Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

06.02.2016
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συγγραφέας
Jonas Karlsson
Μετάφραση
Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-569-515-6
Σελίδες
192
Μπορούμε να αντιληφθούμε την ευτυχία;
 
O Jonas Karlsson είναι πολυτάλαντος άνθρωπος. Ένας από τους πιο διάσημους ηθοποιούς της Σουηδίας, µε αρκετές εμφανίσεις τόσο στο Βασιλικό Δραματικό Θέατρο όσο και σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές µίνι σειρές. Το 2005 έκανε το ντεμπούτο του ως θεατρικός συγγραφέας µε το "Nocturnal Walk" για το Stockholm City Theatre, έργο που έλαβε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς. Στη συνέχεια, ο Karlsson ασχολήθηκε µε τη λογοτεχνία, παρουσιάζοντας την πρώτη συλλογή διηγημάτων του µε τον τίτλο "The Second Goal" (2007). Έκτοτε ξεκίνησε να γράφει μυθιστορήματα και το «Τιμολόγιο» είναι το πρώτο που μεταφράζεται στα ελληνικά.

Ο ήρωας της νουβέλας είναι ένας 39χρονος άντρας στη Σουηδία που ζει μια περιορισμένη ζωή: δουλεύει σε ένα βίντεο κλαμπ, βλέπει φανατικά ταινίες με τη συνοδεία πίτσας και δεν έχει σχέση και κοινωνικό κύκλο. Ώσπου λαμβάνει ένα περίεργο τιμολόγιο από μία άγνωστη εταιρεία, που του χρεώνει 5.000.000 κορώνες για τα όσα έχει ζήσει μέχρι τότε στη ζωή του. Θορυβημένος, προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί τους τηλεφωνικώς και, όταν το καταφέρνει, αρχίζει επί μέρες να μιλάει με μια γυναίκα από την εταιρεία, η οποία του εξηγεί πόσο κοστολογούνται τα πάντα στη ζωή του: από το γεγονός ότι έχει σπίτι έως το γεγονός ότι μεγάλωσε έχοντας και τους δύο γονείς του, από το γεγονός ότι αγαπά και απολαμβάνει τις ταινίες έως το αγαπημένο του παγωτό κ.ά.

Ο ήρωας μέσα από την κουβέντα τους συνειδητοποιεί ότι είναι μάλλον ευτυχισμένος και όχι μίζερος όπως νόμιζε, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί οικονομικά να πληρώσει αυτό το τεράστιο ποσό. Ώσπου πηγαίνει στα γραφεία τους και επιχειρεί να τους πείσει ότι έχει υπάρξει και δυστυχισμένος στη ζωή του, όταν έζησε έναν μεγάλο έρωτα και όταν εκείνη τον χώρισε, υπέφερε πραγματικά. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ποσό να διπλασιαστεί, γιατί ένας αληθινός έρωτας δεν είναι δεδομένος για όλους τους ανθρώπους, άρα συνυπολογίζεται στα υπέρ της ζωής του. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη και δεδομένης της αδυναμίας του να πληρώσει, συμφωνεί με την εταιρεία να παγώσουν το χρέος του, και να ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που θα κερδίσει ένα μεγάλο ποσό σε κάποιο λαχείο ή τυχερό παιχνίδι. Ο ήρωας επιστρέφει στην καθημερινότητά του, που τώρα τη βλέπει με εντελώς άλλο μάτι, εκτιμώντας όσα έχει και πιστεύοντας ότι είναι πράγματι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.

Η ιδέα της πλοκής είναι εξαιρετική, θέτοντας εμμέσως ένα πολύ βασικό ερώτημα: κατά πόσο μπορούμε να αντιληφθούμε το πόσο καλά έχουμε ζήσει και πόσο ευτυχισμένοι είμαστε; Η γραφή είναι σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι ρεαλιστικοί. Στα υπέρ του βιβλίου είναι και οι πολύ καλοί διάλογοι που προωθούν την εξέλιξη. Χαρακτηριστικό επίσης του ύφους του συγγραφέα είναι το χιούμορ και ο σαρκασμός που δίνουν μια πιο ευχάριστη νότα στην ανάγνωση.

Ένα βιβλίο με αρκετά θελκτική πλοκή, που διαβάζεται ευχάριστα, θέτοντας ωστόσο καίρια ερωτήματα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ