Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΑΛΕΞ

29.01.2016
facebook email
ΑΛΕΞ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΙΝΩΑΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κλαιρ Νεβέ
Κατηγορία
ISBN
978-618-02-0387-5
Σελίδες
496
Γρίφος για δυνατούς λύτες
 
Η άνθιση του αστυνομικού είδους τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό νέες και ενδιαφέρουσες φωνές, κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες και την Αγγλία. Η έκδοση του «Αλέξ» μας συστήνει έναν αξιόλογο συγγραφέα του είδους, αυτή τη φορά από τη Γαλλία. Ο Πιερ Λεμέτρ, ο οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο Goncourt για το μυθιστόρημά του «Καλή αντάμωση εκεί ψηλά» (Μίνωας, 2014), έχει γράψει αρκετά αστυνομικά μυθιστορήματα. Σε τέσσερα από αυτά κεντρική φιγούρα είναι ο αστυνομικός Καμίγ Βεροβέν, ένας ιδιόρρυθμος και συχνά οξύθυμος άντρας, με ύψος μόλις 1,41 αλλά με ιδιαίτερα κοφτερό μυαλό.

Η ιστορία ξεκινά με μια απαγωγή. Ένας άντρας αναφέρει στην αστυνομία ότι έγινε μάρτυρας της απαγωγής μιας νεαρής γυναίκας. Δεν υπάρχει, ωστόσο, κανένα στοιχείο για το ποια είναι η κοπέλα, καθώς και καμία δήλωση εξαφάνισης. Ακολουθώντας τα λίγα στοιχεία που υπάρχουν ο αστυνόμος Βεροβέν και η ομάδα του εντοπίζουν τον χώρο όπου είχε φυλακιστεί η νεαρή κοπέλα, αλλά αυτή έχει ήδη καταφέρει να δραπετεύσει. Πού πήγε και πώς μπορεί να συνδέεται με μια σειρά άγριων δολοφονιών μοναχικών ανδρών; Μήπως το θύμα της απαγωγής δεν είναι και τόσο αθώο; Και πώς μπορεί η αστυνομία να εντοπίσει ένα άτομο που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ την πραγματική του ταυτότητα;

Με ιδιοφυή τρόπο ο Λεμέτρ στήνει μια ιστορία αγωνίας και έντονων εναλλαγών συναισθημάτων. Χτίζοντας την αφήγησή του μέσα από διαφορετικές οπτικές, της Αλέξ, του Βεροβέν, των άλλων αστυνομικών, δημιουργεί έντονες απορίες στον αναγνώστη σχετικά με τη νεαρή κοπέλα, τις πράξεις της και τα συναισθήματά της. Ποια είναι η πραγματική της ιστορία; Ποια είναι τα κίνητρα των πράξεών της και για ποιο λόγο ζει σαν κυνηγημένη; Υπονομεύοντας τους κανόνες του αστυνομικού μυθιστορήματος, ο συγγραφέας εστιάζει σε ένα θύμα απαγωγής που δεν θέλει να βρεθεί, σε αστυνομικούς που θέλουν να λύσουν το αίνιγμα αλλά φτάνουν στη λύση καθυστερημένα και σε ένα έγκλημα του παρελθόντος που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί.

Με έντονα στοιχεία θρίλερ, γρήγορους ρυθμούς, συνεχόμενες ανατροπές των δεδομένων και με ένα τέλος εντελώς απροσδόκητο, αλλά ολοκληρωτικά πιστευτό, ιδιαίτερα όταν αναλογιστεί κάποιος τα στοιχεία που του έχουν ήδη δοθεί, ο συγγραφέας χτίζει μια γεμάτη ένταση ιστορία που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα, ακόμα κι όταν έχεις πια καταλάβει τι έχει συμβεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ