Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΝΥΧΤΑ

01.07.2016
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΝΥΧΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Νίκη Προδρομίδου
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0209-7
Σελίδες
408
                                  Φόνος, σκοτάδι και μια γειτονιά που κρύβει τα μυστικά της

Το σκανδιναβικό αστυνομικό έχει μπει για τα καλά στη ζωή των αναγνωστών. Με εκατομμύρια πωλήσεις ανά τον κόσμο και με προμετωπίδα τον Jo Nesbo, έχει κάνει τους απανταχού θιασώτες του είδους να αναζητούν την επόμενη κυκλοφορία. Ο Arnaldur Indridason είναι ένα από τα επίσης μεγάλα ονόματα της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας, όπου στις ιστορίες του πρωταγωνιστεί ο επιθεωρητής Έτλεντουρ.

Ένα μικρό παιδί, γιος μετανάστριας, βρίσκεται νεκρό κοντά στο σπίτι του. Ενημερώνεται η μητέρα του, ενώ ο ετεροθαλής αδερφός του έχει εξαφανιστεί. Η πρώτη εντύπωση που αποδίδεται από την αστυνομία για το κίνητρο του φόνου είναι ότι πρόκειται για ρατσιστική επίθεση. Όμως ο επιθεωρητής Έτλεντουρ θέλει να εξετάσει εξονυχιστικά τη σκηνή της δολοφονίας και τους μάρτυρες πριν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.

Παράλληλα, η αστυνομία πληροφορείται από μάρτυρες και κατοίκους της περιοχής ότι στα συγκεκριμένα μέρη κυκλοφορεί ένας παιδόφιλος. Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν ο Έτλεντουρ ανακρίνει κι έναν καθηγητή που δεν συμπαθεί τους μετανάστες. Καθώς το χιόνι πέφτει πυκνό, καλύπτει τα στοιχεία της υπόθεσης, θέτοντας τον επιθεωρητή Έτλεντουρ σε δυσχερή θέση, ενώ ταυτόχρονα κάποιες καλά κρυμμένες μνήμες του παρελθόντος του έρχονται στην επιφάνεια. Όμως, γνωρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει ευθέως κάθε μυστικό, τόσο των ανθρώπων της περιοχής, όσο και τα δικά του.

Το βιβλίο «Παγωμένη νύχτα» αποτελεί ακόμα ένα εξαιρετικό δείγμα της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, με γλώσσα κοφτή και ρέουσα, ο συγγραφέας επιτυγχάνει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα πνιγηρή, ομιχλώδη, κάνοντας κάθε σελίδα ένα βήμα προς την αποκάλυψη. Το παγωμένο σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία λειτουργεί άριστα στο να δημιουργήσει ο Indridason τις συνθήκες για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ατμόσφαιρα και ρεαλισμό.

Επίσης, η πλοκή είναι συμπαγής, προσηλωμένη στον στόχο της και στη σταδιακή αποκάλυψη της αλήθειας με τρόπο τόσο προσεκτικό, όπου κάθε λέξη έχει τη σημασία της. Όμως, εκείνο που επιτυγχάνει ο συγγραφέας περισσότερο απ’ όλα είναι να αποδώσει την εικόνα μια κοινωνίας που κρύβει τις μύχιες σκέψεις της κάτω από το πέπλο του χιονιού, με χαρακτήρες που απεικονίζονται απίστευτα ρεαλιστικά, τόσο ως μονάδες όσο και ως σύνολο.

Το «Παγωμένη νύχτα» είναι ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα που διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που δικαίως το έχουν αναγάγει σε διεθνές μπεστ σέλερ.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ