλος λογοτεχνικά «ανέκφραστες». Η παθητική Βιάν, που κάποια στιγμή έλκεται από τον ευγενικό και ευειδή γερμανό αξιωματικό, θα κάνει τη δική της –χαμηλόφωνη– αντίσταση. Η ηφαιστειώδης Ιζαμπέλ, που ως άλλος ταύρος εν υαλοπωλείω θέλει να ρουφήξει κάθε στιγμή και να αφήσει την ορμή της να ξεχυθεί, αδιαφορώντας για τα συναισθήματα των άλλων, θα δεχθεί το «πλήγμα» του έρωτα, αλλά και μια ένεση αναγκαίας ενσυναίσθησης και θα αρχίσει να βλέπει τον κόσμο και με τα μάτια των άλλων. Η Χάνα δημιουργεί ένα βιβλίο που είναι γραμμένο σε υψηλή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα πολλές φορές το συναίσθημα –και η ταύτισή της με τις ηρωίδες– να αγγίζει απαγορευτικά όρια. Η γραφή είναι κινηματογραφική, γρήγορη, γεμάτη εικόνες: σαν βιντεοκλίπ μεγάλης διάρκειας. Κάτι που προφανώς αρέσει στους πολυπληθείς αναγνώστες της. Το βιβλίο, άλλωστε, παρέμεινε για πάρα πολύ καιρό στις λίστες των ευπώλητων. Επί 45 εβδομάδες έμεινε στη λίστα των best seller των New York Times, ήταν πρώτο στη λίστα της Wall Street Journal, αναδείχθηκε καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα στο Goodreads και συγκαταλέγεται στα καλύτερα βιβλία του Amazon για το 2015. Τουτέστιν: κάτι είδαν όλοι όσοι το διάβασαν. Η μετάφραση ανήκει στη Χριστίνα Σωτηροπούλου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ